Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Valkohomejuusto-sinappiburgeri & burgerioppia

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 11.06.2014 21:32

Olen edennyt burgeriopiskelussa hiukan nurinperin. Burgerin sielu lepää pihvissä. Se on kuitenkin pelkästään yksi osa onnistunutta hampparia ja vain yksi tapa tehdä koota se. Oli aika laittaa se osa kuntoon. Burgeripihvissä on periaatteessa vain kolme olennaista asiaa.

1) Laadukas, rasvainen naudanliha

2) Mahdollisimman vähäinen lihankäsittely

3) Tarpeeksi vähäinen kypsyysaste 

Lihan laatu tarkoittaa rasvapitoisuudeltaan 20-30 % ruhonosia. Sellaisia ovat esim. rinta ja lapa. Mikä parasta, ne ovat myös edullisimpia osia. Lihan maku on pääosin rasvassa ja juuri siksi esim. sisäfilee ei liiemmin maistu, koska siinä ei ole rasvaa. Burgerissa rasva sulaa paistaessa ja maustaa samalla pihvin.

Lihaa ei saa vaivata. Kun jauhettua lihaa muotoilee kevyesti niin, että jauhatussyyt säilyvät mahdollisimman ehjinä, tiedät, että saat mehevän pihvin. Rasvalla on tilaa sulaa ja kun lihan syyt säilyvät ehjinä, hajoaa pihvi herkullisesti suuhun haukatessa. Jauhat lihan sitten itse tai pyydät lihakauppiasta tekemään sen, kannattaa se tehdä isolla terällä, josta tulee paksua ”lihamatoa” ulos. Lisää entisestään mehukkuutta.

Kuten pihvipihvikin, on jauhettu burgeripihvi parasta, kun sisus on rosee tai maun ja lihan laadun salliessa vieläkin raaempi. Melko raa’an lihan ystävänä minua ärsyttää ravintolassa, kun sisus on herkullisen punainen, mutta viileä. Kotioloissa, Eviraa paossa, liha kannattaa antaa lämmetä huoneenlämmössä vähintään puoli tuntia, mielummin tunti.

Aloitin oman lihakomboni naudan kuveesta ja ulkofileestä lisärasvalla. Tarkoitus oli ottaa kuveen sijaan rintaa, mutta sitä ei tiskissä ollut. Ulkofilee on hyvin pehmeää lihaa, joka toimii pihvissä hyvin, mutta normaalisti liian vähärasvaista. Nyt lihassa oli kiinni ”makurasvaa”, joten päätin kokeilla sellaista. Pyysin myllyyn mukaan vielä pari läskisoiroa varmuuden vuoksi. Tämä toimi erittäin hyvin, mutta tilaa rasvalle jäi vielä.

Kysyin Facebookissa, olisiko lukijoilla suosikkilihaseosta ja löytyihän niitä. Tässä muutama vinkki, jota itsekin tulen hyödyntämään. Kiitos vinkkaajille Pekka, Valtteri, Ari, Lassi, Juunas ja Sebu!

- Etuselkää ja rintaa sekä 10-20 % todella rasvaista osaa kuten entrecote tai häränhäntä

- Pelkkää naudanrintaa jauhettuna

- Enterecotea jauhettuna, suola pippuri pintaan ja paiston jälkeen sormisuola

- 1/3 rintaa, 1/3 kulmapaistia ja 1/3 ulkopaistia

- Rinta+ulkofile+potka ja rasvaa 20%. Jos kehtaa, niin kirkastettua voita paistopintaan.

Sämpylänä toimi tällä kertaa varsin mallikkaasti Royal Bakeryn porkkanasämpylä. Burgerikansien ehdoton ykkönen on briossi (resepti tuloillaan), mutta toinen perinteinen malli hoituu itse tehtynä näin.

Idean uudenlaiseen juustoburgeriin sain Viiden tähden hampurilainen -kirjasta. Juustoksi brie, joka tässä tapauksessa kääntyi Herkkujuustolan Väinö-valkohomejuustoksi, pinnalle kokojyvädijonsinappia ja vivahteeksi hunajassa karamellisoitua sipulia. Erinomainen setti ja karkottaa entisestään burgerin ympärille kasautunutta mättöruokamielikuvaa. Tämä oli ihan oikeaa, kunnon ruokaa ja täynnä makuvivahteita.

Juustoburgeri valkohomejuustosta ja kokojyväsinapista

4 burgeria

500-600 g naudan jauhelihaa (kts. vinkit ylhäältä)

4 burgerisämpylää

valkohomejuustoa (esim. Herkkujuustolan Väinö tai Metsuri, 1/2 kiekkoa per syöjä)

salaattia

Kompotti:

1 sipuli, hienonnettuna

2,5 rkl hunajaa

Tee ensin sipulikompotti. Kuumenna levy keskilämmölle ja lisää pannulle hunajaa ja sipulia. Anna sipulin karamellisoitua 5 min.

Jaa jauheliha neljään osaan. Muotoile lihasta varovasti neljä sämpylän kokoista pihviä. Ideaalipaksuus olisi pari senttiä. Paina peukalolla pihvin keskelle loiva monttu. Näin pihvi paistuu tasaisesti kauttaaltaan. Leikkaa juustokiekko puoliksi, jotta saat kaksi pyöreää, vajaan sentin siivua. Lämmitä grilli keskilämmölle. Laita juustot folion päälle ja levitä kokojyväsinappia pinnalle. Sitten tulille. Kun juusto alkaa hiukan sulaa, ota se pois ja kääri kevyesti folioon. Kuumenna grilli ja paista pihvit sisältä roseeksi,  3-4 min. per puoli. Paahda sillä välin sämpyläpuolikkaisiin hiukan väriä.

Kokoa burgeri. Jos tykkäät sinapista paljon, voitele kantapala sillä. Lisää sipulikompottia, sitten pihvi, päälle sinappikuorrutteista juustoa, salaattia ja sämpylän kansi hatuksi. Pure kii!

MTV Oy, All rights reserved

Lisää aiheesta:

Burgerigurut Mika, Herkko ja Risto paljastavat sen kaikista oleellisimman seikan hyvässä hampurilaisessa – jos tämä menee pieleen, kaikki menee pieleen: "On tärkeintä ja sillä siisti"TuplasieniburgeriBoltsi-gnocchi -paistosLahmacun-vegeburgeriLohiburgeri avokadollaVoiburgeri - äärimmäisen mehukas
burgerihampurilainenkaturuokakotiburgerireseptiroskaruoka

Tuoreimmat aiheesta

burgeri
MTV Oy, All rights reserved
  • 25.09.201907:57
    resepti

    Filet-OMG-Fish -kalaburgeri

  • 03.09.201908:49
    resepti

    Tuplasieniburgeri

  • 19.03.201921:10
    briossi

    Briossisämpylät - täydellinen burgerisämpylä

  • 19.11.201820:07
    korealainen

    Korealainen kanaburgeri - superhyvä!

  • 19.06.201821:05
    resepti

    19 x burgeriresepti