Puolukka-omenapiiras vaniljakastikkeen kera
Syksyn ensimmäisten omenoiden kypsyttyä maistuu puolukoilla, omenalla ja mantelimassalla täytetty piiras. Tarjoa piiras välipalana tai vaniljakastikkeen kera jälkiruokana.
- Ruokavalio: Kasvisruoka
Ainekset
- 4 annosta
Taikina
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 tl sokeria
- ½ tl suolaa
- 1 kananmuna
- 2 tl maitoa
- 125 g kylmää voita
- 4 kuorittua, viipaloitua omenaa
- 100 g mantelimassaa
- 2 dl puolukoita
- 1 munankeltuainen voiteluun
Vaniljakastike
- 2 munankeltuaista
- 3 rkl sokeria
- 2 dl kermaa
- 1 1/4 dl maitoa
- ½ vaniljatanko
Valmistusohje
1. Pane jauhot, sokeri, suola, muna ja maito tehosekoittimeen. Pane voi paloina päälle ja sekoita 20-30 sekunnin ajan, kunnes seoksesta tulee taikinaa.
2. Kauli taikina melko ohueksi. Pane taikina irtopohjaiseen piirakkavuokaan. Tee ylijäämätaikinasta noin 1½ cm paksuisia suikaleita. Asettele omenat vuoan pohjalle, peitä ohuella mantelimassakerroksella ja pane vielä kerros puolukkaa. Ruutukuvioi pinta taikinasuikaleilla, sivele kananmunalla ja paista uunissa 175 asteessa 25-30 minuutin ajan.
3. Valmista vaniljakastike. Kaada maito ja desilitra kermaa kattilaan. Huom! Ei alumiinikattilaan. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa, kaavi siemenet kermamaitoon ja pane sinne myös vaniljatanko. Kiehauta ja anna olla muutaman minuutin matalalla lämmöllä. Ota vaniljatanko pois. Vispaa astiassa keltuaiset ja sokeri, lisää sitten vispaten hieman maitoa ja kaada lopulta seos kattilaan. Hauduta samalla vispaten kunnes kastike sakeen. Se ei saa kiehua! Anna kastikkeen jäähtyä. Vispaa loppu kerma ja sekoita kylmään kastikkeeseen.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti