12-vuotiaan raiskauksesta tuomittu valittiin olympialaisiin – KOK pesee kätensä

Nuoren tytön raiskauksesta tuomittu hollantilainen rantalentopalloilija Steven van de Velde saa kotimaansa olympiakomitealta täyden tuen osallistumiselleen Pariisin olympialaisiin.

Van de Velde tuomittiin vuonna 2016 Britanniassa neljän vuoden vankeuteen 12-vuotiaan tytön raiskauksesta. BBC:n mukaan tapahtumahetkellä 19-vuotias van de Velde oli sopinut vuonna 2014 Facebookin kautta tapaamisen tytön kanssa, matkustanut Amsterdamista asti Milton Keynesiin ja raiskannut tytön useaan kertaan.

Tuolloin 19-vuotias lentopalloilija sai kuitenkin siirron Alankomaihin ja palasi tuomion lievennyksen jälkeen beach volley -kentille jo vuotta myöhemmin.

Kesäkuussa hänen valintansa mukaan Pariisiin olympialaisiin nostatti kohun myös kotimaansa ulkopuolella. Van de Velde on parinsa Matthew Immersin kanssa maailmanrankingissa kymmenennellä sijalla, mutta tuomitun seksuaalirikollisen tausta oli liikaa monille.

– Van de Velden läsnäolo Hollannin olympiajoukkueessa on epäkunnioittavaa ja mitätöivää hänen uhriaan kohtaan, kommentoi naisten oikeuksia puolustavan Kyniska Advocacyn toiminnanjohtaja Kate Seary.

Pelaajalla on kuitenkin maansa lentopalloliiton ja urheilun kattojärjestön tuki. Järjestöjen mukaan van de Velden paluu kilpaurheilun pariin käsiteltiin jo sen jälkeen, kun urheilija oli kärsinyt vuoden mittaiseksi typistyneen tuomionsa vuonna 2017.

– Ennen kuin hän ilmoitti halunsa palata rantalentopallon pariin, kävimme hänen kanssaan perusteellisen keskustelun, mutta puhuimme myös NOC:n (Alankomaiden olympiakomitean) kanssa. Tuemme täysin häntä ja hänen osallistumistaan Pariisiin, kommentoi Alankomaiden lentopalloliiton pääsihteeri Michel Everaert.

Päätös urheilijoiden nimeämisestä on kansallisilla olympiakomiteoilla, mutta Kansainvälisellä olympiakomitealla (KOK) on mahdollisuus evätä urheilijan osallistuminen. Sitä KOK ei kuitenkaan tehnyt.

– Yksittäisten kisajoukkueen jäsenten nimeäminen on karsintojen jälkeen yksin kunkin maan olympiakomitean vastuulla, KOK:n edustaja ilmoitti uutistoimisto Reutersille.

KOK on kuitenkin käyttänyt veto-oikeuttaan esimerkiksi venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kohdalla, jos nämä ovat näkyvästi tukeneet Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Lue myös:

    Uusimmat