Kolmenlaiset koristelukeksit: Lauran riikinkukko sulkineen
Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannen kauden yhdeksännessä jaksossa leivottiin erilaisia keksejä. Tässä Lauran herkulliset versiot!
Keksitaikina
- 1 dl sokeria
- 50 voita
- 1 kananmunan keltuainen
- 1 rkl kuohukermaa (+1 rkl myöhemmin taikinan notkistamiseen)
- 0,5 tl vaniljasokeria
- 2 dl vehnäjauhoja
- 0,5 tl leivinjauhetta
taikinoiden maustamiseen
- 0,5 tl manteliaromia
- 0,5 tl sitruunan kuorta
- 0,5 tl sitruunan mehua
- 0,5 tl kanelia
- sinistä ja keltaista geelimäistä elintarvikeväriä
Pikeeri
- 1 kananmunan valkuainen
- 2,5-3 dl tomusokeria
- pari tippaa sitruunan mehua
- sinistä, keltaista, punaista ja mustaa geelimäistä elintarvikeväriä
Valmistusohje
Keksien valmistus
Vaaleat keksit
Kaaviloi taikina 3-5 mm paksuiseksi levyksi. Leikkaa levystä vapaalla kädellä pisaran mallisia, n. 11 cm pitkiä keksejä 8 kpl ja yksi n. 10 cm korkea soikio. Laita leivinpaperoidulle pellille.
Ota pyöreällä, halkaisijaltaan n. 10 mm leveällä muotilla (esim. tylla) viisi pyöreätä palaa sivuun.
Vihreät keksit, intarsiakoristelu
Kaaviloi vihreä taikina 3-5 mm paksuiseksi levyksi. Leikkaa levystä vapaalla kädellä pisaran mallisia, n. 7 cm pitkiä keksejä 5 kpl. Leikkaa keksien sisältä pois pienempi, n. 4 cm pitkä pisara.
Kaaviloi myös sininen taikina. Leikkaa viisi noin 4 cm pitkää pisaraa ja ujuta ne vihreiden keksien sisälle. Ota pyöreällä, halkaisijaltaan n. 10 mm leveällä muotilla (esim. tylla) sinisistä osista ympyrä pois. Täytä ympyrä vaaleasta taikinasta otetuilla ympyröillä. Siirrä keksit pellille.
Siniset keksit, sabloonakoristelu
Ota ylijäänyttä vihreää taikinaa. Notkista se kermatilkalla. Leikkaa sinisestä taikinalevystä vapaalla kädellä pisaran mallisia, n. 9 cm pitkiä keksejä 6 kpl.
Valmista sulkakuvioinen sabloona esim. reunakalvosta leikkaamalla. Aseta sabloona keksin päälle. Levitä notkistettua vihreää taikinaa pienellä palettiveitsellä sabloonan päältä. Poista sabloona. Koristele kaikki siniset keksit. Siirrä keksit pellille.
Paista pikkuleipiä n. 5 minuuttia 200 asteessa, kunnes vaaleat keksit ovat saanet hieman väriä. Anna keksien jäähtyä.
Vaaleiden keksien koristelu
Leikkaa pikeeripussien kulmiin pienet reiät. Piirrä pikeerillä soikeaan keksiin riikinkukon pää ja vartalo, mukaile värityksessä riikinkukon oikeaa väritystä.
Pursota sulkakeksien leveään päähän sisäkkäiset renkaat beigellä, turkoosilla ja sinisellä pikeerillä. Pursota vihreällä pikeerillä pieniä vierekkäisiä kaaria renkaiden alle. ”Pyyhi” kaarista pienellä siveltimellä sulkakuviota keksin terävää päätä kohti. Kaaririvejä mahtuu keksiin allekkain n. 4-5.
Esillepano
Aseta soikea keksi ylimmäiseksi. Aseta intarsiakeksit soikean keksi alapuolelle säteittäin riviksi. Sabloonakoristellut keksit tulevat seuraaviksi, ja viimeiseksi asetellaan säteittäin riviksi pikeerikoristellut keksit.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje