12 paljastavaa seikkaa – näistä merkeistä tiedät, että saat liian vähän palkkaa

Omat rahat: Näin aloitat sijoittamisen 9:46
Videolla vinkataan, miten sinäkin voit aloittaa rahan sijoittamisen.

Moni tekee tietämättään töitä liian pienellä palkalla suhteessa työn määrään ja vaativuuteen. Tarkista, pitävätkö seuraavat alipalkkauksen merkit paikkansa omassa työssäsi.

Palkka toimii meille konkreettisena korvauksena tehdystä työstä, ja liian pieni luku palkkakuitissa on asia, joka vaikuttaa väistämättä myös työmotivaatioon. Vaikka alipalkkaus on yleinen ilmiö, mielenkiintoista on, että ihmiset arvioivat oman palkkansa useimmiten alakanttiin. 

PayScalen tekemässä tutkimuksessa jopa kaksi kolmasosaa ihmisistä, joiden palkka oli täysin työn vaatimusten mukainen, kokivat tienaavansa liian vähän. Myös 35 prosenttia niistä, joiden palkka oli yli keskiarvon, koki saavansa liian vähän palkkaa.   

Seuraavat merkit paljastavat, että sinun kannattaisi käydä pyytämässä palkankorotusta:

1. Työpaikkailmoituksessa luvataan parempaa palkkaa

Kirjailija ja työpaikka-asiantuntija Lynn Taylor kannustaa silloin tällöin vilkaisemaan avoimia työpaikkoja. Jos yrityksesi työpaikkailmoituksissa työkuvaasi vastaavista tehtävistä tarjotaan korkeampaa palkkaa, se onselvä merkki siitä, että tienaat vähemmän kuin sinun kuuluisi. 

Seuraa siis silloin tällöin työpaikkailmoituksia ja ota selvää, millaista palkkaa uusille työntekijöille yrityksessäsi maksetaan. Tämän jälkeen sinun tulee arvioida, onko oma palkkasi kohtuullinen työkokemuksesi ja asemasi huomioon otettuna.

2. Tienaat saman verran kuin ensimmäisessä työpaikassasi

Ensimmäisissä työpaikoissa moni meistä on tyytynyt pieneenkin palkkaan työkokemuksen toivossa. Jos tulosi eivät ole muuttuneet vuosien saatossa tästä paljoakaan, tienaat todennäköisesti liian vähän.  

3. Yrityksen liikevaihto on noussut huomattavasti

Yksityisen yrityksen liikevaihtoa on vaikeampi mitata julkiseen yritykseen verrattuna, mutta jos yritys on Taylorin mukaan kasvanut esimerkiksi 20 prosenttia vuodessa eikä palkkasi ole muuttunut lainkaan, saatat ansaita palkankorotuksen.

4. Tienaat vähemmän kuin työkaverisi

Vaikka ihmiset avautuvat harvoin omista raha-asioistaan, voit hakeutua esimerkikisi alasi tapahtumiin ja onkia tietoa, kuinka paljon samaa työtä tekevät ja saman kokemuksen omaavat työtoverisi oikein tienaavat.

Jos heidän vastauksensa saa leukasi putoamaan, tiedät tienaavasti aivan liian vähän.

5. Vastuu on lisääntynyt, palkka ei

Jos esimiehesi on määrännyt sinulle uusia töitä tai erityisiä vastuualueita, sinulla on todennäköisesti oikeus käydä pyytämässä myös lisää palkkaa. Toinen merkki alipalkkauksesta on tittelin muuttuminen ilman asianmukaista korvausta.

6. Kaikki ympärilläsi tuntuvat saavan bonuksia – mutta et sinä

Jos olet varma siitä, että ansaitsisit ylimääräistä rahaa, kannattaa ottaa selvää, miksi sinulle ei ole sitä tarjottu.

7. Omaat erityisalueen, jolle on kysyntää

Monet tietoturvaan ja koodaukseen liittyvät alat ovat niin sanottuja kuumia työpaikkoja samaan aikaan, kun tietyillä aloilla on ylitarjontaa. Taylor kannustaa arvioimaan, mihin kohtaan oma osaamisalueesi asettuu yleisillä työmarkkinoilla. Jos osaat jotain, mitä suurin osa ihmisistä ei, muista pyytää siitä myös asianmukainen korvaus. 

8. Vaihtuvuus on suuri

Jos henkilöstön vaihtuvuus on suuri positiivisesta työilmapiiristä huolimatta, tämä voi olla merkki siitä, että yrityksessäsi palkat ovat alle sen, mitä ne voisivat olla.

9. Haluat ottaa työpaikasta kaiken mahdollisen hyödyn irti

Tunnetko jatkuvasti kiusausta tehdä ruokalassa mukaasi ylimääräisiä eväsleipiä, varastaa toimistotarvikkeita tai muuta hyödykkeitä? Jos tunnet yrityksesi olevan sinulle velkaa, tämä voi olla alitajuntasi merkki viestiä sinulle liian pienestä palkasta. 

10. Et ole koskaan neuvotellut palkasta

Salary.comin tekemän analyysin mukaan palkkaneuvotteluiden väliin jättäminen voi maksaa sinulle jopa yli miljoona euroa urasi aikana.

11. Pomosi on haluton neuvottelemaan

Onko sinun lähes mahdoton keskustella urakehityksestä pomosi kanssa? Taylorin mukaan hän saattaa olla haluton kahdenkeskisiin palavereihin, sillä se saattaisi johtaa neuvottelemaan jostain, josta hän eivät ole valmis keskustelemaan. Eli rahasta.

12. Palkankorotukset ovat lähes mitättömiä

Työntekijät ovat yleensä tyytyväisiä pieneenkin palkankorotukseen, mutta jos palkankorotukset jäävät toistuvasti vain yhteen tai kahteen prosenttiin, se voi olla liian vähän.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2017.

Lue myös:

    Uusimmat