10 harmia ruoasta: Turvotusta, naiset karkottavia hajuja ja muistihäiriöitä

Tietyt raaka-aineet saattavat aiheuttaa ihmisissä hyvinkin erikoisia sivuvaikutuksia. Esimerkiksi lihaa syövät miehet eivät tutkimuksen mukaan tuoksu yhtä houkuttavilta naisten nenään, kuin kasvissyöjät. Lue 10 sivuvaikutusta, joita ruoilla voi olla.

1. Tuoksut

Vuonna 2006 Chem Senses -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan punaisen lihan syöminen aiheuttaa kehossa epämiellyttäviä hajuja. Ominaishajun ja lihansyönnin yhteyksiä selvittäneessä tutkimuksessa oli mukana 17 miestä, jotka oli jaettu lihansyöjien ja kasvissyöjien ryhmiin. 30 naisen ryhmä arvioi kasvissyöjämiesten tuoksun merkittävästi viehättävämmäksi, miellyttäväksi ja vähemmän pistäväksi.

2. Akne

Runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävät ruuat lisäävät talin eritystä kehossa, joka taas aiheuttaa aknea. Tutkijoiden mukaan muun muassa maidon juominen edistää aknen syntymistä.

3. Allergiat

Teoriassa lähestulkoon mikä tahansa ruokalaji voi aiheuttaa allergisen reaktion. Maailmassa on kuitenkin olemassa muutama raaka-aine, joiden seurauksena ilmenee 90 prosenttia kaikista allergisista reaktioista. Näihin kuuluu maito, kala, pähkinät, kananmuna, soija, vehnä ja äyriäiset.

4. Hiivatulehdus

Ihminen saattaa kärsiä hiivasienitulehduksesta, jos kehossa tavattava Candida albicans -niminen hiivasieni yltyy liikakasvuun. Hiivan kehitystä tehostaviin raaka-aineisiin kuuluvat sokeri, hiiva, viinietikka, tärkkelys sekä jalostetut hiilihydraatit.

5. Närästys

Närästys on yleinen ongelma suomalaisten parissa. Närästystä aiheuttaviin raaka-aineisiin kuuluvat sitrushedelmät, rasvaiset roskaruoat, viinietikka, tomaatti ja suklaa.

6. Korkea kolesteroli

Tyydyttynyttä kolesterolia esiintyy pääosin eläinperäisissä tuotteissa. Korkeat kolesteroliarvot lisäävät sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä. Kyseinen ongelma saattaa ilmetä, jos nauttii runsaasti lihaa ja varsinkin sisäelimiä sekä kananmunia.

7. Munuaiskivet

Kivuliaat virtsakivet voi saada, jos syö runsaasti lihaa ja vain harvakseltaan kuituja ja nesteitä. Riski saada munuaiskiva vähentyy, jos nauttii esimerkiksi raparperia, pinaattia, kaakaota ja teetä.

8. Muistihäiriöt

Muistihäiriöitä ja oppimisvaikeuksia ilmenee usein aikuisilla, keiden ruokavalio sisältää paljon tyydyttyneitä rasvoja sekä kuparia, kertoo Rush University Medical Centerin tekemä tutkimus. Tutkijat ovat löytäneet yhteyden tyydyttyneiden rasvojen sekä Alzheimerin välillä.

9. Turvotus

Liiallinen suolan ja sokerin käyttäminen aiheuttaa turvotusta, sillä keho pyrkii laimentamaan kyseisten raaka-aineiden vaikutusta säilömällä vettä enemmän.

10. Migreeni ja päänsärky

Tietyt ruuat aiheuttavat migreeniä tai päänsärkyä muokkaamalla aivojen kemiallisia reaktioita. Ne esimerkiksi muokkaavat verisuonien laajuutta. Yleisiä pääsäryn aiheuttajia ovat erilaiset juustot, olut, punaviini, suklaa ja nitriittiä sisältävät ruokalajit.

Lähde: Healthassist.net

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja