Koko Suomi leipoo: Katjan piparkakkujoulukirkko
Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman toisessa jaksossa taidonnäytteessä leivottiin piparkakkutaideteoksia
Piparkakkutaikina
- 300 g Sunnuntai leivontamargariinia
- 1 1/2 dl tummaa siirappia
- 4 dl hienosokeria
- 1 rkl kanelia
- 2 tl kardemummaa
- 2 tl inkivääriä
- 3 kananmunaa
- 2 tl ruokasooda
- n. 14 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
Riisimurosuklaakupoli
- 400 g tummaa leivontasuklaata
- 10 dl riisimuroja
Pikeeri
- 1 valkuainen
- 3 dl tomusokeria
- 10 tippaa sitruunamehua
Kiinnityssokeri
- 3 dl hienosokeria
- 3 rkl tumma siirappi
Koristeet
- 10 kpl liivatelehtiä (ikkunat)
- 1 tuubi elintarvikeliimaa
- 40 kpl suklaapallovohvelikarkkia
- 1 dl tomusokeria hunnutukseen
Valmistusohje
PIPARKAKKUTAIKINA: Sulata rasva, siirappi, sokeri ja kuivat mausteet kattilassa. Anna kiehahtaa. Jäähdytä seos. Lisää munat ja sekoita tasaiseksi. Lisää vehnäjauhoihin sooda ja sekoita vähitellen vehnäjauhot taikinan joukkoon, kunnes taikina on kiinteää. Jaa taikina kolmeen osaan jauhotetulle kelmulle. Laita yöksi jääkaappiin.
RIISIMUROSUKLAAKUPOLI: Sulata suklaa vesihauteessa. Lisää riisimurot ja sekoita. Vuoraa kelmulla halkaisijaltaan 23 cm pyöreä kulho. Vuoraa kulho muromassalla melkein reunoille. Laita pakkaseen.
PIKEERI: Vaahdota valkuainen ja tomusokeri. Lisää sitruunanmehu.
KIINNITYSSOKERI: Kuumenna sokeri ja siirappi hiljalleen välillä sekoittaen kuumaksi liemeksi pinnoitetussa paistinpannussa.
JOULUKIRKON VALMISTUS: Levitä leivinpaperin alle kostea talouspaperi, jonka avulla leivinpaperi pysyy kaulittaessa paikallaan. Kauli piparitaikina mahdollisimman ohueksi. Levitä kaavat taikinan päälle. Leikkaa pizzaleikkurin ja mattoveitsen avulla muodot. Paista kiertoilmauunissa 180-asteessa kaksi peltiä kerrallaan noin 7 min. Jäädytä kappaleet ja kiinnitä taakse pipariliiman avulla liivatelevy ikkunaksi.
Valmista pikeeri ja koristelekappaleet. Valmista kiinnityssokeri. Liitä pohjalevyyn seinät yksitellen. Liimaa seinälevyjen päälle pienemmät palat ja laita ristiin grillipuutikut tueksi kattolevyä varten. Kiinnitä sisääntuloseinä ja katolle päätykolmio. Laita suklaariisimurokupoli päälle viimeisenä. Koristele suklaapallokarkeilla ja hunnuta tomusokerilla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti