Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Yllätä ystäväsi rinkilöillä – helpot perinneleivonnaiset valmistuvat hetkessä

Perinneleivonnaiset valmistuvat vaib muutamasta perusraaka-aineesta.
Perinneleivonnaiset valmistuvat vaib muutamasta perusraaka-aineesta. Shutterstock
Julkaistu 17.10.2015 08:01
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Joskus makeanhimo tai leipomisvimma iskee yllättäen. Näinä hetkinä vain muutamasta raaka-aineesta valmistuvat herkut ovat omiaan makeannälän sammuttamiseen. 

Keksit ja muffinsit valmistuvat nopeasti, mutta toisinaan on mukava leipoa myös perinteisiä klassikkoleivonnaisia. Nämä suomalaiset perinneherkut valmistuvat vain muutamasta perusraaka-aineesta. Helppoa ja herkullista!

Lähde makumatkalle Suomeen seuraavien perinnereseptien siivittämänä. 

Voinisu

Voinisu on makea lappilainen kammanmuotoinen kahvipöydän leivonnainen, joka kantaa myös nimeä kampanisu. Myös tarjolle asettamisessa on kaksi koulukuntaa, joko kammat ylöspäin tai alaspäin.


Ainekset:

250 g voita
2 dl sokeria
1 prk kermaviiliä
0,5 tl ruokasoodaa
9 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Nypi sekaisin pehmeä voi ja sokeri. Sekoita joukkoon kermaviili ja sooda. Lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita sileäksi taikinaksi. Anna levätä viileässä noin tunti. Taputa pöydälle noin sentin paksuiseksi levyksi. Jaa taikina 5 cm x 10 cm kokoisiin paloihin. Tee jokaiseen palaan 3–4 viiltoa kamman piikkien tapaan. Paista uunissa 225 asteessa vajaa 10 minuuttia.

Euran rinkilät

Euran rinkilät pyöritellään sokerissa ja paistetaan uunissa makeiksi kahvipöydän herkuiksi. Euran rinkilöiden historia ylettyy yli sadan vuoden taakse. Erään tarun mukaan resepti onkin alkujaan venäläisen leipurin käsialaa, mutta nykypäivänä ne tunnetaan erityisesti Eurassa. 

Ainekset
350 g vehnäjauhoja
200 g voita
10 g hiivaa
1 dl kuohukermaa

Ota voi huoneenlämpöön ja aseta uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Laita hiivapala kädenlämpöisen kerman joukkoon ja lisää jauhot vähitellen. Lisää pehmeä voi. Taikina saa nousta noin tunnin ajan.

Paloittele taikina 65 osaan. Leivo taikina 30 sentin pituisiksi tangoiksi. Kieritä tangot sokerissa ja muotoile niistä rinkilöitä. Paista rinkilät ruskeiksi, noin 15 minuutin ajan.

Krenikka

Krenikka on kardemummalla ja kanelilla maustettu makea leivonnainen Keski-Pohjanmaalta. Tämä yksinkertainen, mutta maukas leivonnainen on helppo valmistaa suuremmallekin vierasjoukolle.

Ainekset
13 dl hiivaleipäjauhoja
7,5 dl maitoa
2,5 dl siirappia
3 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
1 tl suolaa
1 dl voisulaa
1,5 tl ruokasoodaa

Sekoita maito, siirappi, sokeri ja voisula. Lisää jauhot ja muut kuiva-aineet vähitellen. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja levitä taikina pellille. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuutin ajan. Voitele krenikka heti uunista tultuaan siirappi-vesi -seoksella.

Lähde: Makuja Suomesta

Lisää aiheesta:

Helpot korvapuustit, joita ei tarvitse vaivata tai kohottaa! Taikina valmistuu uuniin lämmetessä Säilytä puuron jämät! Kolme perinneruokaa, jotka loihdit ylijääneestä puurostaPaluu menneisyyteen: Mustikkapiirakka, joka jokaisen pitäisi leipoa ainakin kerran elämässäänValmista joulupöydän herkullisimmat leivonnaiset gluteenittomina – poimi reseptit!Tässä ehdoton syy tehdä heti korvapuusteja – poimi perinteinen resepti talteen!Kinuskilaskiaispullat
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • Eilen17:02
    Ruoka

    "Tyrmäävän hyvää!" – Hanna Sumarin omenapiirakka on helppo leipoa

  • Eilen12:32
    Juomat

    Alko kokeili K18-energiajuomien myyntiä – näin siinä kävi

  • Eilen07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • ma17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla