MasterChef Suomi: Lihapullat ja leppäsavustettua perunapyreetä porkkanoilla ja ruskealla kastikkeella, Ramin resepti

MasterChef23_EPS05_annos_RAMI_kuva_juuli_aschan_sveins_5845

MasterChef Suomi -sarjan viidennessä jaksossa kilpailijoiden tulee valmistaa suosikkikouluruoka.

Lihapullat

  • 200 g naudan jauhettua lihaa
  • 1 tl hienoa merisuolaa
  • ½ tl mustapippuria
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 50 g voita

Leppäsavustettu perunapyree

  • 5 keskikokoista puikulaperunaa
  • 100 g voita
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1,5 tl hienoa merisuolaa
  • Ripaus pippuria

Porkkanalastut

  • 2 eriväristä kokonaista porkkanaa
  • 25 g voita

Ruskea kastike

  • 25 g voita
  • 3 rkl vehnäjauhoa
  • 1 rkl tummaa soijakastiketta
  • 2 rkl lihalientä
  • 1 tl hienoa merisuolaa
  • Ripaus pippuria

Valmistusohje

LIHAPULLAT: Pilko valkosipuli ja laita voin (25 g) kanssa pannulle. Anna paahtua noin 10 minuuttia. Lisää valkosipuli jauhetun lihan joukkoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Paista lihapullan pinnat ruskeaksi voissa (25 g) pannulla noin 8 minuuttia keskilämmöllä. Siirrä lopuksi pannu 200 asteiseen uuniin viideksi minuutiksi.

LEPPÄSAVUSTETTU PERUNAPYREE: Keitä perunat kuorineen kattilassa ja keitä noin 25 minuuttia, kuori ja pilko muutamaan osaan. Pilko voi kuutioiksi ja laita astiaan kelmun alle. Laita savupyssyn letku astian sisälle ja leppäsavun purut savupyssyn suppiloon. Sytytä purut varovasti tohottimella. Anna voille savua noin 15 minuuttia. Kun voi on savustunut ja pehmentynyt, laita perunat, voi ja kerma tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

PORKKANALASTUT: Kuori porkkanat ja leikkaa kuorimaveitsellä pituussuunnassa koko matkasta tasapaksuja lastuja. Lisää voi pannulle ja anna porkkanoiden paistua voissa noin viisi minuuttia.

RUSKEA KASTIKE: Paahda vehnäjauhot pannulla keskilämmöllä kevyen ruskeaksi. Lisää voi ja kiehautettua vettä pieninä annoksina, sekoita koko ajan seosta pannulla. Lisää soijakastike ja lihaliemi lopussa. Keitä kastiketta kasaan ja lisää mausteet. Aseta perunapyreestä noin kahden ruokalusikallisen verran lautasen keskelle ja vedä lusikan kuperalla puolella pyrettä lautasen sivuun. Aseta porkkanat osittain pyreen päälle keskeltä reunoille. Asettele lihapullat myös lautasen keskelle. Kastike kaadetaan tarjoiluastiaan ja kaadetaan lopuksi lihapullien päälle. Koristele tuoreilla basilikan lehdillä.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!