Riistapata linsseillä ja rakuunalla

Helppo pata, jonka lihana toimii niin riista kuin nautakin. Itselläni oli käytössä harvinainen herkku, metsäkauriinpaisti.

Yllätyn elämässä varsin harvoin, mutta yllätyin, kun lukija laittoi viestiä ja tarjosi itseampumaansa riistalihaa. Hän halusi nähdä, mitä saisin siitä aikaan. Liha oli metsäkauriin paisti, jollaista en ole koskaan kokannut ja muistaakseni syönytkin vain kerran jossain ravintolassa. Maultaan se on melko mietoa, vähärasvaista ja mureaa. Lihan kylkiäisenä sain vielä itsetehtyä herkullista omenaviinietikkaa. Kiitokset vielä kerran!

Halusin tehdä paistista jotain varsin yksinkertaista, mutta ei kaikkein perinteisintä. Koska rakuunaa kasvaa mökiin puutarhassa melkein haitaksi asti, sai se edustaa yrttistä aromia. Ranskalaista fiilistä sai mukaan linsseillä. Oheen voi tarjoilla keitettyä, paistettua tai muusattua perunaa tai vaikkapa uunijuureksia. Miksei myös riisiä.

Tsekkaa myös muut riistareseptit!

Riistapata linssien ja rakuunan kera
6 hlölle
1 kg riistalihaa paistina, isohkoina paloina (hirvi, metsäkauris, peura, villisika)
400 g vihreitä linssejä (muutkin linssit käy)
1 laakerinlehti
kasviöjyä, esim. rypsi tai auringonkukka
1 sipuli, hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
2,5 dl punaviiniä
2,5 dl vasikanlientä (perus lihaliemikin käy)
1 puntti rakuunaa, lehdet nypittyinä, karkeasti pilkottuna
suolaa
mustapippuria

Laita linssit ja laakerinlehti kattilaan. Lisää vettä sen verran, että ne peittyvät. Kiehauta ja anna kypsyä puolisen tuntia tai kunnes linssit ovat liki kypsiä. Lisää vettä tarvittaessa välillä. Ota kattila liedeltä ja anna linssien jäähtyä keitinvedessään.

Mausta liha suolalla ja mustapippurilla. Kaada padan pohjalle öljyä ja kuumenna kuumaksi. Ruskista liha erissä kauttaaltaan. Ota liha pois padasta ja kuullota sipuli- ja valkosipulisilppua muutama minuutti. Lisää sekaan lihapalat. Kaada mukaan punaviini ja anna sen keittyä puoleenväliin. Lisää liemi ja laske lämpöä melko miedolle. Anna hautua pari tuntia tai kunnes liha on mureaa. Lisää lientä tarvittaessa.

Valuta linssit ja ota laakerinlehti pois. Lisää linssit ja rakuuna pataan lihan kanssa. Anna padan porista hiljalleen muutama minuutti. Maista ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.