13.2.2004 Ystävänpäivä menu neljälle

Catalonialainen kala-äyriäispata

6 rkl oliiviöljyä
1 iso salaattisipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl tuoretta hienonnettua rosmariinia
3 laakerinlehteä
2 punaista paprikaa
1/2 tl paprikajauhetta
1 tlk kuorittuja tomaatteja valutettuna
1,5 dl valkoviiniä
1 dl kalalientä
1/2 g sahramia sekoitettuna 4 rkl kiehuvaa vettä
150 g kuorittuja manteleita
650 g siikaa, kuhaa tai ahventa
500 g simpukoita tai kokonaisia katkarapuja

Lämmitä öljy padassa, lisää pilkottu sipuli ja tilkka suolaa, kypsennä hiljalleen noin 10-15 minuuttia, lisää valkosipuli, rosmariini, laakerinlehdet ja kuutioitu paprika. Kun paprika on pehmeää ja kypsää lisää paprikajauhe ja tomaatit, anna hautua hiljaa poristen noin 10 minuuttia. Lisää sitten valkoviini ja kiehauta. Lisää kalaliemi ja sahramivesi. Paahda mantelit pannulla kevyesti ja murskaa. Lisää pataan mantelimurska. Lisää pilkotut kalat ja äyriäiset n. 5 min. ennen ruoan tarjoilua, sulje kansi ja anna hautua noin 5 minuuttia. Tarjoa fenkolisalaatin ja sahramiriisin kanssa.

Sahramiriisi

4 dl riisiä
1,2 l kuumaa kasvislientä tai vettä
1/2 g sahramia tai kurkumaa
1 sipuli
öljyä

Hienonna sipuli ja kuullota öljyssä. Lisää sahrami/kurkuma ja anna paahtua hetki. Lisää riisi ja kuuma neste. Keitä riisi kypsäksi.

Fenkolisalaatti

2 fenkolia
1 punasipuli
1 lime
1 tl hunajaa
2 rkl rypsiöljyä
suolaa
persiljaa

Suikaloi fenkoli ja sipuli, ryöppää suolalla maustetussa vedessä noin 3 minuuttia ja jäähdytä. Fileoi lime ja hienonna persilja, lisää suikaloitujen fenkolien ja sipulien joukkoon, mausta öljyllä, hunajalla ja mausteilla. Anna maustua ennen tarjoilua noin puoli tuntia.

Suklaafondant

4 kananmunaa
1,5 dl (130g) sokeria
130 g voita
120 g suklaata
reilu 1 dl (70g) jauhoja
vaniljajäätelöä

Vaahdota munat ja sokeri. Sulata voi ja suklaa ja lisää ne vaahtoon, lisää viimeisenä joukkoon jauhot siivilän läpi. Kaada taikina foliovuokiin ja kypsennä 200 C 8 min. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

Reseptit: Jyrki Sukula

Lue myös:

    Uusimmat