Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Paahdettu kana ja tomaattinen lehtikaali

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 11.04.2016 20:03

Broileri on siinä mielessä mielenkiintoinen raaka-aine, että se kuuluu suomalaisen kotikeittiön kivijalkoihin, mutta fiinissä ravintolassa en ole tainnut saada sitä kertaakaan lautaselle. Broileri on nimenomaan kotiruokaa. Toki sitä löytyy bistrohenkisistä ravintoloista ympäriinsä. Huippukokit eivät kokkaa sitä, koska se on sillä tasolla tylsän suoraviivainen raaka-aine. Kotikeittiössä se on puolestaan helppo, nopea ja edullinen. Suomalaiseen tyyliin tässäkin on viety helppous tappiinsa. Syömme halpoja, luuttomia ja valmiiksi marinoituja mössöjä, jotka on tehotuotettu mauttomiksi. 

MTV Oy, All rights reserved

PÖYRISTYIN viikonloppuna huomatessani, että hypermarket-tasoisessa kaupassa ei ollut viisimetrisessä broilerihyllyssä yhtä ainutta vastuullisemmin tuotettua broilerivaihtoehtoa. Jouduin menemään varta vasten toiseen kauppaan sellaista hakemaan. Tuhahdin asiasta Facebookissa ja kaupan edustaja kertoi, etteivät luomubroilerit mene kaupaksi edes viimeisen päivän alennushintaan.

Syyttävä sormi alkoi heilahdella kaupan lisäksi kuluttajien suuntaan. Luomukasvatettu broilerinrinta on melko kallista, 25-28 eur/kg, kun tehotuotettua saa puoleen hintaan siitä. Sen sijaan luomutuotettu broilerinkoipi on kilohinnaltaan 12 euroa. Se on toki paljon kalliimpaa kuin tehotuotettu, mutta maltillinen muihin lihoihin verrattuna. Miksi broilerin ylipäätään pitäisi olla edullisempaa kuin sika tai nauta?

TÄSSÄ PÄÄSTÄÄN MAUISTA VIERAANTUMISEEN. Broilerin koipi on heittämällä maukkaampaa kuin rintafilee. En pidä sitä makuasiana. Kuten yleensä eläimessä, niin työtä tekevät ruhonosat ovat muita maukkaampia. Siksi mm. possun ja naudan poskilihat ovat suosikkejani. Rintafileen paistaa muutamassa minuutissa, mutta koipeen tai luulliseen rintaleikkeeseen kuluu pannulla ja uunissa 30-60 min. Se on kuitenkin keittiövapaata aikaa, joten ehtimättömyyteen ei voi vedota. Katsommehan päivässä keskimäärin 3 h televisiota. Edullisimmillaan ja parhaimmillaan lintu on kokonaisena ostettuna, jolloin kukin syöjä voi valita linnusta mieluisensa palat. Ai niin, se luullisen lihan kammo... MTV Oy, All rights reserved

MAKU JA HYVINVOINTI. En suosi vastuullisemmin kasvatettua broileria pelkästään eläimen hyvinvoinnin takia. Maussa on yllättävän suuri ero, mihin en etukäteen edes uskonut. Hyvin elänyt broileri tai kukonpoika maistuu. Tehokasvatettu broileri ei. Asian voi kokeilla itse vaikka sokkotestillä. Suurin syy omaan valintaani ovat kuitenkin eläimen kasvuolosuhteet. Tunnustan silti herkällä ja laiskalla hetkellä ottavani tehotuotetun version, kun kaupasta on parempi liha loppu eikä jaksaisi miettiä uudelleen päivän ruokaa.

Tämä olkoon pieni ravistelu kuluttajille ja iso peukku mm. L’Uomu Nokalle, Naapurin Maalaiskanalle, Kukonharjan Kukonpojille, Mantereen tilalle ja kaikille muille vastuullisille kasvattajille, jotka pitävät vaihtoehtoja olemassa.

Tässä erittäin maukasta, paahdettua broileria, jonka resepti toimii mille tahansa linnunosalle. Itse käytin koipea, mutta kokeile ihmeessä vaikka kokonaista . Sitruksinen ja hiukan makea marinointi tuo makua, mutta ei peitä lihan makua. Höysteeksi hivenen syvänmakuista, tomaattisessa liemessä haudutettua lehtikaalia.

VINKKI! Yön yli broileri ehtii maustua todella hyvin, mutta hätäisemmät voivat ottaa pois marinadista 4 h jälkeen.

Paahdettua broileria ja tomaattista lehtikaalia

4-6 hlölle

1 kg broileria, esim. koipipaloja tai kokonaista lintua pilkottuna

Marinadi:

2,5 dl lämmintä vettä

2,5 dl jääkylmää vettä jäähdyttämiseen

0,5 dl suolaa

0,5 dl sokeria

1 sitruuna, mieluiten luomu, ohueksi siivutettuna

1 laakerinlehti

1 kuivattu chili tai suurin piirtein sen verran chilirouhetta

muutama timjaminoksa

Tomaattinen lehtikaali:

200 g lehtikaalia

oliiviöljyä

1 sipuli, hienonnettuna

4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

1 rkl tomaattipyreetä

0,5 dl tomaattimurskaa

0,5-1 tl savustettua paprikaa

5 dl kanalientä

2 rkl punaviinietikkaa

suolaa

mustapippuria

Kiehauta marinadin ainekset kylmää vettä lukuunottamatta kattilassa. Ota levyltä ja anna maustua 30 min. Kaada sekaan jääkylmä vesi, jotta seos jäähtyy kunnolla. Laita kanapalat kulhoon ja kaada marinadi päälle. Vedän kelmu tai kansi päälle ja laita jääkaappiin marinoitumaan vähintään 4 tunniksi tai mieluiten yön yli.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Ota kanapalat marinadista ja kuivaa ne talouspaperilla. Mausta kauttaaltaan suolalla ja pippurilla. Kuumenna iso paistinpannu ja paista kanapalat kauniin kullanruskeiksi kauttaaltaan, pari kolme minuuttia per puoli. Laita kanat uunivuokaan ja paahda nahkapuoli ylöspäin 35-45 min tai kunnes veitsenkärjellä lihaan tökkäämällä esiintuleva neste on kirkasta. Jos teet rintafileitä, niin voit paistaa ne kypsiksi kokonaan pannulla tai paistaa kauniin paistopinnan ja kypsentää uunissa loppuun n. 15 min ajan. Pääasia, ettet vedä lihaa kuivaksi.

Tee lehtikaaliseos. Leikkaa lehtikaalista kovat keskivarret pois ja siivuta kaali parin sentin soiroiksi. Kuumenna iso paistinpannu keskilämmölle. Lorauta pohjalle hiukan oliiviöljyä ja kuullota sipulia muutama minuutti. Älä ruskista. Lisää mukaan valkosipulisilppu ja kuullota minuutti lisää. Lisää sekaan tomaattipyree ja kypsennä sitä minuutti sekoittaen. Lisää tomaattimurska ja savustettu paprika ja hauduta muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kanaliemi ja punaviinietikka ja kiehauta. Lisää mukaan lehtikaali ja anna hautua alhaisella lämmöllä n. 20 minuuttia tai kunnes lehtikaali on pehmeää. Maista ja mausta.

Annostele lautasen pohjalle tomaattista lehtikaaliseosta ja aseta broileria päälle.

MTV Oy, All rights reserved MTV Oy, All rights reserved

Lisää aiheesta:

Mehevä maissi-kanapannuPollo alla Diavola – grillattu kokonainen kanaLahmacun-vegeburgeriKung Pao - kiinalainen klassikko kanasta, maapähkinöistä ja chilistäPaella seitan-chorizolla ja katkaravuillaTartar kahdella tapaa - hirvi ja nauta
broileribroileriruokakanakanaruokalehtikaalilisukemarinadimarinoituresepti

Tuoreimmat aiheesta

broileri
  • 28.11.201909:40
    Marsala-kana

    Marsala-kana – helppo, nopea ja herkullinen

  • 11.11.201911:00
    joulu

    Pikkujoulukana

  • 20.08.201907:47
    lohturuoka

    Mehevä maissi-kanapannu

  • 10.07.201910:11
    italialainen

    Italialainen, tomaattinen kanapata valkopavuilla

  • 03.07.201909:55
    grillausresepti

    Pollo alla Diavola – grillattu kokonainen kana