Yllättävät syyt: Älä vaan heitä sitruunankuoria roskiin

sitruunankuori
Shutterstock

Puristitko sitruunanmehut ruokaasi ja heitit hedelmän sitten pois? Ei kannattaisi, sillä sitruunankuorista voit saada merkittäviä terveyshyötyjä.

Sitruunassa on paljon terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia, joita ei todellakaan kannata heittää hukkaan. Sen lisäksi, että sitruunasta on hyötyä kodin siivouksessa, sillä saa nopeaa piristystä vesilasilliseen ja runsaasti makua moneen ruokaan. Sitruunasta käytetäänkin yleensä vain sen mehu ja liha. Kuoria ei kuitenkaan kannata todellakaan heittää pois.

Lue faktat sitruunankuoren terveyshyödyistä – tässä syyt, miksi kuoret kannattaa lisätä ruokavalioon:

1. Saat enemmän vitamiineja: Sitruunankuorissa on 5–10 kertaa enemmän vitamiinia kuin koko sitruunan sisältämässä mehussa itsessään. Kuorista saat muun muassa A- ja C-vitamiinia, beetakaroteenia, folaattia, kalsiumia, magnesiumia ja kaliumia.

2. Avuksi syöpää vastaan: Sitruunan kuoret ovat terveydelle hyödyllisiä myös siksi, että niistä on apua myrkyllisten, karsinogeenisten, tekijöiden poistamisessa elimistössä.  Kuorissa on yhdisteitä, joiden tiedetään taistelevan elimistön syöpäsoluja vastaan. Lisäksi kuorten sisältämien flavonoidien tiedetään olevan tehokkaita hillitsemään syöpäsolujen jakautumista. Erään tutkimuksen mukaan kuuman teen ja sitruunankuoren nauttiminen on todistettu olevan hyödyllinen syöpäsolujen kehittymisen estämisessä.

3. Edistää luuston terveyttä: Sitruunankuorissa on paljon kalsiumia ja C-vitamiinia. Sitruunankuorten hyödyntäminen ruokavaliossa voikin auttaa estämään muun muassa osteoporoosia ja nivelreumaa sekä muita luiden sairauksia.

KATSO RESEPTI: Hieno sitruunapiiras

4. Madaltaa kolesterolitasoja: Sitruunakuorten sulaminen elimistössä auttaa – sen sisältäminen polyfenolisten flavonoidien vuoksi – madaltamaan huonoja LDL-kolesterolin tasoja. Lisäksi C- ja P-vitamiinit auttavat puhdistamaan verisuonia ja estämään tai minimoimaan muun muassa korkeaa verenpainetta ja sydäsairauksia.

Miten sitten otat sitruunankuoret käyttöön ruokavaliossasi? Pakasta kokonaiset sitruunat ja pidä niitä pakastimessa. Raasta sitten sitruunankuorta aterioidesi päälle, juomiisi tai keittoon tuomaan raikasta makua ja edellämainittuja hyötyjä!

Kokeile myös tätä sitruunaista reseptiä:

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja