Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ravintola-arvostelu: Dabbal, Tampere – Wolfberger-viinintekijäillallinen

MTV
Julkaistu 24.09.2019 08:51

MTV LIFESTYLE

Tampereen syksy on täynnä viinintekijäillallisia. Dabbal on ollut niissä suunnan näyttäjä ja olen päässyt nauttimaan useaan kertaan huikaisevan hienoista elämyksistä niin lasissa kuin lautasella. Ja mihin se meno muuttuisi, kun keittiö on Lapland Hotelsien keittiöpäällikkö Tero Mäntykankaan ja Dabbalin keittiömestari Janne Kostamon hyppysissä?

Tällä kertaa viinit matkasivat Alsacesta ja alueen suurimmalta tuottajalta, Wolfbergeriltä. Talo on 750 viljelijän osuuskunta levittäytyen viinitarhoineen noin tuhannelle hehtaarille. Wolfbergerin viinejä löytynee jokaisesta Alkosta. Ne ovat kelpoa hinta/laatua, mutta talon tuotannon parempi pää on jäänyt itseltä maistamatta. Maahantuojan puolelta viinejä olivat esittelemässä Juha ”Pastori” Rantala (erittäin osuva lempinimi) sekä Wolfbergerin avainasiakaspäällikkö Alexia Lemaire.

dabbal-wolfberger-puhujatMTV

Alkuun herkullinen amuche-aloitus kuivatulla poronsydämellä doupatulla sellerikeitolla. Lasiin tyylikkäitä kuplia Wolfberger Crémant d’Alsace Brutilla. Taistelupariksi vertailuun toiseen lasiin Wolfberger Muscatia.

dabbal-wolfberger-viinit

dabbal-wolfberger-amucheMTV

Varsinaiseksi alkuruoaksi puikulaperunaa, puikulaperunavaahtoa, Inarinjärven siianmätiä kuivatusta siiasta tehdyssä liemessä. Upean kalaisaa voimaa, jota ei säästellä aterian loppupäähän. Muscat leikkaa rasvaisuutta taidokkaasti, vaikka kaipaisi vielä hitusen lisää happoja. Cremant jää hiukan jalkoihin.

dabbal-wolfberger-peruna

Sitten päästään nextille levelille. Mäntykangas tekee salissa kunniakierroksen esitellen laatikollista mustia tryffeleitä. Lapland Hotels kurkottelee napapiiriltä etelään. Pidän suuntausta erittäin tervetulleena. Pienen hiekkalaatikon leikit on monen konseptin osalta nähty, vaikka mielikuvitusta vielä riittäisikin. Pohjoinen makumaailma voidaan säilyttää, vaikka se ei täydet sata lasissa olisikaan. Ripaus isosta maailmasta voi antaa buustia sen satasen yli. Ja sitä tryffeli tekeekin. Lautasella pamahtaa kunnon umamipommi, kun kimppaan isketään yön yli 90 asteessa vakuumissa kypsennettyä poronkieltä, matsutake-sienestä tehtyä lientä, herkkutattipyreetä, paistettua matsutakea, sokeroitua ja pikkelöityä puolukkaa, jäkälää ja raastettua tryffeliä. Setti poikkeaa virkistävästi Dabbalin vanhasta tyylistä sopien silti kuvaan. Wolfberger La Louve Pinot Noir on kielelle klassinen paritus ja siksi tylsempi kuin tyylikkäästi kamppaileva Wolfberger Riesling Signature. Laadukas risukka on tehty vahvempien makujen äärelle ja voi vain hämmästellä, miten se pärjää poron kanssa. Pinot Noirilla on tietty etumatkaa, mutta aina ei tarvitse mennä seiftaten.

dabbal-wolfberger-poronkieli

dabbal-wolfberger-tryffeliMTV

Pääruoaksi Napapiirin kuhaa murekkeena ja paistettuna seläkkeenä, maa-artisokkaa grillattuna ja pyreenä, hapokkuutta pikkelöidystä fenkolista ja syvyyttä kalaliemipohjaisella kastikkeella, jossa hienoa sävyä antavat tilli ja simpukkaliemi. Upean monivivahteinen annos, jossa kaikki komppaa yksiin. Wolfberger Pinot Gris on viininä selkeästi vaisumpi kuin eliittitarhan Wolfberger Riesling Grand Cru Steingrubler, mutta ruoan kanssa nostaa profiiliaan vähintään samalle tasolle. Ruoka siis Pinot Gris'llä, jotta pääsee nautiskelemaan upeaa Rieslingia rauhassa.

dabbal-wolfberger-kuha

Väliin hillasorbetti suuta raikastamaan. Lapland Hotels käyttää muuten vuodessa 1600 kg hillaa/lakkaa ravintoloissaan ja aamiaisillaan.

Jälkkäriksi sorbetti, jonka sokeriliemeen on uutettu mustaherukkaa. Sen kumppaniksi mustaherukkapyreetä ja suklaa-ganache. Kylkeen Suomen markkinoilta vielä puuttuva Wolfberger Gewürztraminer Vendanges Tardives. Hentoa ja voimakasta, jonka tasapainoinen jälkiruokaviini kruunaa.

dabbal-wolfberger-jalkiruoka

Ja päälle vielä keittiön tekemät grillatut vaahtokarkit.

dabbal-wolfberger-vaahtokarkitMTV

Kiitokset Dabbalille jälleen onnistuneesta illasta, joka antoi kenties viitettä ravintolan kehittyneestä linjasta. Autenttinen makumaailma on samalla rajattu makumaailma eikä kukaan ole syyttämässä, jos mukaan lorahtaa vähän etelän hetelmiäkin. Eipä sitä mustapippuriakaan täällä puskissa kasva.

Wolfberger-viinintekijämenu tarjolla marraskuun alkuun asti. Neljän ruokalajin illallinen 58 €, viinipaketti 40 €.

Dabbal, Lapland Hotel Tampere
Yliopistonkatu 44

PPS. Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista ja tuulista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa (myös Stories) ja  Twitterissä. 

dabbal-wolfberger-kokitMTV
Tero palkitsi Jannen illan päätteeksi bissellä.

Lisää aiheesta:

Ravintola-arvostelu: Dabbal, Tampere – viinintekijäillallinen Grans-Fassian & Georg BreuerRavintola-arvostelu: Dabbal, Tampere - viinintekijäillallinen 2018Ravintola-arvostelu: Dabbal - Tampere, ruskamenuRiesling- ja Spätburgunder -viikot 2017 - Kierros TampereellaRavintola-arvostelu: Dabbal, Tampere, viinintekijäillallinenRavintola-arvostelu: Ask, Helsinki
Tampereravintola-arvostelu
MTV

MTV

MTV

MTV

MTV

Tuoreimmat aiheesta

Tampere
  • 02.11.201921:36
    Piemonte

    Ravintola-arvostelu: Puisto, Tampere feat. Fernanda Giamellon piemontelainen illallinen

  • 24.07.201913:21
    mielipide

    Tammelantori – agraariajan jäänne keskellä Tamperetta

  • 18.06.201908:53
    Henrik's

    Ravintola-arvostelu: Henriks, Tampere

  • 17.06.201911:30
    ravintola

    Brunssivinkki kesälle: Ravintola Viikinsaari, Tampere

  • 13.05.201910:07
    viini

    Riesling- ja Spätburgunder -viikot Tampereella 13.–26.5.2019 – parhaat palat