Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Gratinoitu pastavuoka - italialainen makaronilaatikko

Julkaistu 16.01.2018 20:39

Makaronilaatikko on Suomen epävirallinen kansallisruoka. Se on omalla tavallaan uniikki ruoka, mutta toki kaikenlaisia pastavuokia löytyy muualtakin. Italialaisissa ruoissa ne ovat yleensä tomaattikastikepohjaisia. Nyt osui kohdalle uudenlainen klassikko, gratinoitu makaronivuoka, Maccheroni Gratinati. Helppo ja valmistuu alusta loppuun tunnissa.

Laadukas macaroni on tyypillisistä pastamuodoista Suomessa vaikeimmin löydettävä. Kotimaista bulkkituotantoa löytyy tietenkin ihan jokaisesta kaupasta, mutta jos löytyisi edes Barilla-tasoa eli Italian bulkkia. Ei löydy. Paitsi erikoisliikkeistä.

Korvasin macaronin tässä kierrepasta fusillilla, mikä aiheutti béchamel-kastikkeen uppoamisen pastan loviin. Olisin toivonut kunnon korvennettua kastikekuorrutetta pastan päälle, mutta nyt soosia oli liian vähän ja pastamuoto väärä. Lopputulos oli joka tapauksessa erittäin hyvä ja kehtaan reseptin julkaista. Macaroni tekee tiiviimmän kuoren vuoan pintaan ja kastike pysyy pinnalla paremmin. Ehkä se kotimainen bulkki-makaroni on tässä hyvä vaihtoehto.

Olen vieroksunut makaronilaatikossa eniten sen suomalaistyyppistä yksinkertaisuutta. Macaronia, muna-maitoa ja jauhelihaa. Se ei riitä. Soosissa pitää olla ainakin vivahteita ja juustoa kuorrutteena. Ohjeen gratinoituun pastaan voi heittää mukaan jauhelihaa, ilmakuivattua kinkkua, keittokinkkua, salamia yms. Lopputulos on kotimaista klassikkoa moniulotteisempi ja maukkaampi. Kokeile tehdä makaronilaatikkoa oman ohjeesi mukaan, mutta korvaa munamaito parmesaanin, munankeltuaisten ja béchamel-kastikkeen symbioosilla. Palkitsee varmasti.

Gratinoitu makaronivuoka - Maccheroni Gratinati
3-4 hlölle
350 g macaroni-pastaa
20 g voita
5 dl béchamel-kastiketta (ohje alla)
2 dl raastettua parmesaania
2 munankeltuaista
suolaa

Tee ensin béchamel-kastike. Keitä samalla macaronit al dente -kypsyyteen ja laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Valuta pasta.
Sekoita voi, parmesaaniraaste ja keltuaiset béchamel-kastikkeeseen. Sekoita puolet kastikkeesta pastan sekaan.
Kaada pastaseos voideltuun uunivuokaan. Kaada loput kastikkeesta tasaisesti pastan pinnalle.
Laita vuoka uuniin ja anna kypsyä 20 min tai kunnes pinta alkaa olla kullanruskea ja mustiakin pilkkua näkyä.
Ota uunista ja tarjoile esim. leikkeen ja/tai raikkaan salaatin kera.

Béchamel-kastike
5 dl maitoa, kuumennettuna
2 rkl voita
0,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl parmesaaniraastetta
ripaus muskottipähkinää
suolaa
mustapippuria

Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää jauhot mukaan ja sekoita tahnaksi. Anna jauhojen kypsyä minuutti pari. Lisää maitoa hiljalleen koko ajan vispaten, ettei soosiin tule paakkuja. Lisää joukkoon juustoraaste ja anna sen sulaa koko ajan sekoittaen. Mausta muskotilla, suolalla ja pippurilla mieleiseksi.

Lisää aiheesta:

Pasta Alfredo kolmeen tapaan. Kermainen pasta toimii myös kanalla.Pasta carbonara -ohje, jolla et voi epäonnistua – voiko olla näin helppoa!Mac 'n' Cheese kinkulla Anthony Bourdainin tyyliinPastaklassikko: Cacio e PepeSitruunainen Pasta Alfredo - nopea ja maukas klassikkoPasta alla Norma - eteläitalialainen klassikko
reseptipastapastavuokajuusto

Tuoreimmat aiheesta

resepti
  • 17.12.201910:53
    äyriäiset

    Sydänsimpukat papujen ja fenkolin kera

  • 13.12.201913:32
    lammasresepti

    Karitsaa kahdella tapaa, kyljyksenä ja krokettina maa-artisokkapyreen kera

  • 11.12.201914:31
    vegeruoka

    Helppo chilinen kirsikkatomaattipasta rapsakoilla kapriksilla

  • 05.12.201909:43
    juhlaruoka

    Vegaaninen maqluba-riisipaistos – arabialainen näyttävä juhlaruoka

  • 29.11.201909:11
    pasta

    Italialainen makaronilaatikko – maistuu tämäkin koko perheelle