Kuusankosken taksitaposta pitkä tuomio – 23-vuotias ryösti ja puukotti nuoren taksikuskin

23-vuotias mies myönsi oikeudessa aiheuttaneensa kuljettajan kuoleman, mutta vetosi hätävarjeluun.

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut 23-vuotiaan miehen taksinkuljettajan taposta vankeuteen.

Veriteko tapahtui viime marraskuussa Kouvolan Kuusankoskella. Käräjäoikeuden torstaina antaman tuomion mukaan mies puukotti taksinkuljettajaa ryöstön yhteydessä ja kuljettaja kuoli saamiinsa vammoihin. Miehen motiivina oli käyttää ryöstöstä saamiaan rahoja velkojensa maksuun, arvioi oikeus.

Käräjäoikeuden tuomion perusteella syytetty oli teon aikaan hyvin päihtynyt.

Syytetty sai ryöstösaaliiksi muun muassa kuljettajan älykellon, puhelimen, taksin 150 euron suuruisen pohjakassan sekä muutaman kympin käteistä. Oikeus arvioi, että mies oli päättänyt ryöstöstä vasta tilattuaan taksin. Tähän oikeus päätyi muun muassa siksi, että syytetty oli tilannut taksin Kouvolassa omalla nimellään ja lähelle omaa kotiosoitettaan Kuusankoskelle.

Sen sijaan syytetyllä ei juuri ollut mukanaan rahaa maksaa matkaa, joten oikeus arvioi hänen aikoneen perillä paeta autosta maksamatta.

Myönsi aiheuttaneensa kuoleman

Oikeudessa syytetty myönsi törkeän ryöstön, mutta kiisti syyllistyneensä tappoon. Hän myönsi teot oikeudessa hätävarjelun liioitteluna tehtyinä törkeänä pahoinpitelynä ja törkeänä kuolemantuottamuksena. Syytetyn mukaan kuljettaja oli ryöstön jälkeen poistunut autosta ja lyönyt häntä nyrkein. Nyrkkihyökkäyksen yhteydessä syytetty kertoi huitaisseensa kuljettajaa puukolla pari kertaa ja paenneensa paikalta.

Käräjäoikeus piti tuomiossa myös syytetyn kertomaa tapahtumankulkua ainakin osin mahdollisena. Todennäköisempänä oikeus kuitenkin päätyi pitämään syyttäjän esittämää tapahtumankulkua, jonka mukaan syytetty oli puukottanut kuljettajaa jo silloin, kun molemmat olivat auton sisällä.

Oikeus totesi, että uhrin kuolema tuli miehelle lopulta yllätyksenä. Miehen täytyi kuitenkin oikeuden mukaan ymmärtää, että puukotuksen seurauksena uhri todennäköisesti kuolee. Yksi puukoniskuista osui kuljettajaa sydämeen.

Reeti Emil Kovanen, 23, tuomittiin 11 vuodeksi ja viideksi kuukaudeksi vankeuteen taposta ja törkeästä ryöstöstä. Lisäksi hänet tuomittiin virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, koska Kovanen löi kiinniottotilanteessa nyrkillä poliisia päähän. Hänet määrättiin maksamaan myös tuhansien eurojen korvaukset uhrin omaisille.

Lue myös:

    Uusimmat