Koko Suomi leipoo: Aromikas savukalaleivos

Aromikas savukalaleivos

Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen kauden neljännessä jaksossa taidonnäytetehtävässä kilpailijat leipovat voileipäkakusta uuden version.

Leipä (3 kpl)

  • 9 dl vettä
  • 9 dl vehnäjauhoja
  • 4,5 dl ruisjauhoja
  • 3 dl kaurahiutale
  • 75 g hiivaa
  • 0,5 dl siirappia
  • 3 tl suolaa
  • 0,75 dl rypsiöljyä
  • vuokien voiteluun 1 dl rypsiöljyä

Täyte

  • 600 g lämminsavustettua lohta (ruodotonta)
  • 1 ruukku tilliä
  • 2 dl majoneesia
  • 2,5 dl maustamatonta tuorejuustoa
  • 10 anjovisfilettä
  • 3 keitettyä kananmunaa
  • 1 dl vettä
  • 1 lime
  • 2 kokonaista mustaa limeä

Suolaiset keksit

  • 4 dl kauraleseitä
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 100 g sulatettua voita
  • 2,5 dl vettä
  • 3 tl suolaa
  • 4 rkl seesamin siemeniä
  • sormisuolaa koristeeksi pinnalle

Kuorrute

  • 400 g tuorejuustoa
  • 100 g majoneesia
  • ripaus sitruunapippuria
  • loraus limen mehua

Lisäksi

  • 1 ruukku herneenversoja
  • 3 limeä
  • 20 kpl kirsikkatomaatteja
  • kourallinen ituja
  • 10 viiriäisen munaa

Valmistusohje

LEIPÄ (3 kpl): Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva. Lisää ruisjauhot ja kaurahiutaleet, sekä suola, siirappi ja öljy. Sekoita. Lisää vehnäjauhot ja sekoita taikinaa, kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet. Anna kohota tunnin verran. Voitele leipävuoat ja kaada taikina niihin. Anna kohota noin 30 min. Paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

TÄYTE: Kiehuta 1 dl vettä ja laita 1 halkaistu musta lime veteen likoamaan. Halkaise myös toinen lime ja hienonna sen sisus. Sekoita tuorejuusto ja majoneesi monitoimikoneessa. Nypi lohi pieneksi ja lisää tuorejuusto-majoneesiseokseen. Tarkista samalla, ettei lohessa ole ruotoja. Pienennä anjovisfileet ja kananmunat ja lisää täytteeseen. Silppua joukkoon tilliä oman makusi mukaan. Sekoita. Ota mustan limen kuoret pois uuttumasta ja kaada liemi täytteen joukkoon. Lisää myös hienonnettu musta lime. Sekoita huolellisesti.

Leikkaa leipä tasaisiksi, melko ohuiksi siivuiksi pituussuunnassa. Leikkaa siivuista kovat reunat ohuelti pois. Levitä leipäviipaleet lomittain kelmun päälle. Kaulitse leipiä niin, että ne ottavat kiinni toisiinsa ja rakenne tiivistyy. Kostuta leivät limellä maustetulla vedellä. Levitä täyte tasaisesti koko leipämaton päälle. Kääri leivät rullalle kelmua apuna käyttäen, samalla tavalla kuin kääretorttu. Leikkaa terävällä veitselle kääretortusta kymmenen leivosta ja käännä ne kyljelleen.

SUOLAISET KEKSIT: Sekoita keskenään leseet, jauhot ja suola. Sekoita joukkoon vesi ja sulatettu voi. Nosta taikina kovettumaan jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Kauli taikina leivinpaperin päällä ohueksi levyksi ja leikkaa keksit haluamaasi muotoon. Ripottele päälle seesaminsiemeniä ja sormisuolaa. Painele ne levyyn kiinni. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet väriä. Jäähdytä ja irrottele toisistaan.

KUORRUTE: Sekoita kaikki ainekset huolellisesti keskenään. Levitä tai pursota seos leivosten päälle mieleiselläsi tavalla Wiltonin 2D-tyllaa käyttäen.

LISÄKSI: Keitä viiriäisen munia kiehuvassa vedessä 3 minuuttia. Kaada vesi pois ja anna kuorten kuivahtaa. Jäähdytä kylmässä vedessä. Leikkaa viiriäisen munat kahtia ja irrota kuoret. Koristele leivonnainen mieleiseksesi käyttäen tuoreita kasviksia ja yrttejä.



Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.