Endiivi-kinkkugratiini - tuhdin kevyttä ranskalaista

MTV Oy, All rights reserved

Lupasin uudenvuodenlupauksissani tehdä enemmän ranskalaista ruokaa. Edellisessä bloggauksessa toteutin lupauksiani kanaviillokin muodossa. Nyt on vuorossa melkein kasvisruoka. Tuhti sellainen. 

Endiivi on Suomessa aivan liian harvinainen näky. Siksi sen maku ei lienekään suomalaiseen suuhun kaikkein helpoimpia, vaikka omasta mielestäni se on äärettömän maukas. Monikäyttöinen salaatti, joka toimii loistavana siltana suolaiselle ja makealle. Kokeile vaikka sinihomejuuston, pähkinöiden ja päärynöiden kanssa salaatissa. Tai mädin ja katkarapumössön kera. Lehdet toimivat erinomaisena annoskuppina kaikenlaisille alku- ja coktail-paloille. Toisin kuin muut salaatit, endiivi toimii myös lämpimissä ruoissa, esim. gratinoituna. Tässä klassinen ranskalainen ruokalaji, jossa salaattikerä kiedotaan kinkkuun, peitetään maitokastikkeeseen ja gratinoidaan lopuksi gruyere-päällystettynä. Toimii niin alku- kuin pääruokanakin annoskokoa vaihtamalla.

Paras kääryle syntyy laadukkaasta palvikinkusta. Koska olin markettitarjonnan varassa, jouduin tyytymään parmankinkkuun, joka kyllä myös toimii tehtävässään loistavasti. Mennyt leikkeleisiin täysin maku tutustuttuani niiden tuoteselosteisiin. Kannattaa vilkaista. Onneksi on poikkeuksiakin, mutta ei liiemmin muovirasioissa. Juustoksi kelpaa myös emmental sekä parmesan. Ranskalaisimman vivahteen saat gruyerella.

Endiivi-kinkkugratiini

4 endiiviä

4-8 viipaletta palvi- tai parmankinkkua

5 rkl voita

4 dl täysmaitoa

3 rkl vehnäjauhoja

1/2 sitruunan mehu

100 g gruyere-juustoa, raastettuna

ripaus muskottia, raastettuna

suolaa

mustapippuria

Leikkaa endiiveistä kannat pois. Kuumenna pannu keskilämmölle ja sulata puolet voista. Lisää endiivit pannulle ja paista niitä muutama minuutti kauttaaltaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Lorauta sekaan sitruunamehu ja 2 dl vettä. Anna kiehahtaa ja keitä niitä hiljalleen 5 minuuttia. Nosta endiivit pois liemestä ja kääri ne kinkkuviipaleisiin. (Voit odottaa niiden jäähtyvän käsiteltävään kuntoon. Laita kääröt voideltuun uunivuokaan.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Tee béchamel-kastike. Sulata kattilassa jäljellä oleva voi. Kippaa mukaan vehnäjauhot ja sekoita yhteen voin kanssa. Anna kypsyä muutama minuutti, kunnes jauhoseos alkaa saada hiukan väriä. Kaada maito sekaan hiljalleen koko ajan vispaten, ettei tule klimppejä. Kun kaikki maito on kaadettu, raasta sekaa muskottia ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna kastikkeen kypsyä ja tiivistyä hiljalleen muutama minuutti vähän väliä sekoittaen, ettei maito pala pohjaan. Kun kastike on hiukan paksuuntunut, kaada se endiivien päälle. Raasta päälle juustoraastetta. Laita uuniin 15-20 minuutiksi, kunnes pinta on kauniin ruskettunut. Tarjoile kastikkeen ja rapeakuorisen leivän kera.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat