12 hämmentävää faktaa ananaksesta – kypsymisaika yllättää

Ananas on raikas ja herkullinen, mutta outo hedelmä. Missä se oikein kasvaa ja miten? Lue 12 yllättävää tietoa ananaksesta!

1. Ananas kypsyy jopa kolme vuotta

Kestää jopa kolme kokonaista vuotta, ennen kuin ananas saavuttaa syöntikypsyytensä. Ei siis ole kovin kummallista, että kyseinen hedelmä maksaa enemmän, kuin banaanit ja omenat.

2. Ananas on kuin käpy

Ananaksen kukka on kaunis, punainen männynkäpyä muistuttava kimppu. Ananaksen englanninkielinen nimi pineapple johtuu juuri siitä, että hedelmä muistuttaa käpyä (käpy on englanniksi pine cone).

3. Viljelmät näyttävät hauskalta

Ananasviljelmät näyttävät ihan siltä, kuin jokainen pensas olisi suuri, haudattu ananas.

4. Ananasten "lapset" ovat söpö näky

Pienet ananakset ovat todella suloisia. Niillä on pikkuruiset lehdet ja pyöreä ”vartalo”. Ne näyttävät ihan isojen ananasten vauvoilta.

5. Ananas ei kypsy hedelmäastiassa

Ananakset eivät enää kypsy sadonkorjuun jälkeen. Ei ole mitään hyötyä säästellä kovaa ananasta viikonlopun yli, sillä se ei aio enää kypsyä.

6. Vihreä ananas voi hyvin olla täysin kypsä

Väri ei kerro mitään ananaksen kypsyysasteesta. Vihreä tai ruskea väri vaihtelee sen mukaan, missä ananas on kasvanut. Vihreä ananas voi siis olla ihan yhtä makea ja kypsä, kuin ruskeakin ananas.

7. Ananas pilaantuu yllättävän nopeasti

Kypsä ananas pilaantuu nopeasti. Huoneenlämmössä säilytetty ananas pitäisi syödä kahdessa päivässä, jääkaapissa säilytetty viikossa.

8. Hedelmän mehukkain kohta

Kun leikkaat ananasta, yritä leikata sen kuori mahdollisimman ohuesti pois. Hedelmäliha on mehukkainta ihan kuoren vieressä.

9. Ananasvalkoviiniä Havaijilta

Hedelmäsalaattien ja trooppisten drinkkien lisäksi ananaksista valmistetaan myös valkoviiniä. Ainakin Havaijilla.

10. Ananas edistää ruoansulatusta ja ehkäisee syöpää

Ananaksella on paljon terveysvaikutuksia. Se sisältää muun muassa bromelaiinia, joka toimii lihasrelaksanttina ja edistää ruoansulatusta. Se sisältää myös kemikaaleja, jotka tutkitusti ehkäisevät syöpäsolujen kasvamista. Toisaalta ananaksia on myös muinoin syytetty siitä, että ne aiheuttavat keskenmenoja. Raskaana olevan naisen tulisi kuitenkin syödä kerralla peräti kymmenen kokonaista ananasta, että keskenmeno olisi huolenaiheena.

11. Ananas sopii lihakastikkeisiin

Ananas pehmentää lihan makua, koska sen sisältämä bromelaiini hajottaa proteiinit.

12. Ananas parantaa siemennesteen makua?

Legendan mukaan ananas tekee miehen siemennesteestä makeamman makuista. Tieteellisiä todisteita tästä ei kuitenkaan ole olemassa.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat