Yllätä ystäväsi rinkilöillä – helpot perinneleivonnaiset valmistuvat hetkessä

rinkeli
Perinneleivonnaiset valmistuvat vaib muutamasta perusraaka-aineesta. Shutterstock

Joskus makeanhimo tai leipomisvimma iskee yllättäen. Näinä hetkinä vain muutamasta raaka-aineesta valmistuvat herkut ovat omiaan makeannälän sammuttamiseen. 

Keksit ja muffinsit valmistuvat nopeasti, mutta toisinaan on mukava leipoa myös perinteisiä klassikkoleivonnaisia. Nämä suomalaiset perinneherkut valmistuvat vain muutamasta perusraaka-aineesta. Helppoa ja herkullista!

Lähde makumatkalle Suomeen seuraavien perinnereseptien siivittämänä. 

Voinisu

Voinisu on makea lappilainen kammanmuotoinen kahvipöydän leivonnainen, joka kantaa myös nimeä kampanisu. Myös tarjolle asettamisessa on kaksi koulukuntaa, joko kammat ylöspäin tai alaspäin.


Kotikokkaajien taidonnäytteitä kampanisuista voi löytää muun muassa Instagramista. Miltä sinun tuotoksesi näyttävät? 

Ainekset:

250 g voita
2 dl sokeria
1 prk kermaviiliä
0,5 tl ruokasoodaa
9 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Nypi sekaisin pehmeä voi ja sokeri. Sekoita joukkoon kermaviili ja sooda. Lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita sileäksi taikinaksi. Anna levätä viileässä noin tunti. Taputa pöydälle noin sentin paksuiseksi levyksi. Jaa taikina 5 cm x 10 cm kokoisiin paloihin. Tee jokaiseen palaan 3–4 viiltoa kamman piikkien tapaan. Paista uunissa 225 asteessa vajaa 10 minuuttia.

Euran rinkilät

Euran rinkilät pyöritellään sokerissa ja paistetaan uunissa makeiksi kahvipöydän herkuiksi. Euran rinkilöiden historia ylettyy yli sadan vuoden taakse. Erään tarun mukaan resepti onkin alkujaan venäläisen leipurin käsialaa, mutta nykypäivänä ne tunnetaan erityisesti Eurassa. 

Ainekset
350 g vehnäjauhoja
200 g voita
10 g hiivaa
1 dl kuohukermaa

Ota voi huoneenlämpöön ja aseta uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Laita hiivapala kädenlämpöisen kerman joukkoon ja lisää jauhot vähitellen. Lisää pehmeä voi. Taikina saa nousta noin tunnin ajan.

Paloittele taikina 65 osaan. Leivo taikina 30 sentin pituisiksi tangoiksi. Kieritä tangot sokerissa ja muotoile niistä rinkilöitä. Paista rinkilät ruskeiksi, noin 15 minuutin ajan.

Krenikka

Krenikka on kardemummalla ja kanelilla maustettu makea leivonnainen Keski-Pohjanmaalta. Tämä yksinkertainen, mutta maukas leivonnainen on helppo valmistaa suuremmallekin vierasjoukolle.

Ainekset
13 dl hiivaleipäjauhoja
7,5 dl maitoa
2,5 dl siirappia
3 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
1 tl suolaa
1 dl voisulaa
1,5 tl ruokasoodaa

Sekoita maito, siirappi, sokeri ja voisula. Lisää jauhot ja muut kuiva-aineet vähitellen. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja levitä taikina pellille. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuutin ajan. Voitele krenikka heti uunista tultuaan siirappi-vesi -seoksella.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.