Juurespiiras

Tämä piiras sopii erityisen hyvin riistan seuraan, mutta kelpaa myös pääruoaksi vihannesten kera. Voit tarjota juurespiirasta myös noutopöydässä.

Pohja ja kansi

  • 125 g margariinia
  • 4½ dl vehnäjauhoja
  • ½ dl vettä
  • 1 kananmuna voiteluun
  • ruokaöljyä voiteluun

Täyte

  • 2 kookasta porkkanaa
  • 2 palsternakkaa
  • 300 g naurista tai lanttua
  • 1 nippu persiljaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria

Valmistusohje

1. Kuori juurekset ja leikkaa ne kahden tulitikun kokoisiksi suikaleiksi. Hienonna persilja ja kuori valkosipuli. Vatkaa muna kevyesti. Kuumenna oliiviöljy padassa. Lisää juurekset pataan ja kuullota niitä 4-5 minuutin ajan, niin että ne pehmenevät mutteivät saa väriä. Sekoita silloin tällöin. Lisää persilja ja 1 tl suolaa. Purista joukkoon valkosipuli, mausta pippurilla ja sekoita. Anna juuresten jäähtyä. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Sekoita jauhot ja margariini sormenpäilläsi kulhossa. Lisää vettä ja puristele käsin taikinaksi. Voitele matala piirasvuoka. Jaa taikina kahteen osaan. Ota toinen osa, jauhota se kevyesti ja kauli ympyrän muotoon. Kauli taikinaa, kunnes taikinalevy on muutaman millin paksuinen ja täyttää vuoan hyvin. Aseta taikinalevy vuokaan ja jäähtyneet juurekset päälle. Jätä täytteen ympärille 2 cm leveä taikinareunus ja voitele se kananmunalla.

3. Kauli toinen puoli taikinasta kanneksi. Puristele reunat huolellisesti yhteen ja leikkaa pois ylijäävät osat. Voitele päällinen lopulla kananmunalla ja anna paistua uunissa noin 30 minuuttia.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.