Kaikki ravintola-arvosteluni
Mietin eilen, montako ravintolaa olen ehtinyt arvostelemaan bloggarina. Veikkasin niitä olevan reilu 20. Väärin meni. Kotimaisia arvosteluja liki 40 kpl. Muutama on tehty samoista paikoista ja pari mennyt jo nurin. Ulkomaisia ravintoloita löytyy blogista arvioituna yli 50 kpl. Taannoin toimittajana ehdin heittää kritiikkiä vajaalle parillekymmenelle tamperelaisraflalle. Tullut syötyä hyvin ja nälkä vain kasvanut nauttiessa.
KIITOLLISTA KRITIIKKIÄ
Arvostelujen tekeminen sai minut taannoin havainnoimaan ravintolakokemusta uusin, huomattavasti tarkkaavaisemmin silmin. Se velvoitti keskittymään tiiviimmin ruokaan, sen esillepanoon ja miettimään, miten se on valmistettu. Aloin huomioida palvelua ja konseptia enemmän ajatuksella. Todellinen rakkaus ruokaan syntyi juurikin arvostelujen kautta. Nykyisin, kun keittotaito on harjaantunut alkuvuosista, tuntuu mahtavalta tajuta, miten voisin tehdä raflassa syödyn annoksen kotona. Ainakin suurinpiirtein. Samalla oppii arvostamaan entistä enemmän keittiömestareiden ammattiosaamista ja kompromissien kaihtamista. Kokemus on lisännyt myös vaatimustasoa. Vältän keskitason ravintoloissa käymistä, koska niissä tuntuu usein, että osaisin tehdä parempaa safkaa kotona. Suomalaisia vaivaamaa pihvifanaattisuutta ihmettelen koko ajan enemmän. Miksi ihmeessä ulkonasyöminen tarkoittaa niin monelle joka kerta pihviä?
Mättöruoalle on aikansa ja paikkansa, hyvä seura ja tunnelma paikkaa keskinkertaisen keittiön puutteita, mutta suurimmat kicksit saan kuitenkin rakkaudella ja/tai kunnianhimolla tehdystä ja tarjoillusta ruoasta, joka tekee kiitolliseksi, nöyräksi ja onnelliseksi. Piipertely on toisinaan hienoa, mutta makua ja perinteitä tulviva kotiruoka iskee yhtä lujaa. Valitettavasti sellaiseen törmää suomalaisissa ravintoloissa aniharvoin. Onneksi yksinkertainen, raaka-aineita kunnioittava ja ne selkeästi esiintuova kokkaus on nyt pinnalla. Ehkä siitä kumpuaa vielä rakkautta ronskimpaakin ruokaa tarjoavien raflojen kehittymiselle. Suomalainen ruokakulttuuri on kovassa kasvussa. Kiitos siitä.
Tässä kaikki blogini arvostelut. Nauttikaa ja kiistelkää. :)
Kommentoi, jos olet jostain arviosta eri mieltä. Tai samaa. Mikä hyvä paikka on jäänyt minulta vielä kokeilematta? Kerro vinkkejä!
PS.Muista myös Sivumaun Facebook-sivu, jossa sananvaihtoa käydään kaiken aikaa.
------------- SUOMI -------------
TAMPERE
4 vuodenaikaa (Sasu Laukkonen, Sami Tallberg)
C (1 ja 2 sekä Chef Santerin menu, 1 vanhan blogin puolella)
Como (vanhan blogin puolelle)
Ohranjyvä (vanhan blogin puolelle)
Roast (vanhan blogin puolelle)
Tiiliholvi (Markus Aremo, Illallinen pimeässä)
Trattoria (vanhan blogin puolelle)
Wistub Alsace (vanhan blogin puolelle)
KANGASALA
HELSINKI
Gastone (vanhan blogin puolelle)
Grotesk (vanhan blogin puolelle)
Muru (vanhan blogin puolelle)
Toscanini (vanhan blogin puolelle)
TURKU
KIRKKONUMMI
KUOPIO
OULU
JOENSUU
SAVONLINNA
PIETARSAARI
PORVOO SicaPelle
FISKARS
------------- ULKOMAAT -------------
TANSKA, Kööpenhamina
VIRO, Tallinna
ITALIA
Rooma - osa 1Taverna Romana
Taverna Dei Fori Imperiali
La Cabana
Nipotino del Solitario
Osteria del Sostegno
Alle Carrette
Ristorante Il Papalino
Cul de Sac
La Montecarlo
Hostaria al 31
Ad Hoc
Da Carlone
Cavour 313
Melo
Osteria del Caffé Italiano
Vivoli
i’Vinaino
La Casalinga
Trattoria Zàzà
Il Latini
Gusta Pizza
Osteria del Cavalieri (Pisa)
L’aterier deo sapori liguri
Trattoria Rosmarino
Trattoria della Raibetta
Trattoria Antica Sa Pesta
La Taverna di Colombo
SKOTLANTI, Edinburgh
The Greyfriars Bobby’s Bar
The Advocate
Mussel Inn
Omar Khayyam (intialainen)
Kenilworth
The Kitchin
Martin Wishart
Chéri Bibi
Le Percolateur
Chartier
Avilys
Bernelių užeiga
Gurme
Le Rouge
Saduté
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan