KRP:n tutkija: "Vääriä tauluja on liikkeellä edelleen valtava määrä"

KRP:n tutkija:"Vääriä tauluja on liikkeellä edelleen valtava määrä" 13:57

– Tämä ei ole ilmiö. Tämä on jatkunut vuosikymmeniä, laajaa väärien taulujen juttua tutkinut rikosylikonstaapeli Kimmo Nokkonen sanoo Rikospaikan haastattelussa.

Katso oheiselta videolta Rikospaikan haastattelun pidempi versio.

– Taannoin löysin Helsingin Sanomien arkistosta jutun vuodelta 1961, jossa kerrottiin samanlaisista tekotavoista kuin nyt. Siinä sanottiin, että väärennöksiä on liikkeellä paljon ja että kuluttajien täytyy olla varovaisia.

– Meillä on ollut sellainen käytäntö, että väärennökset ovat päässeet takaisin markkinoille ja niiden määrä on vain kasvanut.

– Väärien taulujen määrää ei pysty arvioimaan, Nokkonen toteaa.

Helsingin käräjäoikeus langetti taideväärennösjutussa keskiviikkona kymmenen vankeustuomiota. Päätekijät saivat viisi ja neljä vuotta vankeutta. Vahingonkorvauksia määrättiin 13 miljoonaa. Aiemmin vankeustuomioita annettiin jo toisessa haarassa Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Vyyhti pääsi kasvamaan

– Taiderikollisuus on piilorikollisuutta, eikä se paljastu jollei poliisi tutki sitä, Nokkonen sanoo.

– Piilorikollisuuteen pitää kohdistaa jatkuvaa valvontaa, Nokkonen toteaa. Nyt jatkuvaa valvontaa ei ollut ja syntyi iso vyyhti, joka sai rauhassa kehittyä vuosia ja vuosia.

– Taideväärennöksillä tehtävät petokset ovat haastavia sen tahallisuuden osoittamisen kannalta. Lisäksi tämä oli haastava laajuuden kannalta.

– Silloin kun tämän jutun tutkinta alkoi, niin arvioin siihen menevän vuoden päivät. Esitutkinta kesti kaikkineen kaksi ja puoli vuotta.

Vaikeuskerrointa lisäsi vielä taidemaailmaan sisään pääsy.

– Me tutkijat olemme lähteneet sieltä nollapisteestä. Olen joskus aikaisemminkin sanonut, että nyt on pikkuhiljaa oppinut erottamaan akvarellin öljyvärityöstä, Nokkonen hymähtää.

Rikospaikka keskiviikkoisin 22.35 MTV3-kanavalla.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat