Mainos

Koko Suomi leipoo: Kurpitsasämpylä

koko_suomi_leipoo_s8_eps4_beautyshots_tekninen_tehtävä_siiri_01_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa inspiroidutaan syksyn mauista ja väreistä.

  • Kokonaisvalmistusaika: 2h
  • Annosmäärä: 12

Sämpylätaikina

  • 220 - 250 ml täysmaitoa
  • n. 500 – 600 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 20 – 200 g esitaikina
  • hiiva, tuore
  • 150 g kurpitsasosetta
  • 10 g (vajaa 1 rkl) siirappia
  • 8,5 g (1 ½ tl) suolaa
  • ½ tl kurkumaa
  • 50 ml rypsiöljyä

Paketointi

  • paistolankaa
  • rypsiöljyä

Voitelu

  • kananmuna

Kannat

  • Koristetaikina
  • 30 ml vettä
  • ripaus suolaa
  • 60 g (n. 1dl) Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 30 g (n. ½ dl) maissitärkkelyttä
  • 30 g voita
  • elintarvikeväri/-t

Kurpitsalevite

  • 130 g kurpitsaa
  • ½ rkl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa
  • maun mukaan mustapippuria
  • valkosipulin kynsi
  • 90 g voita
  • 90 g tuorejuustoa
  • mausteet; sitruuna, chilihiutaleet, suola, pippuri

Valmistusohje

KURPITSASÄMPYLÄ: Kuori ja pilko kurpitsa pieniksi paloiksi. Keitä miedosti suolatussa vedessä kypsäksi. Soseuta. Sekoita maito, esitaikina ja hiiva, lisää joukkoon muut aineet ja vaivaa taikinaksi. Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia.

Jaa taikina vähintään 12 osaan ja pyöritä osat tasaisiksi palloiksi. Leikkaa paistinlangasta vähintään 60 cm pätkiä ja kastele ne rypsiöljyssä. Pyyhi ylimääräinen öljy pois ja laita langat talouspaperin päälle.

Aseta lanka työtasolle. Aseta yksi taikinapallo keskelle ja nosta langan molemmat päät ylös ja risti taikinapallon päälle (aivan kuten laittaisit pakettinarun paketin päälle). Käännä taikinapallo varovasti ympäri ja toista kääriminen langalla niin, että se jakaa taikinapallon kahdeksaan osaan. Kiinnitä lanka solmuun ja laita taikina leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Toista sama kaikkien taikinapalojen kanssa. Kohota.

Voitele kohonneet kurpitsasämpylät kananmunalla. Paista 200 – 225 asteisessa uunissa kypsäksi. Poista langat varovasti. Tee pieni viilto sämpylän päälle ja koristetaikinasta tehdyt kannat.

KORISTETAIKINA – KURPITSAN KANNAT: Sekoita kaikki raaka-aineet huolellisesti. Värjää taikina ja voit halutessasi lisätä tässä vaiheessa vähän jauhoja. Muotoile taikinasta kurpitsan kannat ja paista 160 – 200 asteissa uunissa.

KURPITSALEVITE: Kuori kurpitsa ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Pilko valkosipuli. Pane kuutiot ja valkosipuli uunipellille leivinpaperin päälle ja kaada päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Paahda uunissa noin 20 minuuttia. Soseuta kurpitsa ja valkosipuli tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Ota puolet voista ja laita se kattilaan. Anna voin kiehua hiljalleen, kunnes seos on kullanruskeaa. Kaada ruskistunut voi kulhoon (ei kattilan pohjalla olevaa sakkaa). Jäähdytä. Vaahdota ruskistunut voi ja huoneenlämpöinen voi keskenään. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja kurpitsasose. Mausta haluamallasi tavalla. Laita tarjoiluastiaan.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja