Mainos

10 kiinnostavaa ilmiötä, jotka näkyvät juuri nyt suomalaisissa kodeissa: Puupaneeleja, mustia keittiöitä ja koskemattomia pihoja

Arvaatko, mikä väri on tällä hetkellä sisustuksessa trendikkäin? Entä mistä keittiön veikeästä toiminnosta sinäkin saatat pian haaveilla?

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Asuntomessut

Kesän suurimman asumisen tapahtuman Mikkelin Asuntomessujen avajaisten lähtölaskenta on alkanut. Kirkonvarkauden asuinalueen 31 upean messukohteen ovet avautuvat vierailijoille tasan viikon päästä perjantaina 14. heinäkuuta.

Asuntomessuilla on perinteisesti päästy ihailemaan asumisen, sisustamisen ja rakentamisen kuumimpia trendejä, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus.

Messutapahtuman virallisista messuluetteloista vastaavat Deko ja TM Rakennusmaailma. Tuottaja Ann-Mari Lehtonen listasi kymmenen kiinnostavaa ilmiötä upeista messukohteista.

1. Musta on uusi musta

Musta väri on tullut vauhdilla osaksi suomalaiskotien sisustusta. Tummanpuhuvia sävyjä nähdään niin messukotien ulkoseinissä kuin kaiken kaikkiaan seitsemän messukodin keittiöiden pinnoissa. Tummaa tunnelmaa näkyy myös tekstiileissä, tehosteseinissä ja kylpy- ja saunatiloissa.

2. Koti elää mukana

Tänä vuonna monessa messukodissa on huomioitu kodin ja sen tilojen ja huoneiden muunneltavuus. Kodin tilojen ajatellaan olevan arjessa ja elämässä mukava elävinä. Rakentamisen puolella nähdään lisäksi taloja, jotka koostuvat muunneltavista paloista. Muunneltavuuteen liittyen moni messukohteista on yksitasoinen.

3. Keittiöt yllättävät hauskoilla toiminnoilla

Lähes jokaisen messukodin keittiö on avokeittiö. Avokeittiöissä suositaan monitoimisia saarekkeita, jotka yhdistävät keittiön keveästi oleskelu- ja ruokailutiloihin. Lisäksi keittiöissä tullaan näkemään hauskoja aamiaiskaappeja, jotka tulevat varmasti yleistymään suomalaisissa kodeissa. Monikäyttöinen aamiaiskaappi kun voi kätkeä sisäänsä vaikkapa kaikki aamiaisen tekoon tarvittavat pienkodinkoneet, purkit ja purnukat, jotka tavallisesti valtaavat keittiötasot joka aamu. Kaapissa aamiaistarpeet pysyvät helposti otettavissa, mutta tarvittaessa aamukaaoksen voi sulkea kaapin ovien taakse.

4. Saunoissa nähdään erilaisia sävyjä

Vielä muutama vuosi sitten saunoja maalattiin ahkerasti ensin valkoisiksi, sitten mustiksi. Tänäkin vuonna muutamasta messukohteesta löytyy selvästi tummanpuhuvia saunoja, mutta saunoissa myös yhdistellään rohkeammin eri puun sävyjä. Monessa kohteessa lauteet ovat penkkejä, mikä tuo kodin sydämeen ilmavuutta.

5. Piha on helppohoitoinen ja luonnollinen

Mikkelin mäntymetsäisellä asuinalueella aivan Saimaan rannalla on pihoille valittu luonnonmukaisia, kestäviä materiaaleja. Suomalaiset haluavat yhä useammin pihastaan helppohoitoisen, mikä näkyy pihoille valitun kuntan määrässä. Nurmikkoalueita on selvästi vähemmän. Pihasta halutaan kuitenkin näyttävät. Yksi tapa tuoda pihalle mielenkiintoisia elementtejä, on Mikkelissä ollut luonnonkivien säilyttäminen pihalla. Kivistä on muun muassa rakennettu jylhiä kiviaitoja. Kestävä piharakentaminen on myös yksi näkyvistä trendeistä: moni messukoti näyttää pihoineen aivan siltä, kuin koti olisi pudotettu suoraan tontille.

6. Aikaa kestävää rakentamista

Ekologisuus ja kestävä rakentaminen näkyvät messualueella monella tapaa kestävästä piharakentamisesta lähtien. Messukodeissa korostuvat terveen asumisen arvot muun muassa sisäilman puhtautena.

7. Usko tai älä: puupaneelit tekevät paluun!

Messukodeissa puupintoja ja hirttä ei ole lähdetty välttämättä maalaamaan, vaan puu saa myös näkyä. Monessa kodissa ei ulkoapäin arvaisi käytettäneen hirttä, mutta hirsipinta tulee vastaan viimeistään näkyvillä paikoilla kodin sisätiloissa. 1970-luvulta tutut sisustuspaneelit toistuvat myös muutamassa kohteessa. Ennen kaikkea puupintaa nähdään paljaana jopa kahdeksassa messukohteessa.

Asumisen suurtapahtuman avajaisiin enää viikko!

Mikkelin Asuntomessuilla päästään tänä kesänä ihastelemaan ja inspiroitumaan kauniista kodeista, jotka on toteutettu erilaisten asukkaiden ja perheiden tarpeisiin sopiviksi.

Mikkelin Asuntomessut järjestetään 14.7.-13.8.2017.

8. Avaria koteja isoilla ikkunoilla

Isot ikkunat ovat tulleet jäädäkseen. Mikkelin messualueella lähes jokaisesta kodista on onnistuttu vangitsemaan näkymä Saimaalle tonttien korkeuseroja ja tonttien sijoittelua hyödyntäen. Omarantaisia tontteja on kuitenkin vain muutama. Isoja ikkunapinta-aloja on hyödynnetty rohkeasti myös yksitasoisissa kohteissa.

9. Arki saa näkyä

Mikkelin rakennuttajaperheissä on paljon aktiivisia harrastajia, jotka ovat toteuttaneet rohkeasti kodeissaan myös harrastuksilleen omia tiloja. Kodeissa nähdään muun muassa ilmajoogahuone, oma kuntosali, veneharrastajien teemahuone sekä golfaavan perheen oma viheriö. Myös harrastevälineiden varastointi on otettu oivaltavasti huomioon ja niille on varattu kotiin rutkasti säilytystilaa.

10. Teräs tuo särmää sisustukseen

Lämpimän puun seuraksi on moneen kotiin tuotu teräksinen portaikko, jonka maskuliinisuus saa näkyä. Teräksisten portaikkojen ulkonäkö on mietitty tarkkaan niissä kaksikerroksisissa kohteissa, joissa terästä näkyy. Jykevä portaikko on näyttävä osa sisustusta.

Lehtipisteistä löytyvät Mikkelin Asuntomessujen viralliset messuluettelot julkaistiin 5. heinäkuuta. Dekossa painopiste on sisustuksessa. Luettelosta löytää muun muassa kohteiden sisustussuunnittelijoiden tekemät pohjapiirrokset sekä kodeissa käytettyjen materiaalien ja tavaroiden valmistajat. TM Rakennusmaailma puolestaan pureutuu rakentamiseen: miten koti on rakennettu ja millaista energiaa se käyttää. Rakennuspuolen erikoislehti menee pintaa syvemmälle.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.