Kasviskebab seitanista perunarieskalla

Superherkullinen kasviskebab huijaa jokaisen lihansyöjänkin, jos on tarvis. Voidaan nauttia dönerinä kourasta tai iskenderinä lautaselta. Kotimainen perunarieska ja seitan tekevät Lähi-idän herkusta lähiruokaa.

Löydän marketeista hyvin harvoin uusia hyviä tuotteita. Nyt yhdistin kaksi sellaista samaan ruokaan. Penttilän tilan perunarieska on kuulunut suosikkeihini jo pitkään, mutta nyt kokeilin pikkuversiota pitaleivän korvikkeeksi. Toimii loistavasti myös tortillan tuuraajana ja kotimaisena vaihtoehtona.

Seitania olen syönyt aiemmin vain muutaman kerran. Kertaakaan en ole siitä kokannut, saati tehnyt sitä itse. Kun lähikauppaan ilmestyi tamperelaisen Vegemin kehuttua seitania, oli pakko kokeilla. Ihastuin ensi suupalalla. Se on hyvää kylmiltään ja erinomaista pannun kautta lämmitettynä ja kevyesti paistettuna. Rakenne mukailee hämmästyttävän hyvin kebab-lihaa. Raaka-aine on varmasti monelle täysin vieras, joten lainaan Wikipediaa:

”Seitan on vehnägluteenista valmistettu lihaa muistuttava elintarvike, jota etenkin kasvissyöjät ja vegaanit käyttävät usein lihan tapaan ruoassa. Sillä on lihan kaltainen sitkeä ja kiinteä rakenne, korkea proteiinipitoisuus ja se on käsittelemättömänä lähes rasvatonta. Seitanin uskotaan olevan peräisin Kiinasta, ja sitä käytetään paljon myös muualla Itä- ja Kaakkois-Aasiassa.”

Moni karttaa lihan lisäksi myös gluteenia, mutta kaikkea ei aina saada. En yleensä osta mitään valmiiksi marinoituna tai maustettuna, mutta Vegemin seitanissa teen poikkeuksen, koska se on pirun hyvää. Ja täysin vegaanista. Kannattaa tutustua myös toiseen kotimaiseen seitaniin ja potentiaaliseen vientihittiin, vöneriin.

Ilmaisten mainosten jälkeen itse kebabin koostumukseen. Höysteeksi voi laittaa tietenkin kaikenlaista (ei ehkä tähänkään silti ananasta). Itse löysin onnistuneen kombon jääsalaatin raikkaudesta, punasikurin katkerasta sävystä, tomaatin mehukkuudesta, säilötyn pepperoni-paprikan pikanttisuudesta, jogurtin pehmentämisestä ja chilisen tomaattikastikkeen voimasta. Raaka paprika oli jees, mutta olisi toiminut paremmin paistettuna. Punasipuli raakana tai paistettuna olisi myös ollut hyvä lisä.

Kebabin voit nauttia katuruokatyyliin käsin tai voi palastella leivän mukaan ja levittää ainekset lautaselle värikkään upeaksi iskenderiksi. Upea ruoka myös illanistujaisiin. Voit tarjoilla lautasannoksina tai jokainen voi kasata omat kepsunsa pöydässä.

PS. Testaa myös shish kebabia!

Seitankebab perunarieskalla
• maustettuja seitan-siivuja
• jääsalaattia, soiroiksi leikattuna
• punasikuria, soiroiksi leikattuna
• säilöttyä pepperoni-paprikaa
• tomaattia lohkoina
• paprikaa paistettuna ja kevyesti maustettuna
• turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia (voit lisätä mukaan myös valkosipulia)
• punasipulia ohuina puolirenkaina, raakana tai paistettuna
• tomaattikastiketta (ohje alla)
• perunarieskaa (tai pitaleipää)
• oliiviöljyä

OHJE: Kuumenna paistinpannu keskilämmölle. Lorauta pohjalle hiukan oliiviöljyä. Lisää seitan-siivut ja paista hetki, kunnes ne ovat kauttaaltaan lämpimiä tai kuumia. Lämmitä perunarieska uunissa tai paahtimessa (ei liikaa).
Kasaa oma kebabisi. Ihastu.

Jogurtti-valkosipulikastike:
400 g paksua maustamatonta jogurttia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä

JOGURTTIKASTIKE: Tee sitten jogurtti-valkosipulilastike. Murskaa valkosipulinkynnet ja 1 tl suolaa huhmareessa tahnaksi. Kaada kulhoon ja lisää jogurtti ja oliiviöljy ja sekoita hyvin. Peitä kelmulla tarjoiluun asti.

Mausteinen tomaattikastike:
1 kg tomaatteja
1 punasipuli, hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl tomaattipyreetä
1-2 rkl turkkilaista paprikatahnaa (biber salçasia) tai harissaa
1 tl chilihiutaleita
3 rkl oliiviöljyä

TOMAATTIKASTIKE: Raasta tomaatit karkeaksi raasteeksi ja laita se kulhoon. Poista seasta tomaatinkuoren rippeet. Kuumenna oliiviöljy isossa kattilassa keskilämmöllä ja kuullota punasipuli- ja valkosipulisilppua muutama minuutti, kunnes se on pehmennyt. Lisää tomaattiraaste, tomaattipyree, paprikatahna ja chilihiutaleet ja keitä kokoon 5 min välillä sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää 2 dl vettä, alenna lämpöä ja hauduta ilman kantta 20 minuuttia tai kunnes kastike on saennut. Anna kastikeen jäähtyä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat