Gratinoitu sipulikeitto

Klassinen ranskalainen bistro-keitto, ihanaa nauttia höyryävän kuumana talvipäivän koleudessa. Uunissa gratinoimiseen tarvitset uuninkestäviä annoskulhoja. Gratinoimiseen on ihanteellista käyttää emmental- ja parmesaanijuustonsekoitusta.

Neljälle

  • 6 sipulia
  • 50 g voita
  • 1 1/4 l lihalientä
  • suolaa ja valkopippuria
  • 1 laakerinlehti
  • 1 oksa timjamia
  • mahdollisesti 1 dl valkoviiniä
  • 6 viipaletta vaaleaa leipää
  • 1 ½ dl juustoraastetta
  • persiljaa

Lisäksi

  • 4 uuninkestävää annoskulhoa

Valmistusohje

1. Viipaloi sipulit niin ohuesti kuin mahdollista. Paista niitä hitaasti voissa, kunnes ne saavat kullanruskean värin. Siirrä pataan. Kaada päälle lihaliemi. Mausta suolalla ja pippurilla, laita mukaan laakerinlehti ja timjaminoksa. Jos haluat viiniä maunantajaksi keittoon, lisää se nyt.

2. Keitä puolisen tuntia. Kun sipulit ovat pehmeitä ja läpikuultavia, keitto on valmis. Ota laakerinlehti ja timjaminoksa keitosta. Tähän asti voit esivalmistaa keiton ja lämmittää myöhemmin. Kauho keittoa annoskulhoihin.

3. Leikkaa leipä pienemmiksi paloiksi. Kuivaa leipäpaloja 125-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Ripottele leivät keittoannosten päälle ja peitä ne runsaalla juustoraasteella. Kuumenna uuni 275-asteiseksi ja gratinoi keittoannoksia uunissa, niin että ne saavat kauniinruskean pinnan. Koristele persiljalla ja tarjoile heti.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.