Keskustelu yltyi Facebookissa jälleen kiivaaksi. Upeaa! Kun ruoka kiihottaa tunteita, se kertoo sen arvostuksesta. Kunhan vain tuli selväksi, ettei ananas kuulu pizzaan.
Rakastan keskustelua ruoasta. Rakastan myös tiukkaa vääntöä ruoasta. Miten mikin pitää tehdä ja miksi toinen keino on huonompi? Missä ravintolassa saa parhaan sen ja sen? Ongelma on usein siinä, että suomalaiset eivät pidä väittelystä. Haluamme hakea konsensusta ja käpertyä siihen. Väittely tulkitaan helposti riitelyksi. Aletaan oikeasti riidellä tai jättäydytään ulkopuolelle.
NUORI KULTTUURIMME. Toinen ongelma on ruokakulttuurimme ohuus. Koko kulttuuri hakee vasta muotoaan ja poukkoilee yhä suuntaan jos toiseen, vaikka jonkinlaista airuetta on kärkeen jo muodostunut. Pula-ajoista on vasta pari sukupolvea eikä keittotaitoa ja mummon reseptejä ole liiemmin ehtinyt kertyä sukujen ja perheiden sisällä. Ruoan nautinnollinen merkitys arjessa vasta tuore näkökulma onkin. Samoin markettien kattava raaka-ainetarjonta.
Nykyinen arjen ruokakulttuurimme on täynnä tuontimakuja. Yksi suosituimmista ruokalajeista on pizza. Se saapui Suomeen 1960-luvulla, mutta nousi varsinaiseen suosioon vasta parikymmentä vuotta myöhemmin ensimmäisten pizzaketjujen myötä.
KOTIPITSA. Samaan aikaan pitsa löysi tiensä kotiuuneihin. Se muotoutui kotiäitien käsissä enemmänkin paksupohjaiseksi piirakaksi, jota italialainen ei pizzaksi tunnistaisi. Mikron tullessa kotitalouksiin meille alettiin myydä epämääräistä, pientä, pehmeäpohjaista, pyöreää piirakkaa myöskin pizza-nimen alla. Ei ihme, että suomalaisten käsitys pizzasta on hyvin laaja.
ERITYISPIIRTEEMME. Suomalaisessa makumaailmassa suolaista ja makeaa on yhdistelty varsin ennakkoluulottomasti. Luonnosta saatuja marjoja on hyödynnetty perinteisissä ruoissa, esim. puolukkaa poronkäristykseen, mustamakkaraan, kaalikääryleisiin ja raastepöydän retroantiin, kaali-puolukkaraasteeseen. Siksipä Kanadassa 1962 kehitetty Hawaiian Pizza ananaksella ja kinkulla oli täsmäisku suomalaisiin makuhermoihin. Purkkiananas on toki myös helppo ja edullinen raaka-aine ja ne määreet jos mitkä, ovat aina vedonneet suomalaiseen ruoanlaittoon.