Koko Suomi leipoo: Samulin jouluhääkakku
Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman toisessa jaksossa taidonnäytteessä leivottiin piparkakkutaideteoksia
Piparitaikina
- 2 dl siirappia
- 2 dl sokeria
- 300 g Valio voita tai margariinia
- 2 tl kanelia
- 2 tl inkivääriä
- 2 tl neilikkaa
- 2 tl kardemummaa
- (tai 1 pss piparkakkumaustetta)
- 2 kananmunaa
- ½ dl Valio ruokakermaa
- ½ dl Valio maitoa
- 1 ½ tl ruokasoodaa
- n.12 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
Pikeeri
- 12-13 dl tomusokeria
- 4-5 kpl kananmunan valkuaisia
- ½ tl sitruunamehua
- Piparikakun osien tekeminen
Tarvikkeet
- 3 annosta piparitaikinaa
- 27 cm irtopohjavuoka
- 22 cm irtopohjavuoka
- 18 cm irtopohjavuoka
- Kakun kaavat
Piparikakun kokoaminen
- 250 g Sokeria
Valmistusohje
PIPARITAIKINA: Kiehauta siirappi ja sokeri keskenään. Sekoita joukkoon mausteet ja paloiteltu voi. Jäähdytä. Kun seos on jäähtynyt, lisää joukkoon kananmunat, kerma ja maito. Sekoita vehnäjauhot ja sooda keskenään ja yhdistä jauhot taikinaan. Huomioithan, että taikina jähmettyy jääkaapissa tekeytyessään, eli se ei saa olla liian kovaa tässä vaiheessa. Laita taikina jääkaappiin tekeytymään yön yli, eli vähintään noin 6–12 tunniksi.
PIKEERI: Siivilöi tomusokeri. Vatkaa valkuaisia hetki. Lisää tomusokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Vaahdota pikeeriä, kunnes se on paksua ja valkoista. Lisää sitruunamehu.
PIPARIKAKUN OSION TEKEMINEN: Kaulitse piparitaikina ohueksi. Leikkaa irtopohjavuoan reunoilla taikinasta 3 erikokoista ympyrää. Leikkaa kaavojen mukaan jokaiselle kakulle reunat neljässä osassa. Paista osat 200 asteessa noin 6 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Aseta kakun reunapalat irtopohjavuoan reunoille, kun ne ovat vielä pehmeitä, jotta saat kakulle pyöreän reunan. Jäähdytä palat kokonaan
PIPARI-KAKKULAPION OSION TEKEMINEN: Leikkaa kakkulapion lapa ja varsi erikseen kaulitusta piparitaikinasta. Paista 200 asteessa noin 5-6 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Aseta kakkulapion varren tyvi rullatun talouspaperin päälle, jotta siihen tulee mutka. Jäähdytä osat kokonaan.
PIPARIKAKUN KOKOAMINEN: Sulata sokeri paistinpannulla. Liimaa kakun reunapalat yhteen ympyräksi. Liimaa kakun reunat kiinni kanteen. Toista muille kakuille. Liimaa kakku kiinni piparista tehtyyn alustaan. Kasaa kakut toistensa päälle liimaten sokerilla. Koristele. Liimaa kakkulapion varsi kiinni lapaan. Koristele.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan