Yllättävä tapa säilöä kananmunat, maito ja kerma – tiesitkö tätä?
Monet yllättävät tuotteet säilyvät tavallista pidemmän ajan, kun ne pakastetaan ilmatiiviissä astiassa.
Etenkin lihatuotteita pakastetaan ahkerasti, mutta harva tulee ajatelleeksi, että myös esimerkiki kananmunat, kerma ja maito voidaan säilyvyyden pidentämiseksi pakastaa.
Kerma
Jos kermassa on vähintään 40 prosenttia rasvaa, voi sen pakastaa. Kerma vaatii kuitenkin tietynlaisen käsittelyn ennen säilömistä. Lämmitä kermaa 15 minuutin ajan noin 80 asteisena ja jäähdytä se nopeasti. Jos kermaa on tarkoitus säilöä pidempään kuin kaksi kuukautta, on yhtä kermalitraa kohden hyvä lisätä joukkoon 0,75 desilitraa sokeria.
Kananmunat
Neste laajenee jäätyessään ja tämä fysiikan laki voi muistuttaa itsestään epämiellyttävästi, kun kananmunia pakastaa. Laajenemisen vuoksi kananmunia ei kannata nimittäin pakastaa sellaisenaan. Sitä vastoin kulhossa kevyesti vispatun kananmunaseoksen voi pakastaa huoletta, mutta seos kannattaa käyttää Mitt Kökin mukaan vuoden kuluessa.
Maito
Jos maitoa on tarkoitus käyttää ruoanlaittoon tai leivontaan, voi sitäkin pakastaa. Sellaisenaan juotavaksi tarkoitettua maitoa ei kuitenkaan kannata säilöä pakastimeen. Esimerkiksi silloin, kun parasta ennen -päiväys alkaa lähestyä, voi olla hyvinkin kätevää pakastaa maito.
Avokado
Esimerkiksi osaksi smoothieta pakastettukin avokado sopii hyvin. Avokado kannattaa pakastaa soseena, jonka joukkoon lisätään ruokalusikallinen sitruunan tai limetin mehua – tämä estää avokadon tummumisen.
Banaani
Pakastetusta banaanista valmistuvat helposti erilaiset smoothiet tai jäätelöt. Myös banaani kannattaa pakastaa soseutettuna.
Valkosipuli
Valkosipulia on helppo käyttää ruoanlaitossa myös pakastettuna. Kaikkein helpoin pakastettua valkosipulia on käyttää silloin, kun valkosipuli on siivutettu ja sekoitettu öljytilkan kanssa. Öljy ei jäädy pakastimessa ja siten valkosipulia on helppo käyttää vähitellen ruoanlaitossa.
Pasta
Tavallista, keitettyä pastaa voi pakastaa ongelmitta. Pakastamiseen tarkoitettu pasta kannattaa jättää hieman raa'aksi, sillä lämmittäminen kypsyttää pastaa myöhemmin lisää.
Taikina
Joskus taikinan määrää on vaikea arvioida, mutta harva tulee ajatelleeksi, että useita taikinalaatuja voi myös pakastaa. Taikinan on hyvä antaa sulaa rauhassa ennen käyttämistä pakastamisen jälkeen.
Yrtit
Helposti huoneenlämmössä nuhjuuntuvat yrtit voi olla tehokkaampi käyttää hyödyksi, jos ne pakastaa. Esimerkiksi persilja ja ruohosipuli säilyvät erittäin hyvin myös pakastimessa.
Lähde: Mitt Kök
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa