Helppo, supernopea ja mielettömän maukas klassikko arkea tai vähän fiinimpääkin hetkeä juhlistamaan. Teet ruoan alusta loppuun puolessa tunnissa. Ja siis kotikokin puolituntisessa, ei Jamie Oliverin.
Ruokalajin sydän on väkevä Marsala-viini. Se on kokenut kovia 1800-luvun kukoistuksensa jälkeen. Viime ajat ovat murjoneet Marsalan suosion pohjalukemiin meillä ja maailmalla. Alkossa laatuja löytyy tasan yksi. Se on sääli, koska Marsala on loistava juoma niin lasissa kuin lautasella. Alkon ainokainen, Martinez Marsala Superiore Riserva Dolce, on makeaa laatua, dolcea ja toimii siten jälkkärin kyljessä tai pelkästään herkutellen. Kuiva versio, secco, on mahtava aperitiivi. Omasta pullosta kuluu yleensä 2/3 ruoanlaittoon ja leivontaan - toisinaan kokonaan. Katkerana katselinkin italialaisessa marketissa vastaavaa viiniä myytävän vitosella (Alkossa 15 €). Nappasin mukaan.
Pollo al Marsala on italialaisklassikko, jota en ole päässyt vielä paikanpäälle maistamaan. Pannulle se on päätynyt muutaman kerran hieman eri muunnoksin. Yleensä herkkusienien ja parmankinkun kera, viime kerralla spontaanin mieliteon myötä ilman. Persiljakin korvattiin basilikalla. Rustiikkisemman version saat korvaamalla prosciutton pekonilla. Kylkeen ei italialaiseen tapaan välttämättä tarvitse mitään, mutta salaatit ja vaikka risotto toimivat mainiosti.
Marsala-kana
neljälle
4 broilerin rintafileetä
vehnäjauhoja, leivitykseen
2 dl Marsala-viiniä


