Pikkupoika johti lasten protestia Saudi-Arabiassa 10-vuotiaana ja odottaa nyt teloitusta – tämä on hänen tarinansa

Pikkupoika johti lasten protestia Saudi-Arabiassa 10-vuotiaana ja odottaa nyt teloitusta – tämä on hänen tarinansa 3:06
Murtaja Qureiris on kautta aikain nuorin poliittinen vanki Saudi-Arabiassa.

Joukko pyöräileviä poikia kokoontuu kadulle Saudi-Arabiassa. 10-vuotias Murtaja Qureiris johtaa 30 lapsen joukkoa. Hän on pukeutunut farkkuihin ja mustiin sandaaleihin. Tilanne näyttää tavalliselta pyöräilyltä, mutta ryhmä on aloittamassa protestin.

Heti kun pyörät lähtevät liikkeelle, Qureiris katoaa poikien joukkoon. Hänen on vaikea pysyä muiden perässä, joten hän nostaa megafoninsa huulilleen ja sanoo heidän vaativan ihmisoikeuksia.

Qureiris osallistui tämän pyöräilyn kaltaisiin mielenosoituksiin Saudi-Arabian itsenäisessä provinssissa vuoden 2011 arabikevään aikana. Hän oli tuolloin 10-vuotias.

Kolme vuotta myöhemmin poikaa kuvattiin hänen osallistuessaan pyöräilyprotestiin. Hänet pidätettiin, tuolloin vain 13-vuotiaana. Hän oli matkustamassa perheensä kanssa Bahrainiin pidätyksen tapahtuessa.

Nuorin poliittinen vanki

Hän on kautta aikain nuorin poliittinen vanki Saudi-Arabiassa. Nyt 18-vuotias Qureiris on kohtaamassa kuolemanrangaistuksen vietettyään lähes neljä vuotta tutkintavankeudessa.

Saudi-Arabia ilmoitti huhtikuussa tehneensä 37 teloitusta, mikä on yksi maailman korkeimmista lukemista.

Qureiris oli 10-vuotias, kun hän teki ensimmäisen väitetyn rikoksensa. Hän osallistui tuolloin aktivistiveljensä Ali Qureiriksen moottoripyöräajelulle.

Kieltää syyllisyytensä

Qureiris on parhaillaan oikeudenkäynnissä terrori-tuomioistuimessa, jossa häntä syytetään kuulumisesta "äärimmäiseen terroriryhmään”. Hän kiistää syyllisyytensä.

Murtaja Qureiris oli 11-vuotias, kun hänen veljensä kuoli ottaessaan osaa protestiin valtakunnan väkivaltaisuutta vastaan.

Qureirisin veljen hautajaisissa huudettiin hallituksen vastaisia iskulauseita. CNN:n saamalla videolla näkyy pojan sureva isä Abdullah Qureiris, joka on kumartuneena ruumiin ylle.

Hän rukoilee avoimesti apua käsitelläkseen poikansa poismenoa. Isä suutelee poikaansa viimeisen kerran ennen kuin ruumis viedään pois.

Vaikka syyttäjä ei ole pitänyt Qureirista vastuussa ihmishenkien menetyksestä, se pyrkii asettamaan hänelle kuolemanrangaistuksen ankarimman muodon. Siihen voi kuulua ristiinnaulitseminen täytäntöönpanon jälkeen.

Toinen hänen veljistään on myös vangittu, ja hänen isänsä pidätettiin viime vuonna aktivistien mukaan.

YK keskustellut vangin kanssa

Vuonna 2016 YK:n mielivaltaisten pidätysten työryhmä keskusteli vangitusta Saudi-alaikäisestä, jota ei nimetty, mutta jonka tiedot vastasivat CNN: n keräämiä tietoja Qureirista.

Hänen syntymäpäivänsä sekä hänen pidätyspaikkansa ja -päivänsä olivat yhdenmukaiset Qureirisin tapauksen kanssa. YK:n työryhmä totesi ryhmän marraskuussa 2016 pidetyssä istunnossa uskovansa, että alaikäistä oli kidutettu, hänet laitettiin tunnustamaan ja, että hänen pidätyksensä oli mielivaltainen.

Se totesi myös, että pidätys rikkoi kansainvälisiä normeja.

YK:n työryhmä totesi, että alaikäinen pidätettiin todennäköisesti "hänen osallistumisestaan rauhanomaisiin mielenosoituksiin, joissa vaadittiin oikeudenmukaisuutta mielenosoittajien ja näiden marttyyrien hautajaisissa".

Kolme teloitettu alaikäisenä tehdystä rikoksesta

Yhdistyneessä kuningaskunnassa toimiva Saudi-aktivisti Mohammad Daman, joka oli läsnä useissa vuoden 2011 protesteissa, joihin Qureiris osallistui, kertoi CNN: lle mielenosoituksien olleen rauhallisia.

Hän sanoi, että Saudi-Arabia ei ole näyttänyt video- eikä valokuvia todisteiksi tuolloin tehdystä väkivallasta.

Saudi-Arabian viranomaiset ovat kuitenkin usein kuvailleet hallitusten vastaisia mielenosoituksia itäisessä maakunnassa väkivaltaisiksi, sanoen, että mielenosoittajat hyökkäsivät sekä turvallisuusjoukkoja että siviilejä vastaan.

Jos Saudi-Arabia tuomitsee Qureirisin kuolemaan, hän liittyy vähintään kolmen muun tänä vuonna vangitun joukkoon, jotka teloitettiin rikoksista, joiden väitetään tapahtuneen ennen 18 ikävuotta.

CNN tarkasteli oikeudenkäyntiasiakirjoja, joissa selvitettiin kaksi tapausta kolmesta, jotka olivat alaikäisiä väitetyn rikoksen tekohetkellä. Abdulkareem al-Hawaj, Mujtaba al-Sweikat ja Salman Qureish olivat osa 37 miehen teloitusta.

Kaikki kolme pidätettiin väkivallasta, jonka hallitus on sanonut tapahtuneen protestien aikana arabikeväällä. Syytteet perustuivat kuitenkin voimakkaasti tunnustuksiin, joita vangit sanoivat. Oikeudenkäyntimenettelyssä he sanoivat, että heitä kidutettiin.

Kuningas päättää kuolemanrangaistuksista

Saudi-Arabiassa kuolemanrangaistus voidaan panna täytäntöön vain kuningas Salmanin tai hänen valtuutetun edustajansa määräyksellä.

Saudi-Arabian hallitus on toistuvasti kieltänyt väitteet kidutuksesta. Eräässä CNN:n hankkimassa Murtaja Qureirisin videossa poika nähdään seisovan isänsä vieressä.

Suurin osa mielenosoittajista on peittänyt kasvonsa. Murtaja ja hänen isänsä ovat tunnistettavia, mikä on saattanut vaikuttaa perheen joutumiseen hallituksen aktivoituneiden vastustajiin.

Lupaamme marttyyreille, että jatkamme marssejamme, Abdullah Qureiris sanoo.

Hänen vieressään seisoo Murtaja Qureiris.

Hän vilkaisee kameraa, hymyilee ja kävelee pois, tietämättä vielä tuolloin, mitä hänen on kohdattava tulevaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat