Koko Suomi leipoo: Annen Taikinakulho

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps10_9106
MTV Oy/ Miira Ojanen

Koko Suomi leipoo -sarjan päätösjaksossa tehtävänä on leipoa painovoimaa uhmaava kakku.

Kakkupohja

  • 570 g kananmunaa
  • 475 g sokeria
  • 210 g Valio voita
  • 300 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 140 g perunajauhoja
  • vajaa 1 rkl leivinjauhe
  • 30 g pakastekuivattua mansikkaa
  • 2 sitruunan raastettu kuori
  • vuokien voiteluun vuokaspray

Basilikamarinoidut mansikat

  • 400 g tuoreita mansikoita
  • 1 ruukku basilikaa
  • 1 rkl muscovadosokeria
  • 1 rkl sitruunan puristettu mehu

Mansikkamousse

  • 2 dl Valio vispikermaa
  • 200 g Valio maitorahkaa
  • 200 g Valio maustamatonta tuorejuustoa
  • 400 g mansikkaa, pakaste
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 10 liivatelehteä

Vaniljamousse

  • 3 dl Valio vispikermaa
  • 200 g Valio maustamatonta tuorejuustoa
  • 150 g Valio ranskankermaa
  • 2 vaniljatangon siemenet
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 rkl puristettua sitruunanmehua
  • 5 liivatelehteä

Paahdettu valkosuklaa

  • 150 g valkosuklaata

Marenkivoikreemi

  • 150 g valkuaista
  • 300 g sirosokeria
  • 450 g Valio voita

Kaakaomuffinit

  • 1 dl intiaanisokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 80 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 10 g kaakaojauhetta
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 50 g Valio voita
  • 40 g kananmunaa
  • 60 g Valio maitoa

Kostutus

  • 2—3 dl seosta, jossa pakastemansikoista valutettu neste, vesi, 1 rkl sitruunan puristettu mehu, sokeria 0,5 dl

Koriste, särkynyt kananmuna

  • 150 g vettä
  • 3 liivatelehteä
  • keltaista pastaväriä

Koristeet (leivinjauhepurkki, kananmunan puolikkaat, kulhon kahvat)

  • 300 g valkoinen kaulintamassa
  • pastaväri ivory
  • pastaväri pinkki
  • 3 rkl cmc-jauhe
  • elintarvikeliimaa
  • 50 g valkosuklaa

Riisimuromassakoriste

  • 100 g vaahtokarkki
  • 80 g riisimuroja
  • 20 g Valio voita
  • 2 rkl cmc-jauhe
  • 0,5 dl rypsiöljy
  • sininen pastaväri

Kuorrutus

  • 1 kg valkoista sokerimassaa
  • 1 dl maissitärkkelystä
  • elintarvikeliimaa

Viimeistelyyn

  • 150 g valkosuklaa
  • keltainen pastaväri
  • 30 g tummaa suklaata
  • 0,5 dl kirkas viina
  • 0,5 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • vohvelipaperi

Valmistusohje

VALMISTA KAKKUPOHJAT: Voitele kaksi halkaisijaltaan 20 cm vuokaa, leikkaa pohjalle leivinpaperi. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot, perunajauho ja leivinjauhe. Lisää vaahtoon puolet jauhoseoksesta ja sen jälkeen sulatettu, jäähtynyt voi, johon on sekoitettu sitruunan raastettu kuori. Lisää loput jauhot ja rouhittu pakastekuivattu mansikka.  Jaa taikina vuokiin ja paista 180 asteessa noin 40 minuuttia. Jäähdytä pohjia noin viisi minuuttia ja kumoa jäähtymään jäähdytysritilän päälle.

Marinoituja mansikoita varten perkaa mansikat ja siivuta ne kulhoon. Lisää hienonnettu basilika, muscovadosokeri ja sitruunan mehu. Sekoita, laita kylmään tekeytymään.

Rouhi paahdettavan valkosuklaan suklaa karkeaksi rouheeksi veitsellä. Levitä leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 175 asteessa noin 5 minuuttia, kunnes suklaa on saanut paahteista väriä.

