Salmiakkista: Jaanan "apteekkarin yllätys"
Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannessa jaksossa Jaana valmisti salmiakki-haasteessa "apteekkarin yllätyksen". Vaniljainen kuppikakku kätkee sisäänsä salmiakin ystävän yllätyksen. Salmiakkikossukaviaari tekee tästä aikuisten herkun ;). Lapsenmielisiä ilahduttaa mustavalkoinen hitti ”unicorn bark”.
Kuppikakku
- 200 g vähäsuolaista voita
- 1,5 dl hienoa sokeria
- 2 tl vaniljatahnaa
- 3 kananmunaa
- 0,5 dl maitoa
- 3 ¾ dl erikoisvehnäjauhoja
- 3 rkl perunajauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
Salmiakki-valkosuklaakastike
- 1 dl vettä
- 45 g Apteekin salmiakkia, Haganol
- 1 dl vispikermaa
- 100 g valkosuklaata
- 50 g vähäsuolaista voita
Kuorrute
- 1 dl vispikermaa
- 100 g maustamatonta tuorejuustoa
- 1 tl vaniljatahnaa
- salmiakki-valkosuklaakastiketta
Salmiakki-kaviaari
- 200 g salmiakkikossua
- 3 g agar agaria
- 3 dl kylmää öljyä (esim. rypsi- tai rapsiöljy)
Candy Melts- levyt
- 50 g mustia Candy Melts-nappeja
- 50 g valkoisia Candy Melts-nappeja
- mustia ja valkoisia strösseleitä, nonparelleja ja koristerakeita niin montaa erilaista kuin löydät
- 15 g apteekin salmiakkia
- turkinpippurirouhetta (tyrkish peber crush, Fazer)
Valmistusohje
Kuppikakku
• Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
• Lisää vaniljatahna. Sekoita.
• Lisää munat yksitellen. Kaavi taikina kulhon reunoilta keskelle munan lisäysten välissä.
• Lisää maito. Sekoita.
• Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää siivilän läpi taikinaan. Sekoita.
• Laita taikina pursotinpussiin. Jaa taikina 12 isoon muffinivuokaan. Jos mahdollista, käytä apuna muffinipeltiä, jotta kuppikakut pysyvät muodossaan. Pellin tarpeellisuus riippuu myös käyttämästäsi paperivuuasta.
• Paista 200 asteessa 17-20 min.
• Anna jäähtyä.
Salmiakki-valkosuklaakastike
• Mittaa vesi pieneen kattilaan. Kiehauta ja laita levy pienelle.
• Lisää Apteekin salmiakki. Anna liueta veteen. Sekoittele välillä. Lisää vettä tarpeen mukaan ruokalusikallinen kerrallaan kunnes salmiakki on liuennut.
• Lisää kattilaan kerma ja valkosuklaa. Anna sulaa tasaiseksi.
• Lisää voi.
• Jätä odottamaan kuppikakkujen täyttöä.
Kuorrute
• Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi.
• Lisää tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi.
• Lisää vaniljatahna.
• Ota reilu puolet täytteestä ja laita se pursotinpussiin.
• Lisää salmiakki-valkosuklaakastike loppuun kuorrutteeseen. Sekoita tasaiseksi ja laita pursotinpussiin. HUOM! Tee tämä vaihe vasta kun olet jo täyttänyt kuppikakut.
Salmiakki-kaviaari
• Mittaa öljy korkeaan lasiin ja laita jäähtymään. Jätä odottamaan. Öljyn tulee olla kylmää!
• Mittaa salmiakkikossu pieneen kattilaan. Lisää agar agar koko ajan sekoittaen.
• Kiehauta koko ajan sekoitellen.
• Anna seoksen jäähtyä 50-55 asteiseksi. Käytä apuna digitaalista lämpömittaria.
• Ime salmiakki-agar agar seosta lääkemittaan ja pudottele pisaroita kylmään öljyyn. Näin saat tehtyä pieniä salmiakki-”kaviaari” palloja.
• Siivilöi muodostunut kaviaari ja huuhtele kylmällä vedellä. HUOM! Ota öljy talteen. Voit käyttää sitä uudelleen vaikka ruuanlaitossa.
Candy Melts- levyt
• Sulata Candy Melts-napit mikrossa. Kuumenna vain puoli minuuttia kerrallaan ja sekoita välissä kunnes sulanutta.
• Lusikoi sulaneet meltsit leivinpaperille. Laita värejä sikinsokin. Levitä palettiveitsellä levyksi ja marmoroi värejä keskenään.
• Ripottele päälle koristeet ja karkit.
• Anna jähmettyä kylmässä.
• Lohko levystä palasia.
• Jätä odottamaan koristelua.
Kokoaminen ja koristelu
• Koverra kolot jäähtyneisiin kuppikakkuihin.
• Kaada salmiakki-valkosuklaakastike koloihin. Anna täytteen jähmettyä kylmässä.
• Laita kuorrutukset pursotinpusseineen kolmanteen pursotinpussiin. Asettele kuorrute pusseihin niin, että molempia olisi tasaisesti. Suuri tylla, pyöreä, jossa kaartuva sahalaita reuna.
• Pursota kuorrute kuppikkakkujen päälle.
• Ripottele salmiakki-kaviaari kuorrutteen päälle.
• Aseta Candy Melts-levyt pursotuksen lopetus kohtaan.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut