12 kuukautta pentuaikaa: Näin hurjaa vauhtia kissanpentu kehittyy

Jo kissanpennun ensimmäiset elinviikot ovat täynnä hurjia kasvupyrähdyksiä ja fyysisiä muutoksia, kissanpennun ensimmäinen elinvuosi vasta onkin täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Yksivuotiaana kissa on jo täysikasvuinen, mutta yhteen vuoteen mahtuukin hurjasti uutta opittavaa – sekä kasvettavaa.

Jos kissanpennun ensimmäiset elinviikot ovat jännittävää aikaa, on myös koko ensimmäinen ikävuosi täynnä paljon uutta ja jännittävää, kantapään kautta oppimisia ja aikamoisia kasvupyrähdyksiä. Tuosta pienestä, alle kämmenen kokoisesta nyytistä kasvaa nopeaa tahtia leikkisä otus, jonka persoona on usein sata kertaa isompi kuin se itse.

Normaalioloissa kissanpentu oppii ja kehittyy fyysisesti puolessa vuodessa saman verran kuin ihminen kymmenen vuodessa! Pennusta kehittyy vahva ja taitava aikuinen, kun se saa emolta jatkuvaa huolenpitoa ja maitoa ravinnokseen. Pentu oppii sosiaalisia taitoja leikkiessään ja kisaillessaan sisarustensa kanssa sekä matkiessaan kaikkivoipaa emoaan.

Kissanpennun ensimmäinen ikävuosi

1 kuukausi: Kissanpennun ensisilmäykset sekä -askeleet

Vastasyntyneenä kissanpentu painaa ainoastaan noin 90–140 grammaa rodusta riippuen, mutta jo viikon kuluttua se on jo kaksinkertaistanut syntymäpainonsa. Kuukauden ikäinen pentu painaakin jo noin 350–450 grammaa.

Ensimmäisen kuukauden sisällä, noin 7–14 vuorokauden ikäisenä kissanpentu alkaa myös availla silmiään, mutta maailma näyttää vielä sumuiselta. Kaikilla kissanpennuilla on aluksi siniset tai siniharmaat silmät: lopullinen silmienväri määräytyy kolmessa kuukaudessa, mutta joillakin kissoilla lopullinen väri voi olla valmis vasta kahden vuoden ikäisenä.

Kissanpennun ensimmäiset 2–8 elinviikkoa ovat tärkeää oppimisen aikaa: kissanpentu luo siteitä muihin kissoihin sekä alkaa olla vuorovaikutuksessa ihmisen kanssa. Kolmen viikon ikäisenä kissanpentu tassuttelee jo taitavasti.

Ruokintaohje: Kissanpentua kannattaa hitusen tutustuttaa kiinteään ruokaan kolmannella tai neljällä viikolla.


2 kuukautta: Maitohammasta ei enää kolota

Kissanpentujen tulisi 2–8 viikon ikäisenä totuttaa mahdollisimman moniin eri ärsykkeisiin, kuten ihmisiin, ääniin, televisioon, mikron hyrinään sekä erilaisiin ympäristöihin aina eteisestä parvekkeelle.

Kuukauden ikäisen pennun imeväisaika alkaa olla loppusuoralla, jolloin emo ottaa pikkuhiljaa etäisyyttä pentuihinsa ja saattaa jopa kieltäytyä imettämästä niitä – onhan kissanpennuille kasvaneet pienet ja erityisen terävät maitohampaat.

Ruokintaohje: Kissaemon ollessa tiineenä ja imettäessä pentuja, sen ruokavalio tulisi olla vaihdettu penturuokaan. Ylimääräiset kalorit sekä runsas ravintoainepitoisuus ovat juuri mitä imettävä kissa tarvitsee. Kun emo lakkaa imettämästä pentujaan, se voi siirtyä taas normaaliin ruokavalioonsa: pennut ovat tuolloin noin seitsemän viikkoa vanhoja.


3 kuukautta: Pieni ja utelias tutkimusmatkailija

Suunnilleen kahdeksan viikon ikäisenä kissanpentu pitäisi viedä eläinlääkärille ensi kertaa tarkastettavaksi, rokotettavaksi ja madotettavaksi. Pohdi myös, pitäisikö pennulle laitattaa mikrosiru.

8–10-viikkoisena pentu toden teolla alkaa itsenäistyä emostaan ja sen sisäinen tutkimusmatkailija pääsee valloilleen: se päättää asettua taloksi, joten kaikki nurkat on rohkeasti tarkastettava, hyllyt koluttava ja sohvan kulmat merkata esimerkiksi raapimalla. Kiinnitä eritoten huomiota kotisi kissaystävällisyyteen: onhan raapimapuu hankittu, myrkylliset kukat ja kasvit varmasti poistettu, ja niin edelleen.

Kun haluat opettaa pennulle, miten sen pitää raapia raapimapuuta, siirrä pennun tassut hellästi ja lempeästi raapimapuuta vasten niin monta kertaa, että se ymmärtää mistä on kyse – voi myös rapsuttaa puuta samalla omilla kynsilläsi. Kissapennut oppivat tämän yleensä nopeasti. Tutustuta tämä aktiivinen kissa myös muihin lemmikkeihin ja anna kissanpentujen riehua ja leikkiä, vaikka se hurjalta näyttäisikin: se on tärkeä osa oppimisprosessia.

