Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Kurpitsasämpylä

MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 05.10.2022 21:55

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa inspiroidutaan syksyn mauista ja väreistä.

  • Kokonaisvalmistusaika: 120 min
  • Annosmäärä: 12

Sämpylätaikina

  • 220 - 250 ml täysmaitoa
  • n. 500 – 600 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 20 – 200 g esitaikina
  • hiiva, tuore
  • 150 g kurpitsasosetta
  • 10 g (vajaa 1 rkl) siirappia
  • 8,5 g (1 ½ tl) suolaa
  • ½ tl kurkumaa
  • 50 ml rypsiöljyä

Paketointi

  • paistolankaa
  • rypsiöljyä

Voitelu

  • kananmuna

Kannat

  • Koristetaikina
  • 30 ml vettä
  • ripaus suolaa
  • 60 g (n. 1dl) Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 30 g (n. ½ dl) maissitärkkelyttä
  • 30 g voita
  • elintarvikeväri/-t

Kurpitsalevite

  • 130 g kurpitsaa
  • ½ rkl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa
  • maun mukaan mustapippuria
  • valkosipulin kynsi
  • 90 g voita
  • 90 g tuorejuustoa
  • mausteet; sitruuna, chilihiutaleet, suola, pippuri

Valmistusohje

KURPITSASÄMPYLÄ: Kuori ja pilko kurpitsa pieniksi paloiksi. Keitä miedosti suolatussa vedessä kypsäksi. Soseuta. Sekoita maito, esitaikina ja hiiva, lisää joukkoon muut aineet ja vaivaa taikinaksi. Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia.

Jaa taikina vähintään 12 osaan ja pyöritä osat tasaisiksi palloiksi. Leikkaa paistinlangasta vähintään 60 cm pätkiä ja kastele ne rypsiöljyssä. Pyyhi ylimääräinen öljy pois ja laita langat talouspaperin päälle.

Aseta lanka työtasolle. Aseta yksi taikinapallo keskelle ja nosta langan molemmat päät ylös ja risti taikinapallon päälle (aivan kuten laittaisit pakettinarun paketin päälle). Käännä taikinapallo varovasti ympäri ja toista kääriminen langalla niin, että se jakaa taikinapallon kahdeksaan osaan. Kiinnitä lanka solmuun ja laita taikina leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Toista sama kaikkien taikinapalojen kanssa. Kohota.

Voitele kohonneet kurpitsasämpylät kananmunalla. Paista 200 – 225 asteisessa uunissa kypsäksi. Poista langat varovasti. Tee pieni viilto sämpylän päälle ja koristetaikinasta tehdyt kannat.

KORISTETAIKINA – KURPITSAN KANNAT: Sekoita kaikki raaka-aineet huolellisesti. Värjää taikina ja voit halutessasi lisätä tässä vaiheessa vähän jauhoja. Muotoile taikinasta kurpitsan kannat ja paista 160 – 200 asteissa uunissa.

KURPITSALEVITE: Kuori kurpitsa ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Pilko valkosipuli. Pane kuutiot ja valkosipuli uunipellille leivinpaperin päälle ja kaada päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Paahda uunissa noin 20 minuuttia. Soseuta kurpitsa ja valkosipuli tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Ota puolet voista ja laita se kattilaan. Anna voin kiehua hiljalleen, kunnes seos on kullanruskeaa. Kaada ruskistunut voi kulhoon (ei kattilan pohjalla olevaa sakkaa). Jäähdytä. Vaahdota ruskistunut voi ja huoneenlämpöinen voi keskenään. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja kurpitsasose. Mausta haluamallasi tavalla. Laita tarjoiluastiaan.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Kukkaan puhjennut juustopiiras, Ilonan reseptiKoko Suomi leipoo: Lena’s cheezy potato pie, Lenan reseptiKoko Suomi leipoo: Pumpulinpehmeä lohileipäpitko, Janitan reseptiKoko Suomi leipoo: Mariamin Marjatta-Mummon lankakeräKoko Suomi leipoo: Mariamin Laskiaisen poro-briocheKoko Suomi leipoo: Andersin merellinen juustopiirakka
Koko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti