Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Samulin jouluhääkakku

MTV Oy/ Miira Ojanen
Julkaistu 13.12.2021 20:40

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman toisessa jaksossa taidonnäytteessä leivottiin piparkakkutaideteoksia

Piparitaikina

  • 2 dl siirappia
  • 2 dl sokeria
  • 300 g Valio voita tai margariinia
  • 2 tl kanelia
  • 2 tl inkivääriä
  • 2 tl neilikkaa
  • 2 tl kardemummaa
  • (tai 1 pss piparkakkumaustetta)
  • 2 kananmunaa
  • ½ dl Valio ruokakermaa
  • ½ dl Valio maitoa
  • 1 ½ tl ruokasoodaa
  • n.12 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja

Pikeeri

  • 12-13 dl tomusokeria
  • 4-5 kpl kananmunan valkuaisia
  • ½ tl sitruunamehua
  • Piparikakun osien tekeminen

Tarvikkeet

  • 3 annosta piparitaikinaa
  • 27 cm irtopohjavuoka
  • 22 cm irtopohjavuoka
  • 18 cm irtopohjavuoka
  • Kakun kaavat

Piparikakun kokoaminen

  • 250 g Sokeria

Valmistusohje

PIPARITAIKINA: Kiehauta siirappi ja sokeri keskenään. Sekoita joukkoon mausteet ja paloiteltu voi. Jäähdytä. Kun seos on jäähtynyt, lisää joukkoon kananmunat, kerma ja maito. Sekoita vehnäjauhot ja sooda keskenään ja yhdistä jauhot taikinaan. Huomioithan, että taikina jähmettyy jääkaapissa tekeytyessään, eli se ei saa olla liian kovaa tässä vaiheessa. Laita taikina jääkaappiin tekeytymään yön yli, eli vähintään noin 6–12 tunniksi.

PIKEERI: Siivilöi tomusokeri. Vatkaa valkuaisia hetki. Lisää tomusokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Vaahdota pikeeriä, kunnes se on paksua ja valkoista. Lisää sitruunamehu.

PIPARIKAKUN OSION TEKEMINEN: Kaulitse piparitaikina ohueksi. Leikkaa irtopohjavuoan reunoilla taikinasta 3 erikokoista ympyrää. Leikkaa kaavojen mukaan jokaiselle kakulle reunat neljässä osassa. Paista osat 200 asteessa noin 6 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Aseta kakun reunapalat irtopohjavuoan reunoille, kun ne ovat vielä pehmeitä, jotta saat kakulle pyöreän reunan. Jäähdytä palat kokonaan

PIPARI-KAKKULAPION OSION TEKEMINEN: Leikkaa kakkulapion lapa ja varsi erikseen kaulitusta piparitaikinasta. Paista 200 asteessa noin 5-6 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Aseta kakkulapion varren tyvi rullatun talouspaperin päälle, jotta siihen tulee mutka. Jäähdytä osat kokonaan.

PIPARIKAKUN KOKOAMINEN: Sulata sokeri paistinpannulla. Liimaa kakun reunapalat yhteen ympyräksi. Liimaa kakun reunat kiinni kanteen. Toista muille kakuille. Liimaa kakku kiinni piparista tehtyyn alustaan. Kasaa kakut toistensa päälle liimaten sokerilla. Koristele. Liimaa kakkulapion varsi kiinni lapaan. Koristele.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Kakkutrikki, Sarahin reseptiKoko Suomi leipoo: Marin Seattlen torniKoko Suomi leipoo: Maijan piparkakkupaljuKoko Suomi leipoo: Katjan piparkakkujoulukirkkoKoko Suomi leipoo: Eiffel-torniKoko Suomi leipoo: Mustikkatähtikranssi
Koko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti