Tiedätkö, mikä arkiruoka on suomalaisten suosikki erilaisten tuttujen herkkujen joukossa?
Yksi perinneresepteistä on selkeästi yli muiden, kun puhutaan suomalaisten arkiruokasuosikeista. Vuonna 2016 Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n tekemän selvityksen mukaan perinteinen jauhelihakastike on kiistaton ykkössuosikki.
Jopa 44 prosenttia suomalaisista valmistaa jauhelihakastiketta 2-3 kertaa kuukaudessa. Kaikista kyselyyn valituista, Suomessa nautituista arkiruoista jauhelihakastike oli suosionsa puolesta kiistaton ykkönen.
Suomalaisista 20–29-vuotiaista 39 prosenttia kertoi syövänsä jauhelihakastiketta kahdesta kolmeen kertaa kuukaudessa. Yli 60-vuotiaiden vastaajien joukossa vastaava luku oli 38 prosenttia.
Näitä ruokalajeja suomalaiset syövät vähintään 2–3 kertaa kuukaudessa:
1. Jauhelihakastike – 44 prosenttia
2. Paistettu kala – 40 prosenttia
3. Broileri- tai kalkkunakastike tai -pata – 34 prosenttia
4. Lihapullat – 34 prosenttia
5. Pastakastike – 34 prosenttia
6. Munakas – 32 prosenttia
7. Makaronilaatikko – 32 prosenttia
8. Pizza – 30 prosenttia
9. Uunikala – 28 prosenttia
10. Broileri- tai kalkkunapihvi – 24 prosenttiaLähde: Suomen Gallup Elintarviketieto Oy
Osaatko valmistaa jauhelihakastikkeen?
Jauhelihakastikkeen valmistus jakaa Suomessa mielipiteitä. Ydinkysymys on monen mielestä se, että tulisiko klassikkokastike valmistaa tomaattipohjaiseksi vai ruskeakastike-pohjalla. Oli oma suosikki sitten tomaattikastikkeeseen valmistettu jauhelihakastike tai perinteinen ruskeakastike-versio, olisi jokaisen kotikokin hyvä osata valmistaan tämää suomalaisten arkiruokien ehdoton suosikki.
