10 syytä iloita pesän tyhjenemisestä

Lasten poismuutto voi olla pelottava, arkirutiinit mullistava muutos. Siitä löytyy kuitenkin paljon hyvää. Huffington Post listasi kymmenen asiaa, joista lapsensa omilleen saattelevan kannattaa iloita.

Muistathan sinäkin nauttia siististä huoneista, huoletta nukutuista öistä, pienemmästä ruokalaskusta ja välimatkan kenties mahdollistamista paremmista väleistä lasten kanssa?

Koti on siisti

Sirottelivatko lapset vaatteitaan ja rojujaan ympäri huushollia ja jättivät ne niille sijoilleen? Kun he ovat poissa, pyyhkeet roikkuvat siististi paikoillaan, tiskit löytävät tiskipöydän sijaan koneeseen asti, sängyt pysyvät pedattuina, lattia ei enää toimi esteratana ja mystiset roiskeet ja leivänmurut katoavat – ellet sitten itse ole esimerkilläsi opettanut lapsia sottapytyiksi.

Huomaat, että pidät edelleen puolisostasi – tai teet ison muutoksen

Kun lapset muuttavat pois kotoa, pariskunnan osapuolet ovatkin pitkästä aikaa toistensa ainoat seuralaiset kotona. Monille tässä on kriisin paikka, mutta kriisissä voi käydä myös hyvin. Voitte muistaa, miksi aikoinaan rakastuitte toisiinne. Tai jos ette, keksiä uusia syitä ja tapoja palauttaa yhteys. On järisyttävää katsoa kumppania silmiin ja tajuta: vau, täällä olemme vain me.

Voit nukkua yön läpi

Enää ei tarvitse odottaa aamuyöllä kuuluvaa avaimen hakeutumista lukkoon, kun lapsi on turvallisesti palannut menoistaan. Et ylipäätään enää ole mukana kaikissa lapsesi päivittäisissä iloissa ja suruissa, oli yhteydenpitonne kuinka tiivistä tahansa. He ovat nyt vastuussa itsestään, ja se on myös vapauttavaa.

Ruokalasku pienenee dramaattisesti

Vaikka ehkä edelleen annat lapsille silloin tällöin rahaa tykötarpeisiin, nyt voit valita ruokakaupasta vain omia tarpeitasi ja suosikkejasi. Enää ei myöskään tarvitse kokata suurelle joukolle. Toki voit edelleen vanhasta tottumuksesta pitäytyä vanhoissa resepteissä, jolloin yhdestä ruoasta riittää syömistä useammalle päivälle.

Vapaa-aika lisääntyy

Yhtäkkiä kotona on hiljaista. Ei tarvitse muistaa Jeren futisharkkoja tai Jasminan ratsastustunteja eikä ajoittaa menojaan sen mukaan, milloin kukin tarvitsee kyytiä harrastuksiinsa. Alkuun tämä voi olla jopa häiritsevää, mutta loppujen lopuksi vapaus tehdä mitä haluaa – käydä museoissa, elokuvissa, teatterissa, matkustella – on upeaa. Sillekin on nyt aikaa, jos ei halua tehdä mitään.

Voit viettää aikaa mukavien ihmisten kanssa

Sinun ei enää tarvitse sosialisoida jonkun kanssa vain, koska lapsenne sattuvat olemaan kavereita keskenään. Voit keskittyä oikeisiin ystäviin, jotka parhaassa tapauksessa ovat kanssasi samassa elämänvaiheessa ja myös innokkaita viettämään aikaa yhdessä.

Alat nähdä lapsesi nuorina aikuisina

Vaikka lapset saisivat kotoa edelleen hieman taloudellista tai henkistä tukea, muualla asuessaan he oikeastaan väistämättäkin kasvavat aikuisiksi. Vanhemmat eivät yksinkertaisesti enää ole jatkuvasti paikalla silottelemassa tieltä päivittäisiä askareita, ongelmia, pomppuja tai vaikeita tilanteita. Yhtäkkiä huomaat, että lapsi saa opiskelupaikan, pärjää opinnoissaan, säästää omaan asuntoon, vakiintuu poika- tai tyttöystävänsä kanssa, etenee urallaan… Voi olla vapauttavaa luopua osasta omaa auktoriteettiaan ja nähdä, kun lapset ottavat ohjat omiin käsiinsä.

Lapset käyvät kylässä

Ei ole mitään niin ihanaa kuin nähdä kauas opiskelemaan tai töihin muuttaneet lapset viikkojen tai kuukausien jälkeen. Kaikki tuntuu olevan kuin ennen: tutut kasvot, hymyt ja ehkä pyykkivuoretkin. Rakastat saada heidät kotiin hetkeksi, mutta...

… Lapset myös lähtevät takaisin sinne, mistä tulivat.

Mikäs sen ihanampaa! Kun yhdessä olo on enemmän juhlaa kuin arkea, välitkin pysyvät hyvinä ja yhteiset hetket odotettuina.

Tulevaisuutesi on sinun

Muistatko, kun ennen lapsia haaveilit ja suunnittelit loppuelämääsi? Kun kaikki oli avoinna eikä sinulla ollut aavistustakaan, mitä tulisi seuraavaksi tapahtumaan? Kun pesä on tyhjä, tilanne on taas samanlainen. Jos haluat lähteä lomalle, sinun ei tarvitse huolehtia lastenhoidon järjestämisestä tai koulun väliin jäämisestä tai siitä, viihtyvätkö lapset valitussa kohteessa. Sinun aikasi, sinun tulevaisuutesi, sinun päätöksesi. Halusit sitten matkustella, palata koulun penkille, kirjoittaa kirjan tai tehdä jotain ihan muuta, niin ei kuin aloittamaan. Sinulla on sinun elämäsi elättävänäsi, aivan kuten lapsillaan omansa.

Lähde: Huffingtonpost.com

Perhearki myllerryksessä?

Onko perheenne arki muutoksen kynnyksellä ja haluaisitte jakaa tarinanne? Etsimme perheitä dokumentaariseen Erilaiset perheet -televisiosarjaan, jossa seurataan perheitä elämän käännekohdissa. Sarjaa kuvataan keväällä ja kesällä 2015.

Lue myös:

    Uusimmat