100-vuotias teräsmummo murtaa käsityksiä vanhuudesta – hallussa juoksuennätys

Koskaan ei ole liian myöhä aloittaa uutta harrastusta. Yhdysvaltalainen Ida Keeling aloitti juoksuharrastuksen ollessaan yli 60-vuotias.

Yli 100-vuotiaalla supermummo Ida Keelingillä on hallussaan 95–99-vuotiaiden Amerikan ennätys 60 metrin matkalta ja harrastus jatkuu.

New York Timesille antaneessaan haastattelussa Keeling kertoo varttuneensa vaikeissa olosuhteissa New Yorkin Harlemissa. Perheen sinnitellessä ongelmien kanssa, nuoren Keelingin piti aikuistua nopeasti, jotta hän pystyi pitämään huolta läheisistään.

– Opin selviämään omillani masennuksen keskellä. Elämä opetti tekemään mitä täytyy, ilman muiden apua, Keeling kertoo.

Vaikeuksien kautta voittoon

Vaikeudet eivät loppuneet Keelingin aikuistuessa. Aviomies kuoli 42-vuotiaana sydänkohtaukseen, ja Keeling jäi yksin hoitamaan neljää lastansa. 

Keeling joutui sittemmin saattamaan hautaan kaksi poikaansa. Toinen poika löydettiin hirttäytyneenä ja toinen pahoinpideltiin kuoliaaksi. Kuolemien epäiltiin liittyvän huumeisiin. Kuolemiin johtavia syitä ei kuitenkaan koskaan selvitetty.

Keeling putosi masennuksen syvään kuiluun. Terveys alkoi heiketä, jolloin tytär Shelley Keeling puuttui asiaan. Hän ilmoitti äitinsä viiden kilometrin pituiseen juoksutapahtumaan. Keeling lähti kokeilemaan ja pääsikin lopulta maaliin asti.

– Hyvä luoja, ajattelin, että en pääsisi koskaan maaliin. Kisan jälkeen minulla oli kuitenkin vapautunut tunne. Heitin syrjään kaikki huonot muistot, vihan ja stressin, Keeling kertoo.

Kisa muutti Keelingin elämän

Osallistuttuaan vielä muutamaan juoksukisaan, Keeling päätti muuttaa elämänsä totaalisesti. Hän aloitti harjoittelemaan monta tuntia päivässä, ja ruokavalio muuttui kokonaan. Keeling alkoi vahvistua päivä päivältä yhä enemmän ja nykyään virtaa riittää vaikka muille jakaa.

Ällistyttävässä kunnossa oleva Keeling on jättänyt vanhan elämänsä kokonaan taakseen.

– En halua koskaan ottaa takapakkia. Olen enemmänkin sellainen eteenpäin katsova ihminen, Keeling kiteyttää.

Katso NewsChannel5:n videolta, miten juoksu sujuu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja