YK vaatii, että Egypti vapauttaa 220 päivää nälkälakossa olleen vangin, joka lakkasi juomasta vettäkin sunnuntaina – sisko pelkää pahimman tapahtuneen

220 päivää nälkälakossa olleen vangin sisko pelkää pahimman jo tapahtuneen 0:34
Sanaa Seif kertoo huolensa veljensä tilasta YK:n ilmastokokouksessa

YK ja Saksa vaativat Egyptia vapauttamaan nälkälakossa olevan brittiläis-egyptiläisen aktivistin. Egypti tuomitsee kansainväliset vaatimukset Egyptin sisäisiin asioihin puuttumisena.

Brittiläis-egyptiläinen aktivisti ja bloggaaja Alaa Abd el-Fattah tuomittiin vuonna 2021 viideksi vuodeksi vankeuteen ”valeuutisten” levittämisestä. Abd el-Fattah ryhtyi vangitsemisensa jälkeen protestina nälkälakkoon, joka on kestänyt jo yli 200 päivää. Sunnuntaina hän lakkasi juomasta vettä. Asiasta uutisoi muun muassa Daily Mail.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Turk vaati, että Egypti vapauttaa Abd el-Fattahin välittömästi. YK sanoo, että Abd el-Fattahin nälkälakko on kestänyt jo seitsemän kuukautta ja hänen henkensä on suuressa vaarassa.

40-vuotias poliittinen toisinajattelija ryhtyi nälkälakkoon protestoidakseen vangitsemistaan ja vankilaolojaan. Abd el-Fattah ilmoitti perheelleen laajentavansa nälkälakkoaan ja lopettavansa myös veden juomisen sunnuntaina. Protestin tiukentuminen osuu päällekäin maailman johtajajien saapumisen kanssa Egyptin ilmastokokoukseen. Kokous pidetään Egyptin Sharm el-Sheikhissä.

Abd el-Fattahin perhe kertoi tänään YK:n ilmastokokouksessa , etteivät he ole enää kuulleet hänestä sen jälkeen, kun tämän oli määrä lopettaa veden juonti.

– Emme tiedä, missä hän on. Emme tiedä, onko hän elossa, kertoi miehen sisko Sanaa Seif ilmastokokouksessa.

Abd el-Fattahin äiti puolestaan kertoi, ettei ole saanut viikoittaista kirjettä pojaltaan maanantaina, kun hän vieraili vankilassa. Hän kertoo odottaneensa siellä tuntikausia. el-Fattahia pidetään vangittuna Kairon luoteispuolella sijaitsevassa vankilassa. 

Britannian pääministeri osallistui ilmastokokoukseen maanantaina ja sanoi Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisille, toivovansa, että asiaan löytyy ratkaisu mahdollisimman pian.

Vangin sisko Seif sanoi, ettei Britannia vastannut hänen pyyntöihinsä saada nähtäväkseen todisteet siitä, että hänen veljensä on elossa.

Maanantaina Egyptin ulkoministeri Sameh Shoukry kertoi CNBC:lle, että vankilan viranomaiset tarjoavat Abd el-Fattahille terveydenhoitoa.  

Egyptin viranomaiset eivät ole vastanneet uutistoimisto Reutersin pyyntöihin kommentoida tapausta.

Egptiläinen parlamentin jäsen Amr Darwish, sanoi, että Abd el-Fattah on tuomittu oikeudessa ja kyseenalaisti miehen perheen kansainväliset avunpyynnöt, jotka Egyptin valtiomieliset tahot ovat kokeneet ”puuttumisena Egyptin sisäisiin asioihin”.

Abd el-Fattah tuli tunnetuksi Egyptin vuoden 2011 kansannousun aikana, joka johti Egyptin ensimmäisiin demokraattisiin presidentinvaaleihin.

Abd el-Fattah pidätettiin myöhemmässä islamisteja, vasemmistolaisia ja liberaaleja vastaan suunnatussa tukahduttamisessa. Hän on ollut siitä lähtien valtaosaksi kaltereiden takana.

Saksa vaatii vapauttamista

Myös Saksan liittokansleri Olaf Scholz otti asiaan kantaa. Scholz kehotti tiistaina Egyptiä vapauttamaan vangitun toisinajattelijan.

– Päätöksiä on tehtävä ja hänen vapauttamisensa on oltava mahdollista, jottei nälkälakko pääty kuolemaan, Scholz sanoi.

Scholz kuvailee tilanteen olevan "erittäin masentava" ja sanoo, että nälkälakko voi johtaa hirvittäviin seurauksiin.


Lue myös:

    Uusimmat