Raaka-aineena ruis: Jaanan rukiinen juustokakku
Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannen kauden seitsemännessä jaksossa valmistettiin rukiisia herkkuja. Tässä Jaanan luomus.
Ruiskeksit
- 100 g vähäsuolaista voita
- 0,5 dl hienoa sokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 dl ruisjauhoja
- 1,25 dl vehnäjauhoja
Timjamihunaja
- 1 dl juoksevaa hunajaa
- 3-4 oksaa tuoretta timjamia
Ruismysli
- 0,5 dl mantelirouhetta
- 25 g voita
- 0,5 dl ruisrouhetta (esim. Korpelan mylly)
- 1 rkl fariinisokeria
- ripaus suolaa
Juustokakku
- ruiskeksejä
- 50 g voita
- n. 2/3 dl ruismysliä
- 3 rkl timjamihunajaa
- 2 dl vispikermaa
- 400 g maustamatonta tuorejuustoa
- 2 liivatelehteä
- 2 rkl maitoa
- 130 g aurajuustoa
Valmistusohje
Ruiskeksit
• Vaahdota pehmeä voi ja sokeri.
• Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi.
• Kauli taikina 3-4 mm paksuksi levyksi leivinpaperin päällä.
• Paina keksejä reiluin välein isolla pyöreällä muotilla 5-6 kpl.
• Kuori taikina keksien ympäriltä. Paina pienellä rengasmuotilla pyöreän keksin sisään siten, että muodostuu epäsuhtainen renkula. Kaiva sisus pois.
• Pyörittele lopusta taikinasta pieniä palloja ja asettele erilliselle uunipellille. Litistä.
• Paista 200 asteessa renkulakeksejä 7-8 minuuttia ja litistettyjä keksejä 13-15 minuuttia.
• Anna jäähtyä. Säästä renkulakeksit koristeluun. Muut keksit tulevat pohjaan.
Timjamihunaja
• Mittaa hunaja pieneen kattilaan.
• Lisää timjamin oksat.
• Lämmitä hunajaa miedolla lämmöllä, kunnes maistat timjamin hunajassa.
• Anna jäähtyä hieman.
Ruismysli
• Paahda mantelirouhetta pannulla kunnes rouheet saavat hieman väriä ja tunnet paahtuneen tuoksun. Siirrä jäähtymään erilliseen pikku kulhoon.
• Sulata voi pannulla. Lisää ruisrouhe, fariinisokeri ja suola. Paahda, kunnes tunnet paahtuneen rukiin tuoksun ja ruisrouhe on saanut hieman väriä.
• Lisää paahdettu mantelirouhe. Sekoita.
• Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Jätä lautaselle jäähtymään ja kovettumaan.
• Ota osa myslistä erilleen koristelua varten. Loput myslistä tulee pohjaan.
Juustokakku
• Pingota leivinpaperi 20 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuuan reunan ja pohjan väliin. Vuoraa vuuan reunat leivinpaperilla. Käytä apuna voita, jotta leivinpaperi pysyy paikoillaan.
• Rouhi pohjan ruiskeksit teholeikkurissa karkeaksi muruksi.
• Sulata voi.
• Sekoita ruiskeksimuru, ruismysli ja voi keskenään.
• Painele pohjan ainekset irtopohjavuuan pohjalle ja reunoille tasaiseksi kerrokseksi. Huolittele reunat jos tuntuu siltä ;).
• Jätä kylmään jähmettymään.
• Laita liivatelehdet kylmään veteen.
• Vatkaa vispikerma kevyeksi vaahdoksi.
• Lisää tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi.
• Liuota liivatteet lämmitettyyn maitotilkkaan. Lisää täytteeseen ja sekoita huolellisesti.
• Murenna aurajuusto.
• Ota pohja kylmästä ja valuta hunajaa lusikalla pohjan päälle.
• Lusikoi puolet täytteestä pohjan päälle.
• Ripottele aurajuusto täytteen päälle. Muista säästää osa koristeluun!!
• Lusikoi loppu täyte aurajuustokerroksen päälle ja tasoita.
• Anna jähmettyä kylmässä
Koristelu
• Leikkaa persikat lohkoiksi ja paloiksi.
• Valuta hunajaa kakun päälle. Anna valua reunoilta.
• Asettele persikan palat, aurajuusto ja renkulan muotoiset ruiskeksit kakun päälle runsaaksi keoksi.
• Viimeistele valuttamalla päälle hunajaa. Ripottele timjamin lehtiä päälle.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Suolakinuski-suklaajuustokakku
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Pinaattiletut ja nokkosletut – itse tehdyt voittavat kaupan versiot mennen tullen!
-
Meksikolainen papukeitto
-
Lassaka eli vähähiilihydraattinen lasagne ilman pastaa
-
Paras sienikastike: Helppo suppilovahverokastike Katin ohjeella