Salmiakkista: Iisan Salmiakki-Bountyherkut

Eps.3.Salmiakkiasta.IISA
Warner Bros. International Television Production Finland

Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannessa jaksossa Iisa valmisti salmiakki-haasteessa herkullisia salmiakkia ja kookosta sisältäviä herkkuja. Yhdestä reseptistä tulee 10-12 kpl isoa leivosta tai 20-24 pienempää patukkaa. Määrää voi myös säädellä patukoiden/leivosten koolla.

Täyte

  • n. 300g/ 7 dl kookoshiutaleita
  • n. 300g/3 dl jääkaappikylmää kookoskermaa/maitoa (full-fat)
  • 4 rkl kookosöljyä (nestemäistä tai kiinteää sulatettuna)
  • 8-9 rkl vaahterasiirappia tai vastaavaa nestemäistä makeutusta
  • 2 tl vanilja tangosta siemeniä tai vaniljauutetta
  • n. 6 rkl marjajauhetta (esim. puolukka, mustikka, vadelma. Puolita määrä jos käytät kahta eri makua)
  • n. 2 kourallista palasiksi pilkottuna noitapillejä (määrä oman mielen mukaan)

Kuorrute

  • 2x 150 g tummaa luomusuklaata (väh. 70-80%)

Hopeatoffee koristekuorrute

  • n. 150g hopeatoffeeta (pussi n. 168,7g josta jätä loput koristeeksi)
  • n. 1,5 dl kuohukermaa
  • → kattilaan kaikki kunnes karkit sulaa ja seos sakenee.

Koristelu oman mielen mukaan

  • Ylijääneitä kookoshiutaleita
  • Hopeatoffee -kastikeraitalaineita pinnalle
  • Ylijääneitä hopeatoffeita ja noitapillejä
  • Pakastekuivattuja vadelmia/puolukoita (Mikäli teit kaksi eri makua, tämä on näppärä keino myös merkata maut toisistaan).

Valmistusohje

1.      Yhdistä isossa kulhossa kookoshiutaleet, siirappi sekä kookoskerma/maito

2.      Lisää kookosöljy, vaniljamakeutus sekä valittu marjajauhe. Sekoita kunnes seos on tahmeaa. Sekoita taikinaan pieneksi leikattuja noitapillien palasia.

3.      Vuoraa tarjotin tai pelti leivinpaperilla. Muodosta käsillä n. 12-24 samankokoista ja haluamasi muotoista ”patukkaa” (voit tehdä esim. pitkulaisia, neliönmallisia tai salmiakkiruutuja). Laita jääkaappiin jähmettymään päällisen sekoituksen ajaksi.

4.      Valmista hopeatoffee -kastike laittamalla kattilaan kerma sekä toffeet. Hämmennä kunnes karkit sulavat ja kastike alkaa seota. Tulos on jäähtymisen jälkeen kinuskimainen.

5.      Sulata suklaa vesihauteessa (bain-marie metodilla) niin, että suklaa sulaa, mutta lämpenee mahdollisimman vähän. Voit käyttää esimerkiksi isoa ja pientä kattilaa tai vastaavaa astiaa (mielellään ei lasista tai muovista).

6.      Ota salmiakkiherkut jääkaapista. Dippaa patukat tummassa suklaassa niin, että suklaata on kaikkialla tasainen kerros. Tee sama kaikille patukoille. Voit käyttää apuna esimerkiksi haarukkaa. Laita patukat leivinpaperin päälle kuivumaan.

7.      Valuta tai pursota hopeatoffee-kinuskista raitoja päälle. Ropistele haluamasi koristeita pinnalle heti, ennen kuin suklaa jähmettyy.

8.      Laita patukat jähmettymään jääkaappiin ennen tarjoilua.

9.      Nosta tarjotin jääkaapista ja halutessasi leikkaa jähmettyneet ylimääräiset suklaat reunoilta siististi veitsellä pois.  Nostele kauniisti esille ja koristele tarjotin esimerkiksi ylijäänneillä hopeatoffeilla/ noitapilleillä.

 

HOX! Resepti on helposti muokattavissa. Voit vaihdella marjajauheiden makua tai halutessasi jättää kokonaan pois. Voit tehdä reseptin yhdellä täytteellä tai puolittaa taikinan ennen marjajauheen lisäämistä. Jättämällä salmiakit pois ohje on myös vegaani, gluteeniton ja sokeriton (huomioi suklaan laatu.)

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.