Salmorejo-dippikipot

SALMOREJO DIPPI_091A1186

Salmorejo on espanjalainen keitto, joka sopii hyvin dippailuun. Juhlissa sen voi laittaa suoraan erillisiin pikareihin kera kauden tuoreiden vihannesten. Resepti on Samassa liemessä -ohjelmasta.

12:lle

  • Salmorejo
  • 60 g kuivaa leipää
  • 500 g kypsiä tomaatteja
  • 1 valkosipulinkynsi
  • n. 2 dl oliiviöljyä
  • n. 1 rkl valkoviinietikkaa
  • ripaus savupaprikajauhetta
  • ripaus suolaa
  • mustapippuria

Dippivihannekset

  • 1 puntti retiisiä
  • 6 pientä porkkanaa
  • 2 endiiviä

Valmistusohje

Laita leipä isoon kulhoon ja peitä kylmällä vedellä. Anna liota sen aikaa, kun poistat tomaateista kannat. Laita tomaatit tehosekoittimeen ja soseuta 5 sekuntia, jotta niiden rakenne hieman hajoaa.

Purista leivistä vesi ja lisää ne tomaattien sekaan. Lisää myös valkosipulinkynsi. Aja tehosekoittimella sileäksi.

Avaa tehosekoittimen kannen pieni luukku ja lisää koneen käydessä oliiviöljyä ohuena norona, kunnes salmorejo alkaa suurustua ja on koostumukseltaan keittoa paksumpaa. Mausta valkoviinietikalla, savupaprikalla, suolalla ja mustapippurilla.

Anna salmorejon tekeytyä kylmässä ainakin pari tuntia ennen tarjolle laittamista.

Pese vihannekset huolellisesti ja pilko tikuiksi tai puolita. Irrota endiivin lehdet ja puolita isoimmat pituussuunnassa.

Kaada salmorejo juuri ennen tarjoilua annoslaseihin ja lisää dippivihannekset.

Vinkki:

Salmorejon voi valmistaa ja vihannekset pilkkoa edellisenä päivänä, jolloin annokset valmistuvat juhlapäivänä pikavauhtia. Säilö pestyt ja pilkotut dippivihannekset lajeittain omissa rasioissaan reilussa kylmässä vedessä. Valuta vihannekset ennen kippoihin jakamista.

Parhaat ruokaohjelmat