TEE KANANMUNAKORISTEET: Muotoile foliosta kananmunan puolikkaan näköisiä kuppeja kaksi kappaletta. Vaivaa sokerimassaan cmc-jauhetta ja kaulitse massa noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Leikkaa massasta ovaalin muotoisia paloja kaksi kappaletta, tee reunoihin koloja (kuten kulhon laitaan rikotussa kananmunassa). Laita kuivumaan foliokuppien päälle. Kun koristeet ovat kuivuneet jonkin aikaa ja pysyvät muodossaan, lisää ”kuorien” pohjalle sulatettua valkosuklaata, jotta pohjasta tulee tukeva ja koriste pysyy ehjänä varrastikun päässä.

TEE MUUT KORISTEET: Valmista särkynyt kananmuna- koriste. Lämmitä pieni määrä vettä ja lisää siihen kylmässä vedessä liotetut liivatelehdet. Laita pienelle matalalle lautaselle leivinpaperi, nosta reunoja vähän vuokamaisesti ylös. Kaada lautaselle ohut kerros vettä (noin puolet vedestä). Värjää loppu vesi keltaisella elintarvikevärillä ja kaada puolipallon muotoiseen silikonimuottiin. Nosta lautanen ja muotti kylmään.

Värjää kaulintamassaa ivory-sävyisellä elintarvikevärillä, lisää cmc-jauhetta. Kaulitse massa noin puolen sentin paksuiseksi levyksi ja leikkaa siitä kaistale, jonka korkeus vastaa leivinjauhepurkin korkeutta. Ota levystä myös purkin pohjan kokoinen ympyrä. Kääri tyhjä leivinjauhepurkki tuorekelmuun, aseta sen pohjalle leikkaamasi ympyrä ja kierrä massakaistale purkin ympärille. Liimaa saumakohta elintarvikeliimalla (pohjamassan ja massakaistaleen sauma sekä massakaistaleen liitoskohta). Jätä kuivumaan.

Värjää massaa pinkillä elintarvikevärillä ja lisää cmc-jauhetta. Kaulitse levyksi ja ota siitä purkin halkaisijan kokoinen ympyrä kanneksi. Leikkaa ”kanteen” luukku, tue kansi pystyyn esim. foliopaloilla. Jätä kuivumaan.

Muotoile foliosta tuet, joiden päälle teet sokerimassasta kulhon kahvat kuivumaan.

VALMISTELE VARRASTIKUT KORISTETTA VARTEN: Kaulitse kaulintamassaa ohueksi levyksi ja sivele sille ohuelti elintarvikeliimaa. Aseta varrastikku massan päälle ja kierrä massaa tikun ympärille. Jätä kuivumaan.

Laita täytteisiin tulevat liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa sekä mansikkamoussen että vaniljamoussen kerma vaahdoksi. Jaa kahteen astiaan.

Lisää mansikkamoussen kermaan vaniljasokeri, sokeri, maitorahka, tuorejuusto ja soseutetut mansikat. Jätä sosetta noin ruokalusikallinen ja lämmitä se, sulata soseeseen liotetut liivatelehdet. Anna jäähtyä hetki, lisää ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteen joukkoon. Vaniljamoussea varten yhdistä vaahdotettu kerma, tuorejuusto ja ranskankerma. Halkaise vaniljatangot ja kaavi siemenet, lisää ne massaan. Lisää myös sokeri. Sekoita hyvin.  Kuumenna sitruunamehu ja sulata liivatelehdet mehuun. Jäähdytä hetki ja lisää ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.

Leikkaa jäähtyneet kakkupohjat kolmeen osaan (yksi levy jää yli). Laita alustalle ensimmäinen kakkulevy (käytä samankokoista alustaa kuin kakku on). Kostuta pohja. Laita pohjan ympärille reunakalvo, ripottele paahdettua valkosuklaata ja lisää mansikkamoussea. Nosta päälle toinen kakkulevy, kostuta ja nostele pohjalle marinoituja mansikoita sekä vaniljamoussea. Tee vielä kummastakin täytteestä toiset täytevälit. Nosta päällimmäiseksi kakkulevy, peitä kakku kelmulla ja laita kylmään hyytymään.

VALMISTA MUFFINIT: Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata ja jäähdytä voi. Lisää jauhoseokseen voi, kananmuna ja maito, sekoita taikina tasaiseksi. Jaa muffinivuokiin ja paista 200 asteessa noin 15—17 minuuttia.

TEE RIISIMUROMASSA: Murskaa riisimurot (esim. minileikkurilla, blenderillä tai laita murot muovipussiin ja rullaa kaulimella muruksi). Sulata voi ja vaahtokarkit kulhossa mikrossa. Lisää murskatut riisimurot ja cmc-jauhe. Anna jäähtyä hetken. Öljyä kädet (kannattaa käyttää kumihanskoja) ja muotoile massasta kuppi /muki. Anna kovettua hetki. Kun koriste on kovettunut, voit vuolla veitsellä pintaa tasaisemmaksi. Sivele pinta elintarvikeliimalla, kuorruta värjätyllä sokerimassalla.

VALMISTA MARENKIKREEMI: Mittaa kulhoon valkuaiset ja sokeri. Vatkaa seosta lämpimän vesihauteen päällä, kunnes massa on kiiltävää ja vähän vaahdottunut, etkä tunne sormiesi välissä enää sokerikiteitä. Vatkaa massa koneella marengiksi. Lisää kuutioitu voi pienissä erissä ja vatkaa pienellä nopeudella tasaiseksi.

Kun kakku on hyytynyt, voit vuolla sitä tarvittaessa hieman taikinakulhon muotoon. Kuorruta kakku tasaiseksi ohuella kerroksella marenkikreemiä. Tee kakun pintaan syvennys, jätä noin parin sentin reunat. Kuorruta myös syvennys kreemillä.  

Kun kananmunan puolikkaat ja päällystetyt grillitikut on kovettuneet, liitä koristeet yhteen. Kasta grillitikun pää suklaassa ja nosta kananmunan puolikas tikun päähän. Laita tikut pystyyn esimerkiksi kannuun ja koveta kylmässä.

Kuorruta kakku sokerimassalla, kun kreemipinta on kovettunut.  Pehmitä massaa käsissä ja vaivaa se tasaiseksi palloksi. Kauli massa ohueksi levyksi (noin 3 mm). Käytä pöydällä tarvittaessa maissitärkkelystä. Nosta massa kaulimen avulla kakun päälle. Painele massa kiinni kakkuun ylhäältä aloittaen. Venytä ja levitä alareunaa, jotta saat reunan tasaiseksi. Leikkaa ylimääräinen massa pois veitsellä / taikinaleikkurilla. Leikkaa kakun pinnasta syvennyksen kohdalta massa pois ja painele massan reunat syvennyksen laitoihin kiinni. Vaivaa ylimääräinen massa yhtenäiseksi palloksi ja pyörittele siitä pöydällä pitkä nauha. Kaulitse nauha hiukan ohuemmaksi ja leikkaa sen reunat tasaisiksi. Kierrä nauha kakun alareunan ympärille, kiinnitä elintarvikeliimalla. Paina massanauhaan muotoilutikulla pystysuoria ”uria” kuten taikinakulhon reunassa voi olla. Nosta kakku esimerkiksi kakkunostimella isolle tarjoilulevylle (kuin vanhan ajan leivonta-alusta). Kiinnitä kuivuneet kahvat kakun yläreunaan sulatetun valkosuklaan avulla.

Murenna muffineja kakun syvennykseen. Laita kananmunavarrastikut kakkuun hiukan vinoittain pystyyn. Tee tikkuihin valumaa valkoisella ja keltaisella suklaaganachella. Valuta ganachea myös muffinimurun sekaan tikkujen ympärille.

Sulata tumma suklaa ja tee siitä valumaa kakun reunan yli.

Ota särkynyt kananmuna- koristeen osat kylmästä ja laita tarjoilualustalle ensin värjäämätön vesi ja sen päälle ”keltuainen”. Kokoa leivinjauhepurkki elintarvikeliimaa /sulaa suklaata apuna käyttäen ja aseta se alustalle. Laita riisimuromassasta tehty kuppi kyljelleen alustalle ja asettele kasteltu vohvelipaperi sen eteen kuin maitovalumaksi. Ripottele jauhoja sinne tänne alustalle. Puhdista koristeista ja kakusta ylimääräiset jauhot/maissitärkkelykset kirkkaaseen viinaan kostutetulla siveltimellä.

Parhaat ruokaohjelmat