Ruokintaohje: 10–12 viikon ikäisinä kissanpennut ovat yleensä sopeutuneet täysin kiinteään ruokavalioon.


4 kuukautta: Uuteen kotiin?

12-viikkoisena kissanpentu on valmis muuttamaan kasvattajansa luota uuteen kotiin, jos sellainen on kissalle tiedossa. Luovutusikäinen pentu on myös jo sen verran aikuisissa mitoissa, että kannattaakin miettiä etukäteen, leikkauttaako kissat tulevaisuudessa epätoivottujen tiineyksien nimissä. Kysy lisää eläinlääkäriltäsi.

5 kuukautta: Ruokahalu ja saalistusvietti kasvavat entuudestaan

Kun maa tuntuu oikein tukevalta jalkojen alla, kissanpennut rakastavat leikkiä: ne kasvavat ja kehittyvät vauhdilla leikin tiimellyksissä. Interaktiiviset lelut sopivatkin loistavasti tällaiselle pikkuriiviölle, jonka saalistusvietit pääsevät valloilleen: kissanpentu alkaa leikkiä jahtausleikkejä ja saattaa vaania sinunkin varpaitasi.

Ruokintaohje: Koska kissanpentu kasvaa nopeasti, se vaatii myös paljon ravintoa. Kissanpennulla on pieni maha, mutta sitäkin suurempi ruokahalu: 8-viikkoisella sen koko on suunnilleen saksanpähkinän kokoinen! Kissanpennulle tulee antaa pieniä määriä ruokaa useita kertoja päivässä.


6 kuukautta: Aikuisen kissan hammasrivistö

Kissanpennun maitohampaat alkavat tippua ja väistyä pysyvien, täysikasvuisen kissan hampaiden tieltä. Puolivuotias kissanpentu on kooltaan kolme neljännestä täysikasvuisen kissan koosta, mutta sisimmissään se on vielä pentu!

Jos et ole vielä kokeillut harjata kissanpentuasi vielä harjoilla, nyt on korkea aika! Mitä aiemmin aloitat kissapentusi harjaamisen, sitä nopeammin se tottuu siihen.

Vakiintunut käytäntö on ollut kastroida kolli noin 6–9 kuukauden ikäisenä, tyttökissa steriloida ensimmäisen kiiman jälkeen, noin 16 viikon ikäisenä.


7 kuukautta: Talviturkki tulossa?

Kissanpennut syntyvät useimmiten keväällä tai alkukesästä, ja syksyn ja talven kolkutellessa ovella kissanpennulle kasvaa pidempi "talviturkki", etenkin jos kissa ulkoilee säännöllisesti. Harjaa myös kissaasi säännöllisesti, että saat harjattua ylijäämät karvat.

Kiinnitä huomiota myös muutoin turkin kuntoon, ettei sinne ole tullut epätoivottuja asukkeja kuten kirppuja tai punkkeja. Tästäkin syystä on äärimmäisen tärkeää harjata kissan turkkia säännöllisesti.


8 kuukautta: Hampaat tarkastukseen

Aivan kuten koiran, myös kissan hampaat kaipaavat säännöllisesti huolenpitoa ja harjausta, joten kissapentu kannattaa totuttaa hampaiden hoitoon jo pennusta pitäen. Hammaskiven ehkäisemiseksi voit pestä kissan hampaat ainakin kerran viikossa pehmeällä hammasharjalla ja erityisesti kissoille tarkoitetulla hammastahnalla.

Jos totutat kissan heti pentuna hampaiden puhdistamiseen, kissan hampaat ja ikenet pysyvät pidempään terveinä, hengitys hyväntuoksuisena ja samalla ehkäiset ikääntymisen mukanaan tuomia ongelmia.

9–11 kuukautta: Leikkiä säännöllisesti

Yhdeksän kuukauden iässä, täysi-ikäisyyden lähestyessä, "murrosikäinen" kissa kaipaa kovasti virikkeitä.

Vaikka kissanpennustasi on pian tulossa aikuinen kissa, se rakastaa edelleen leikkimistä: leikkiminen ei ole ainoastaan hauskaa, vaan myös opettavaista – se on kissan tapa kehittää sosiaalisia taitoja. Kissanomistajana – varsinkin ainoastaan yhden – sinulla on velvollisuus leikkiä kissasi kanssa! Leiki kissasi kanssa säännöllisesti joka päivä, ainakin 15 minuuttia päivässä.

Ruokintaohje: Nyt on aika alkaa pikkuhiljaa totuttaa kissanpentu myös täysikasvuisten kissojen ruokiin, mutta penturuokaa kannattaa syöttää kissalle vuoden ikään asti. Totuta kissa uuteen ruokaan viidessä päivässä lisäämällä uutta ruokaa pikku hiljaa vanhan sekaan.

12 kuukautta: Aikuinen katti

Onneksi olkoon, kissanpennusta on nyt kasvanut aikuinen kissa! Tulevia yhteisiä vuosia on edessänne vielä melkein viisitoista, jopa kaksikymmentä vuotta.

Lue myös:


AVA / Katri Koskinen

Lähteet: Purina.fi, Friskies, Clinivet.fi, Kissanomistajan käsikirja (Otava), Tyytyväinen kissa (Gummerus)

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat