Kana Tikka Masala - nopea versio

Kana Tikka Masala kuuluu suosituimpiin intialaisiin ruokiin, mutta oikeasti se ei edes ole intialainen. Se on kehitetty Glasgowssa, Skotlannissa. Siten ehdotukset nimetä se suosionsa takia jopa brittien kansallisruoaksi eivät tunnu niin oudoilta. Muitakin näkemyksiä ruokalajin alkuperästä löytyy, tsekkaa ne Wikipediasta.

Tämä mausteinen, oranssi curry-ruoka on kermaisuudessaan ja juuri syöjälle sovitetussa tulisuudessaan myös omia suosikkeja Intia-henkisessä keittiössä. Kotona olen tehnyt sitä harvoin, koska lähtökohtaisesti kanaa tulisi marinoida yön yli ja himo tähän ruokaan iskee usein äkkinäisesti. Löysin Saveur-julkaisusta metodin, jolla homma pelitti loistavasti myös samaan iltaan mahdutettuna. Muokkasin sitä hiukan mieleisekseni. Kanapaloja marinoidaan vain puoli tuntia ja ne paahdetaan uunissa ja sekoitetaan vasta lopuksi kastikkeen sekaan. Voitti intialaisista rafloista ostetut versiot (mikä kertoo tosin myös niiden surkeasta tasosta Suomessa).

Muistetaan myös, että intialainen keittiö koostuu liki 40 paikallisesta keittiöstä, jotka puolestaan jakaantuvat vielä pienempiin osiin. Kuulostaa yhtä hölmöltä kuin puhuttaisiin eurooppalaisesta keittiöstä.

Kana Tikka Masala
4 hlölle
1 rkl kurkumaa
4 tl garam masalaa
6 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
5 cm pätkä kuorittua ja pilkottua inkivääriä
1-2 jalapeno-chiliä, maun mukaan, hienonnettuna
400 g tlk tomaattimurskaa
700 g broilerin rintafileetä tai muuta luutonta osaa, 3 cm x 3 cm kuutioina
3/4 dl kreikkalaista jogurttia
suolaa
6 rkl voita
2 tl korianterin siemeniä
1 tl juustokuminan siemeniä
1 rkl paprikajauhetta
1 isompi sipuli, hienonnettuna
2 dl kuohukermaa
korianteria, hienonnettuna viimeistelyyn
basmatiriisiä, keitettynä
naan-leipää (resepti)

Soseuta tehosekoittimessa kurkuma, 2 tl garam masalaa, valkosipuli, inkivääri, jalapenot ja loraus vettä. Sekoita 2 rkl tahnaa jogurttiin ja valele syntynyt marinadi kanapalojen päälle kauttaaltaan. Laita jääkaappiin maustumaan puoleksi tunniksi (tai vaikka yön yli).
Kuumenna uunin grillivastus. Ota pelti ja laita sille foliota niin paljon, että kanapalat mahtuvat siihen. Taita folion reunoja hiukan ylös, ettei marinadi valu ulos. Lado kanapalat folion päälle ja laita pelti uuniin. Anna kypsyä 5-6 min, kunnes kanojen pintaan ilmestyy ensimmäiset ruskeat pilkut. Ota pelti pois ja laita sivuun.

Ota suuri paistinpannu ja kuumenna se keskilämmölle. Lisää korianterin ja juustokuminan siemenet ja paahda niitä pari minuuttia. Lisää mukaan voi ja kypsennä siemeniä vielä pari minuuttia. Lisää sekaan paprikajauhe ja sipulisilppu. Kuullota muutama minuutti. Laita sekaan loput maustetahnasta ja kypsennä sitä muutama minuutti. Kaada sekaan tomaattimurska ja anna poreilla muutama minuutti. Lisää kerma ja hiukan vettä, jos soosi näyttää vettä tarvitsevan. Anna poreilla miedolla lämmöllä muutama minuutti, kunnes se hiukan paksuuntuu. Lisää loput garam masalasta ja kanapalat. Mausta suolalla mieleiseksi. Ripottele pinnalle korianterisilppua. Tarjoile basmatiriisin ja naan-leivän kera.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.