Viiniasiantuntija paljastaa, mikä on laadukkaan samppanjan merkki
Arvokkaita samppanjoita ei tohtisi ostaa "sikana säkissä" tai nauttia niitä niille epäedullisella tavalla. Samppanja-asiantuntija neuvoo, miten toimia.
Samppanja-asiantuntija Essi Avellan kertoo Huomenta Suomen lähetyksessä, että kaikessa on kyse makuasioista – myös samppanjassa.
Vinkit samppanjan maisteluun
- Hyvä lasi: riittävän iso ja tulppaanin mallinen
- Viiniä voi hieman pyöräyttää lasissa, mutta kuohuviinissä aromit tulevat nenään ilmankin
- Ensin nuuhkaisu, sitten sopiva määrä viiniä suuhun, jota voi hieman pyöritellä suussa ja tarkkailla, miltä kuohu tuntuu suussa
Master of Wine -tittelinkin hankkineen Avellanin mukaan samppanjan kuplat kertovan sen laadusta. Kuitenkin tärkeämpää kuin se, miltä kuplat näyttävät lasissa on se, miltä ne tuntuvat suussa.
– Yleensä pienet ja kestävät kuplat ovat laadukkaan samppanjan merkki, Avellan sanoo.
Myös kuohuviinin väristä voi päätellä asioita.
Katso yllä olevalta videolta, millaisia piirteitä ja makuja samppanjasta voi löytyä ja mitä voi päätellä samppanjan etiketistä.
Tämän viinin väri paljastaa
Avellanin mukaan viini on yleensä enemmän vihreänkeltainen nuorena, jos se on tehty vaaleammista rypälelajikkeista kuten Chardonnaysta.
Jos viinissä on käytetty paljon punakuorisia lajikkeita, kuten Pinot noiria, silloin se on usein Avellanin mukaan persikkaisempi väriltään.
– Nuori viini on vaaleampi ja keltaisempi ja kypsä enemmän kullankeltaisen värinen, Avellan kertoo.
Katso myös: Makutestissä suomalaisten suosimat cava-kuohuviinit – näin Alkon kallein cava pärjäsi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka