Itsetehty maksalaatikko Juuren tapaan

MTV Oy, All rights reserved

En ole koskaan… -pelissä voisin saada pisteen maksalaatikosta. En ole koskaan ostanut sitä. Olen aina pitänyt siitä, kun sitä tuodaan eteen, mutta valitsen muuta, jos saan itse päättää. Olen pitkään miettinyt, miten sen yhden brändin näkemys kansallisherkusta määrittää koko ruokalajia. Maistuisiko itse hyvin tehty maksalaatikko ”väärälle”. Liian erilaiselle, liian voimakkaalle, liian maksaiselle. 

Vuoden 2014 parhaat kotimaiset keittokirjat olivat mielestäni ilman järjestystä Juuri Nyt, Gaijin ja Björckin nimikkokirja. Ensimmäisestä löysin sen verran maukkaan ja helpon oloisen maksalaatikon reseptin, että oli pakko kokeilla. Jos joku instanssi osaa tehdä suomalaisesta klassikosta entistäkin parempaa, se on ravintola Juuri. En ole eläissäni tehnyt muuta laatikkoa kuin makaronilootan. Maksalaatikon perusidea oli siten myös itselleni vieras. Se ilmeni yksinkertaisuudessaan viljapuuron pohjaan sekoitetun maksan kypsentämisestä. Moni käyttää riisiä, Juuri kotimaista ohraa. Sitä parempi. Ja kyllä, lopputulos voittaa sen yhden brändin version, mutta ei ole mitenkään erikoisen makuinen sanan huonossa mielessä. Oma kokemuspohjani on varsin rajallinen, mutta tämä oli reippaasti parasta maksalaatikkoa, jota olen maistanut. On jopa vaikea hahmottaa, miten joku (lihaa syövä) ei tästä pitäisi.

MUOKKASIN reseptiä kuitenkin hiukan. Maistelin ja maustoin ohrapuuron ennen maksan lisäämistä, jotta ei täytyisi tukeutua esim. lisäsuolaan pöydässä. Se kannatti. Lisäsin alkuperäiseen ohjeeseen vielä toisen (ruusu)suolaruokalusikallisen, mikä kannatti. Laatikko vaikutti 40 minuutin jälkeen hiukan turhan kostealta makuuni. 5-10 minuuttia päälle ja sain juurikin itselleni sopivaa koostumusta. Joku voisi pitää sitä hitusen kuivakkaana, joten menkää omaa makuanne seuraten.

Pidän rusinan mausta maksalaatikossa, mutta en yhtään sen koostumuksesta. Omenamehuun tehty rusinapyree korjasi tämän täydellisesti.

VINKKI!Ohjeesta tulee melko paljon maksalaatikkoa, mutta pakkanen pelastaa.

Maksalaatikko

500 g jauhettua naudanmaksaa

500 g rikottuja ohrasuurimoita

1,5 litraa luomumaitoa

6 kananmunaa

1 sipuli, hienonnettuna

1 ruukku meiramia, hienonnettuna

3 dl siirappia

ripaus kuivattua inkivääriä

2 rkl suolaa

rypsiöljyä kuullottamiseen

Kuumenna maito kattilassa ja lisää joukkoon ohrasuurimot. Hauduta noin puoli tuntia, kunnes puuro on valmista. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Kuullota sipulia kevyesti öljytyllä pannulla. Sekoita kaikki laatikon ainekset keskenään maksaa lukuunottamatta. Maista ja mausta (saa olla ihan hitusen turhan suolaista, maksa pehmittää makua). Sekoita mukaan maksa. Kaada seos leivinpaperin päälle vuokaan. Kypsennä laatikkoa uunissa 40-50 minuuttia sen mukaan, kuinka kosteaksi haluat laatikon jättää (kurkkaa 40 minuutin kohdalla). Annan hiukan jäähtyä ja annostele. Tarjoile rusinapyreen ja vaikkapa (sokeroitujen) puolukoiden kera.

Rusinapyree

250 g rusinoita

5 dl omenamehua

Laita rusinat ja omenamehu kattilaan. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes lähes kaikki neste on haihtunut. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Anna hiukan jäähtyä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.