Mainos
Mainos

Juhlavaa tarjottavaa Jamien tapaan.

Reseptistä riittää 10 annosta

  • 1,6 kg nahatonta kalkkunanrintaa
  • 1 kalkkunankoipi
  • merisuolaa
  • mustapippuria
  • oliiviöljyä
  • 1 ps tuoretta timjamia
  • 340 g karpalohilloa
  • 25 g kuivattuja herkkutatteja
  • 6 ohutta siivua savupekonia
  • 3 rosmariinin oksaa
  • 600 g pilkottuja sieniä oman maun mukaan
  • 1 porkkana kuutioituna
  • 1 purjo pilkottuna
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 nokare suolatonta voita
  • 2 x 500 g pakettia voitaikinaa viilennettynä
  • 1 rikottu kananmuna

Valmistusohje

Taikinakuoren koostumus ja hienonnetut sienet pitävät lihan kosteana ja herkullisena. Ruoan voi valmistaa edeltävänä päivänä jääkaappiin valmiiksi.

Tee näin:

Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Aseta kalkkunanrinta ylösalaisin leikkuulaudalle. Viillä rinta auki, tee siitä ikäänkuin tasku. Mausta hyvin ja pirskota päälle oliiviöljyä. Ripottele taskuun puolet timjaminlehdistä, voitele ohut kerros karpalohilloa huolellisesti joka paikkaan. Kääri kalkkuna kokoon ja pistä muutama cocktailtikku varmistukseksi. Aseta kalkkuna paistoastiaan, mausta ulkopuolelta lopulla timjaminlehdillä, suolalla ja pippurilla sekä pirskota päälle oliiviöljyä. Hiero mausteet pintaan, peitä foliolla ja paista kuumassa uunissa reilu tunti - 70 minuuttia. Lihan ollessa kypsää sen tulisi olla 72-asteista paksuimmasta kohdasta mitattuna.

Tällävälin voit upottaa kuivatut herkkutatit kiehuvaan veteen. Hämmennä viitisen minuuttia, jolloin mahdolliset roskat painuvat astian pohjalle. Valuta ja paloittele herkkutatit, jätä vähän keitinvettä talteen.

Laita pekonit paistinpannulle, lorauta öljyä mukaan ja paista 5-10 minuuttia, kunnes pekonit ovat kauniin kullanvärisiä ja erittäin rapeita. Lisää lopuksi 2 oksaa rosmariinia viimeisen puolen minuutin paiston ajaksi. Nosta pekonit talouspaperin päälle, jätä paistorasva pannuun. Lisää sitten 600 grammaa tuoreita sieniä pannulle paistumaan pekonirasvassa, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää herkkutatit mukaan. Sekoita hyvin ja lisää loraus tattien keitinvettä ja jätä porisemaan 10-15 minuutiksi, kunnes neste on haihtunut ja pannu alkaa sihistä taas. Anna sienten paistua kultaisiksi, pehmeiksi ja reunoiltaan hieman karamelisoituneiksi. Kun neste on haihtunut, lisää nokare voita ja sekoittele. Laita sienet tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi ja paksuksi seokseksi. Jätä seos jäähtymään, tällä täytetään pian kalkkuna.

Kastike:

Leikkaa kalkkunankoiven reisipala irti, paloittele. Laita se pataan yhdessä porkkanoiden, purjon ja sipulin kanssa. Sekoita mukaan jauhot, hyppysellinen suolaa ja pippuria. Kaada joukkoon 2 litraa kiehuvaa vettä. Lisää reilu ruokalusikallinen karpalohilloa, balsamiviinietikkaa ja rosmariinin oksa. Kiehauta ja jätä hautumaan matalammalla lämmöllä kahdeksi tunniksi, kunnes liemi sakenee ja maustuu. Kaada siivilän läpi ja lämmitä ennen tarjoilua.

Kalkkunan valmistelu:

Jauhota tasainen alusta, leivo voitaikinasta kaksi kenkälaatikon kokoista, suorakaiteen muotoista levyä. Yhdestä tulee kansi, toisesta pohja. Tee kannesta hiukan isompi.

Laita paistoastiaan leivinpaperia. Jauhota pienempi voitaikinapala ja laita se paistoastiaan. Laita puolet sienitäytteestä pohjan keskelle, samankokoiselle alueelle kuin kalkkunanrinta on. Ota cocktailtikut pois kalkkunanrinnasta ja aseta kalkkunanrinta täytteen päälle. Levitä loput sienitäytteestä kalkkunanrinnan päälle ja ripottele päälle aiemmin paistamaasi pekonia muruina sekä rosmariinia. Voitele pohjataikinan reunat kananmunalla. Aseta taikinan kansipala kalkkunanrinnan päälle, ja paina se ilmatiiviiksi taikinahupuksi.Leikkaa ylimääräiset reunat pois noin 4 cm päästä. Painele taikinanreunat tiiviisti yhteen. Voitele koko komeus kananmunalla ja jätä yön yli jääkaappiin.

Paista 180 asteessa 50-60 minuuttia, kunnes taikina on noussut ja kauniin kullanvärinen. Anna jäähtyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Paloittele 2,5 cm kokoisiksi viipaleiksi, tarjoa kastikkeen kanssa.

 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.