Mainos

3 cocktailia pikkujouluihin

Ilahduin hiukan, kun sain tiedotteen uuden kotimaisen cocktail-kirjan ilmestymisestä. Pyysin arvostelukappaleen ja ilahduin kirja kädessäni paljon isommin. Suomen drinksukulttuurin kärkikastiin kuuluvien Michael Grönforsin, Mikael Karttusen, Thomas Lindströmin ja Jarkko Nikkasen tekemä Kotimainen cocktail -kirja on tuhti teos monessa suhteessa. Siihen on koottu suomalainen cocktail-kulttuuri alkuajoista nykypäivään paitsi historiikkina, myös maan parhaiden baarimikkojen luomina drinkkiohjeina sekä cocktail-klassikkoina. Olen ehtinyt vasta selailla historiaa, mutta odotan joulunpyhiä ja uppoutumista aiheeseen kunnolla. Ihan sitäkin ajatellen, että välillä tulee varmasti pakottava tarve sekoittaa itselle iltapäiväjuoma.

OMA DRINKKIHERÄTYS. Muistan makumaailmani mullistuneen cocktailien osalta 2009 astuessani ensimmäistä kertaa helsinkiläisen A21:n ovista sisään. Ensimmäistä drinkkiä imiessäni tajusin, että olin juonut aiemmin pelkkää kaatoviinakuraa. Maut singahtelivat suussa ja mieli vaelsi ympäriinsä. Kahden juoman jälkeen halusin juoda listan läpi, mutta en humaltua lainkaan, vaan keskittyä makuihin. Alkoholin vaikutus muuttui elämystä haittaavaksi tekijäksi. Haaveilin uudesta käynnistä pitkällä kaavalla. Jäi toistaiseksi toteutumatta. Mutta kipinä ja vaatimustaso jäivät.

UUSI KULTTUURI. Sen jälkeen drinkkikulttuuri on kasvanut Suomessa varsin paljon. Enempäänkin olisi varaa. Craft-meininki ja suomalaisen ginin voittokulku ovat avittaneet tietä hienosti. GT on muuttunut bulkkikamasta yksilölliseksi tuotteeksi. Mistä ginistä kukin pitää, mistä tonicista. Entä niiden kombo? Cocktailin ääreen pysähdytään. Maku pysäyttää. Keskitytään, jutellaan siitä, vaikka ei ollut alunperin tarkoitus. Hieno ilmiö.

OMA PERINNE - ILTAPÄIVÄ-COCKTAIL. Meidän perheessä on ollut ongelma alkoholin suhteen. Kaapit ovat vuosia pursunneet väkeviä pulloja, mutta isäntäperhe nauttii vain viinejä ja oluita. Aloimme ottaa perinteeksi viikonlopun iltapäivä-cocktailit. Syntisyyttä kaihtamatta, sekoittaa kunnon drinkki klo 15-17 välillä. Istua hetkeksi rauhoittumaan alkupäivän tohinasta ennen illallisen valmistamista kunnolla sheikatun cocktailin ääreen. Nostaa fiilistä välittömästi asteella.

Kotimainen cocktail -kirjan vahvuus on raaka-aineiden pitäminen maltillisena. Oma ongelma on ollut aina, että perusviinoja löytyy haitaksi asti ja hyvälaatuisina, mutta liköörejä tarvisi olla pariakymmentä ja kaikenlaisia lantrinkeja saman verran. Niiltä ei vältytä tässäkään, mutta tusinan verran cocktail-kirjoja kirjastosta lainanneena, tässä opuksessa säilyy maltti mukana. Makusiirappien tekeminen on helpompaa kuin ummikkona luulisi, mutta hyvät drinksut löytyy kirjasta ilman niitäkin. Keräsin eri pääalkoholeista kolme reseptiä, joihin ei tarvinnut sen suurempaa ja erikoisempaa esityötä ja joiden alkoholit löytyivät omasta kaapista. Toivottavasti joku osuu myös oman kaapin sisältöön tai herättää tekosyyn hankkia yksi puteli tueksi.

HUOM!Älä pelästy tarkkoja viinabrändejä. Homma hoituu kyllä sinnepäin muillakin merkeillä. Mutta yritä silti suosia mahdollisimman laadukkaita juomia (myös lantrinkeja). Eron kyllä huomaa lopputuloksessa. Drinkin koristeet nostavat tunnelmaa entisestään, mutta homma on tyylikästä ilmankin.

Old Ferdinand

Ohje: Jani Virta

Lasi: grogilasi

Jäät: jääpaloja

Menetelmä: rakentaminen

Koriste: limettilohko

Ainesosat:

2 cl Torres 10 -brandya

2 cl Cuarenta y Tresia

puolikkaan limetin mehu

Fever Tree Ginger beeriä.

Valmistusohje: Täytä lasi jäillä. Mittaa alkoholit lasiin jäiden päälle ja purista sekää puolikkaan limetin mehu. Pidennä ginger beerillä. Sekoita ja koristele limettilohkolla.

Puolukka

Ohje: Timo Siitonen

Lasi: coupette

Menetelmä: ravistaminen

Koriste: kuivattuja puolukoita ja tuoretta timjamia

Ainesosat:

4 cl Helsinki Dry Giniä

1 cl puolukkapyreetä (ohje alla)

1 cl sitruunamehua

1,5 cl sokerilientä

Valmistusohje: Mittaa ainesosat ravistimeen, ravista reippaasti ja koristele puolukoilla sekä timjamilla.

Puolukkapyree: Murskaa tuoreet tai pakastetut puolukat, siivilöi kahdesti. Lisää sokeria niin, ettei pyree ole kuitenkaan makeaa.

Larchmont

Ohje: David A Embry / Fine Art Of Mixing Drinks 1948

Lasi: cocktail

Menetelmä: ravistaminen ja tuplasiivilöinti

Koriste: appelsiininkuori

Ainesosat:

3 cl Bacardi Superioria

1 cl Grand Marnier -likööriä

2 cl limettimehua

1 cl sokerisiirappia

Valmistusohje: Mittaa kaikki ainekset ravistimeen, lisää jäät ja ravista voimakkaasti. Siivilöi jäähdytettyyn lasiin ja koristele appelsiinin eteerisillä öljyillä ja kuoripalalla.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja