Jos masennus piinaa kumppania, kuinka häntä voi auttaa epätoivon keskellä? Listasimme kultaiset säännöt.
Masentunut ihminen tuntee itsensä surkeaksi, olevansa arvoton, epäonnistunut ja turha. Päällimmäisenä jylläävät toivottomuuden ja lohduttomuuden tunteet. Kuinka olla tukena masennuksesta kärsivälle kumppanille, kun tuntuu ettei mikään auta?
Hyvä ohjenuora masentuneen kanssa elävälle on muistaa, että masennus on parannettavissa, mutta se ei ole sinun tehtäväsi. Tukesi on kultaakin arvokkaampaa, vaikkei masentunut osaisi sitä sanoiksi pukeakaan. Masennus saattaa olla vain ohimenevä vaihe elämässänne.
Näin autat masentunutta
1. Ymmärrä sairautta. Ota selvää, mikä masennus on ja mitä oireita siihen liittyy – ja mitä ei liity. Monet väärinymmärrykset ovat väistettävissä, jos masennuksen syyt ja seuraukset ovat tiedossa. Älä toitota "ymmärrän miltä sinusta tuntuu". Sinä et voi ymmärtää. Sano sen sijaan: "En voi tietää miltä sinusta tuntuu, mutta yritän kovasti ymmärtää ja auttaa sinua."
2. Masennuksesta ei pääse poppaskonsteilla eroon. Masennus on oikea sairaus. Aivan kuten syövästäkään tai muusta vakavasta sairaudesta, siitä ei voi vain "päästä yli". Valmistaudu siihen, että paraneminen vie aikaa. Varo tuomasta turhautuneisuuttasi tai ärtymystäsi esille tavoin, jotka saattavat kaduttaa jälkeenpäin. Älä kuitenkaan tukahduta omia tuntemuksiasi. Sano esimerkiksi "Ymmärrän, ettet voi mitään että tunnet olosi alakuloiseksi, mutta tunnen oloni turhautuneeksi."
3. Elvytä positiivisia ajatuksia. Jos kumppani on heltymätön pessimisti (kuten monet masennuksesta kärsivät ovat), yritä osoittaa hänelle kuinka paljon hyvää tapahtuu tälläkin hetkellä hänen ympärillään. Masennus saa näkemään kaiken synkkänä ja toivottomana: sairaus saa hänet uskomaan, että mikään ei ole hyvin. Osoita olevasi hänelle hyvä – ainakin sinä olet valmis tuomaan hänen elämäänsä iloa, etkä hylkää häntä hädänkään hetkellä.
Voit yrittää innostaa häntä lähtemään kanssasi vaikkapa kävelylle. Raitis ulkoilma piristää ketä tahansa. Voimattomalle ihmiselle tämä saattaa kuitenkin tuntua ylivoimaiselta rupeamalta. Ottakaa lyhyitä askelia yhdessä.
4. Kysy tunteista. Rohkaise kumppaniasi puhumaan tunteistaan ja tuntemuksistaan kanssasi. Jätä tuomitseva asenne komeroon ja koita kuunnella hänen tuntemuksiaan ilman ennakkoasenteita ja kulmien kurtistelua. Opit myös tuntemaan kumppaniasi paremmin ja saatat saada käsiisi palapelin palasia, jotka kertovat, mistä masennus saattaa kummuta. Lapsuudesta? Traumaattisista kokemuksista? Rohkaise kumppaniasi, kehu kuinka rohkea hän on kun hän uskaltaa puhua tunteistaan.
5. Myönnä oma voimattomuutesi. Koska masennus on sairaus, sinun täytyy myöntää itsellesi, ettet sinä ole lääke. Monet uskovat voivansa parantaa rakkaansa pelkästään rakkauden avulla. Ikävä kyllä rakkaus ja hellyys yksin eivät voi pelastaa ketään pysyvästi alakulon suosta. Ensitöiksesi sinun tulee tehdä itsellesi selväksi, ettei kumppanisi masennus johdu sinusta. Se ei ole sinun syytäsi, etkä sinä yksin pysty parantamaan kumppaniasi. Voit tarjota tukesi, antaa rakkautta, mutta sinulta ei odoteta ratkaisua pahaan oloon. Astu askel taaksepäin ja myönnä voimattomuutesi sairautta kohtaan.
Muista myös huolehtia itsestäsi. Masentuneen ihmisen kanssa eläminen on varmasti raskasta ja voimia vievää, joten muista myös itseäsi. Hae tukea ystäviltä ja psykoterapiasta, vietä aikaa yksin, käy ulkona. Pahasti masentunut ihminen yleensä ei pääse ylös sängystäkään, joten hän viettänee aikaa paljon kotona. Voit auttaa toista vasta sitten, kun olet auttanut itseäsi.
6. Älä pelasta. Masentunut saattaa käyttäytyä välillä kuin pieni lapsi vaatimuksineen ja itkunpuuskineen, mikä saattaa aiheuttaa paineita sinulle – ikään kuin sinun pitäisi olla kumppanisi kaikkivoipa vanhempi. Älä tunne syyllisyyttä siitä, ettet voi olla hänelle kaiken pelastava äiti tai isä: olet kuitenkin jo suuri sankari, jos tuet kumppaniasi niin myötä- kuin vastoinkäymisissä.
7. Älä keksi tekosyitä, älä valehtele. Älä ole osa masentuneen ihmisen torjuvaa maailmankuvaa. Älä häpeile kertoa ystävillesi tai läheisillesi kumppanisi sairastavan masennusta. Kumppanisi saattaa hämmentyä siitä, miksi tunnut häpeilevän häntä. Tämä vain pahentaa masennuksen riuduttamia tuntemuksia omasta huonommuudesta.
Älä myöskään valehtele kumppanillesi, sillä se vain romuttaa hänen oloaan entisestään. Valheesta jää aina kiinni, ennemmin tai myöhemmin.
8. Kannusta etsimään apua. Monet masennuksesta kärsivät saattavat kieltää olevansa sairastuneita tai saattavat lääkitä itse itseään joko alkoholilla, ylitöillä, shoppailemalla tai muulla vastaavalla. Ammattiavun hankkiminen ei ole häpeä. Ole myös valmis ottamaan hänen puolestaan yhteyttä psykoterapeuttiin tai lääkäriin, jos masennus on äitynyt niin voimakkaaksi, ettei kumppanillasi ole edes voimia tarttua puhelimeen. Vie hänet paikan päälle ja mene vaikka ensimmäisellä käyntikerralla rohkeasti mukaan. Terapia on hyvin tärkeä osa paranemisprosessia.
9. Kerro tarpeistasi. Masennuksesta kärsivä kumppani saattaa olla sairas, mutta olette silti parisuhteessa, jossa tarpeista puhuminen tulisi olla osa elämää. Osaa tehdä kompromisseja, äläkä suostu kaikkeen – tee selväksi mitä voit tehdä ja mitä et halua. Älä lupaa mitään, mitä et voi pitää.
Muista, että monet masennuksesta kärsivät menettävät mielenkiintonsa seksiin. Yritä kuitenkin muistaa, että se ei ole henkilökohtainen loukkaus sinua kohtaan, vaan se on osa sairautta. Älä syyllistä kumppaniasi tästä. Voit olla hänelle hellä ja huomioonottava: usein herkkä fyysinen kontakti saattaa parantaa masentuneen mielialaa.
10. Älä luovuta. Jonain päivinä on vaikeampaa, kuin toisina. Joskus saattaa tuntua, ettei rakkautesi tunnu riittävän, eikä edes auttavan hitustakaan kumppaniasi. Mutta älä luovuta. Rakkautesi ja tukesi ovat suureksi avuksi ja ne vakuuttavat kumppanisi siitä, että hän on arvokas.
Lähteet: Upliftprogram.com, Nmha.org, Netdoctor.co.uk