Panissa - runsaan täyteläinen papu-salamirisotto Piemontesta

Löysin piemontelaisen panissa-ruokalajin vasta nyt. Kyseessä on risoton tyyppinen ruoka, joka on italialaisella näkemyksellä kuitenkin eri. Risotto kun on osa ateriaa, alku- tai väliruoka, kun taas panissa on papujen ja salamin myötä tarpeeksi runsas koko ateriaksi. Täydellistä talveen!

Tämä ruoka on tuhtia tavaraa ja suosittelen varaamaan kylkeen keskitäyteläistä, italialaista punaviiniä, esim. Barbera-rypäleestä. Sama viini on täydellistä myös tämän valmistuksessa. Siis lisättynä ruokaan, mutta toki myös kokin lasiin.

VINKKI! Porsaan ihraa ei pelkästään meillä liiemmin myydä, joten ostin lihatiskistä porsaan kylkisiivuja, joista leikkasin läskit irti ja hienonsin ne. Jätin palat tosin liian isoiksi ja ne eivät alkaneet sulaa kunnolla. Niinpä heitin ne sauvasekoittimen pieneen kulhoon ja surautin hienorakeiseksi. Sitten sain rasvan sulamaan kunnolla pannuun eikä ruokaan jäänyt pieniä läskipaloja.

VINKKI 2! Jos haluat maksimoida ruoan täyteläisyyden, surauta osa pavuista sauvasekoittimella pyreeksi ja lisää se ruokaan kokonaisten papujen kanssa.

PS. Tsekkaa myös muut risottoreseptit! Ja muista seurata Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

PANISSA
3-4 hlölle

200 g risottoriisiä
50 g porsaan ihraa
1/2 sipuli, hienonnettuna
100 g salamia, hyvin hienoksi hienonnettuna
1 rkl tomaattipyreetä
1 dl punaviiniä
0,5-1 l lihalientä
1 tlk (400 g) borlottipapuja (tai muita mieleisiä papuja)
1 rkl voita
3 rkl Grana Padano -juustoa raastettuna (tai 2 rkl parmesaania)
suolaa
mustapippuria

Laita ihrasilppu kattilan pohjalle ja laita liesi päälle melko miedolle. Anna rasvan sulaa ja säädä lämpöä kovemmalle, jos ei ala tapahtua, mutta ei kuumaksi asti, koska tarkoitus on sulattaa rasva eikä ruskistaa sitä. Mikäli rasva ei sula sulle tarpeeksi nopeasti, kippaa rasvapalat kippoon ja surauta sauva- tai tehosekoittimella hienorakeiseksi ja laita takaisin pannuun.

Lisää mukaan salamisilppu ja kypsennä hissukseen pari minuuttia. Lisää sipulisilppu ja kuullota sitä melko miedolla lämmöllä rasvassa muutama minuutti. Lisää riisi ja pyöritä sitä kattilassa pari minuuttia. Laita mukaan tomaattipyree ja pyöritä se kunnolla riisin sekaan. Kaada mukaan punaviini ja anna sen poreilla loppuun koko ajan sekoittaen.

Lisää sekaan kuumaa lihalientä kauhallinen kerrallaan, sekoita seosta vaikka minuutin välein ja anna nesteen haihtua lisäten sitä koko ajan lisää. Kun riisi alkaa olla al adente, lisää sekaan pavut parin minuutin päästä voi ja juusto ja sekoita. Maista ja mausta suolalla ja pippurilla.

Annostele lämmitetyille lautasille.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!