Åke Blomqvist: Pitää kuolla saappaat jalassa

Yli 60 vuotta omaa tanssikoulua vetänyt Åke Blomqvist ei suunnittele vielä eläkkeelle jäämistä. Mies aikoo jatkaa töitä niin kauan kuin oppilaita ja terveyttä riittää.

Åke Blomqvistillä riittää vientiä. Sovittu haastatteluajankohta siirtyy, kun Saksan televisio haluaa jututtaa tanssigurua. Onneksi kiireisellä Blomqvistillä on aikaa jutella seuraavana päivänä.

Lausuntojen antamisen lisäksi tanssimaestrolla on reilusti tekemistä työnsä parissa. Mies vetää tanssikoulullaan ryhmätunteja useana päivänä viikossa ja opettaa Kauniaisten koululla 450 oppilasta joka tiistai.

– Opetan kaikkia luokkia vuorotellen, siinä kuluu aikaa aamusta puoleen päivään, Blomqvist kertoo.

Lisäksi myös firmat ja yksityishenkilöt kaipaavat Blomqvistia opastajaksi tanssin saloihin. Jotkut saattavat kerätä viiden tai kuuden parin ryhmän ja pyytää tanssimestarin kotiinsa näyttämään oikeanlaiset liikkeet. Sen jälkeen porukat yleensä ryhtyvät juhlimaan, ja Blomqvist poistuu paikalta. Blomqvistin osalta päivät eivät kulu aamusta iltaan tanssien, vaikka ovatkin kiireisiä.

– Olin kauppahallissa, kun eräs tv:n purkkamainoksen nähnyt rouva tuli juttelemaan. Hän ihmetteli, että miten Blomqvist jaksaa koko päivän tanssia siellä tv:ssä. Sanoin hänelle, että se tulee nauhalta.

Ei vielä eläkkeelle

Vaikka Blomqvist perusti tanssikoulunsa jo vuonna 1945, hän ei aio jäädä vielä eläkkeelle.

– Pitää kuolla saappaat jalassa. Töitä tehdään niin kauan kuin kuntoa ja oppilaita riittää.

Kadettikoulun 90-vuotisjuhlassa entinen puolustusvoimain komentaja, amiraali Juhani Kaskeala oli todennut Blomqvistin uran kestäneen jo pitkän tovin.

– Vuonna 1946 syntynyt Kaskeala sanoi, että minulla oli tanssikoulu jo silloin, kun hän syntyi. Ja nyt kun hän jäi eläkkeelle, minä vielä jatkan, Blomqvist selostaa.

Vetreän tanssitaiturin ikä on asia, mikä kiinnostaa myös ulkomailta saapuvia journalisteja. Saksalaisille, kuten muillekin, Blomqvist vastaa, että hän on 38-vuotias.

– Jotkut voivat sanoa, että olen vanha. Olen sanonut, että en ole vanha, olen vain elänyt pitkään.

Liikunta työssä jaksamisen salaisuus

Työssä jaksaminen ei ole ollut Blomqvistille ongelma. Niin kauan kuin uusia oppilaita on virrannut tanssikoulun ovesta, miehellä on riittänyt energiaa vetää tunteja.

– Jos ei olisi oppilaita, varmaan alkaisin vetää lonkkaa. Tänäänkin on kuitenkin vielä ryhmä tulossa.

Virkistystä tuovat myös kansainväliset konferenssimatkat, joilla Blomqvistit käyvät noin kolme kertaa vuodessa. Matkoilta haetaan uusia ideoita tanssiohjelmistoon.

Blomqvist on pysynyt pitkään työelämässä hyvän kuntonsa ansiosta. Liikkuminen on hänelle välttämätöntä, sillä muuten jalat tuppaavat puutumaan. Pariskunta pitää kuntoaan yllä tietysti tanssimalla.

– Ja tanssin jälkeen jumpataan tarvittaessa, Blomqvist ilmoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat