Yllättävä tapa säilöä kananmunat, maito ja kerma – tiesitkö tätä?

Monet yllättävät tuotteet säilyvät tavallista pidemmän ajan, kun ne pakastetaan ilmatiiviissä astiassa.

Etenkin lihatuotteita pakastetaan ahkerasti, mutta harva tulee ajatelleeksi, että myös esimerkiki kananmunat, kerma ja maito voidaan säilyvyyden pidentämiseksi pakastaa.

Kerma

Jos kermassa on vähintään 40 prosenttia rasvaa, voi sen pakastaa. Kerma vaatii kuitenkin tietynlaisen käsittelyn ennen säilömistä. Lämmitä kermaa 15 minuutin ajan noin 80 asteisena ja jäähdytä se nopeasti. Jos kermaa on tarkoitus säilöä pidempään kuin kaksi kuukautta, on yhtä kermalitraa kohden hyvä lisätä joukkoon 0,75 desilitraa sokeria.

Kananmunat

Neste laajenee jäätyessään ja tämä fysiikan laki voi muistuttaa itsestään epämiellyttävästi, kun kananmunia pakastaa. Laajenemisen vuoksi kananmunia ei kannata nimittäin pakastaa sellaisenaan. Sitä vastoin kulhossa kevyesti vispatun kananmunaseoksen voi pakastaa huoletta, mutta seos kannattaa käyttää Mitt Kökin mukaan vuoden kuluessa.

Maito

Jos maitoa on tarkoitus käyttää ruoanlaittoon tai leivontaan, voi sitäkin pakastaa. Sellaisenaan juotavaksi tarkoitettua maitoa ei kuitenkaan kannata säilöä pakastimeen. Esimerkiksi silloin, kun parasta ennen -päiväys alkaa lähestyä, voi olla hyvinkin kätevää pakastaa maito.

Avokado

Esimerkiksi osaksi smoothieta pakastettukin avokado sopii hyvin. Avokado kannattaa pakastaa soseena, jonka joukkoon lisätään ruokalusikallinen sitruunan tai limetin mehua – tämä estää avokadon tummumisen.

Banaani

Pakastetusta banaanista valmistuvat helposti erilaiset smoothiet tai jäätelöt. Myös banaani kannattaa pakastaa soseutettuna.

Valkosipuli

Valkosipulia on helppo käyttää ruoanlaitossa myös pakastettuna. Kaikkein helpoin pakastettua valkosipulia on käyttää silloin, kun valkosipuli on siivutettu ja sekoitettu öljytilkan kanssa. Öljy ei jäädy pakastimessa ja siten valkosipulia on helppo käyttää vähitellen ruoanlaitossa.

Pasta

Tavallista, keitettyä pastaa voi pakastaa ongelmitta. Pakastamiseen tarkoitettu pasta kannattaa jättää hieman raa'aksi, sillä lämmittäminen kypsyttää pastaa myöhemmin lisää.

Taikina

Joskus taikinan määrää on vaikea arvioida, mutta harva tulee ajatelleeksi, että useita taikinalaatuja voi myös pakastaa. Taikinan on hyvä antaa sulaa rauhassa ennen käyttämistä pakastamisen jälkeen.

Yrtit

Helposti huoneenlämmössä nuhjuuntuvat yrtit voi olla tehokkaampi käyttää hyödyksi, jos ne pakastaa. Esimerkiksi persilja ja ruohosipuli säilyvät erittäin hyvin myös pakastimessa.

Lähde: Mitt Kök

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja