Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Yleisimmät virheet listattiin – käytätkö tietämättäsi keittiöveistä väärin?

Moni käyttää huomaamattaan keittiöveitsiä väärin.
Moni käyttää huomaamattaan keittiöveitsiä väärin.Shutterstock
Julkaistu 03.11.2015 17:32
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Moni tekee kotioloissa tietämättään veistä käyttäessään virheitä, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi lopputulokseen ja turvallisuuteen.

Prevention-sivusto otti yhteyttä James Briscioneen, joka on kunnostautunut sekä kirjailijana, että arvostetun amerikkalaisen Institute of Culinary Educationin johtajana. Briscione paljasti, millaisia virheitä hänen opiskelijansa yleensä tekevät veisten kanssa.

Liian tylsä veitsi

Sen lisäksi, että veitsien aktiivinen teroittaminen pidentää niiden käyttöikää, on terävä veitsi tosiasiassa tylsää veistä turvallisempi. Asiantuntija suosittelee teroittamaan veitset vähintään kahdesti vuodessa.

– Jos veitsesi on tylsä, jodut käyttämään paljon voimaa pystyäksesi leikkaamaan mitään. Se tarkoittaa, että joudut varaamaan veitsen varaan enemmän painoa, ja jos se lipeää, lopputulosena syntyvä haava on paljon pahempi, kuin terävällä veitsellä, Briscione toteaa.

Väärä tapa leikata

Asiantuntija muistuttaa, että veitset on tehty toimimaan niin, että ne leikkaavat liikkuessaan. Tästä syystä ei koskaan ole syytä leikata siten, että veitsen terää painetaan raaka-aineen läpi kohtisuoraan leikkuulautaa nähden. Kun veitsen antaa liukua raaka-aineessa, helpottuu leikkaaminen huomattavasti.

– Moni asettaa ensin veitsen porkkanan päälle, ja ottaa sen jälkeen toisen käden avuksi painamalla terää suoraan alaspäin. Se on pahinta, mitä voit tehdä, Briscione kertoo.

Väärä ote

Oikea ote veitsen pitelemiseen ei suinkaan ole se kauhuleffoista tuttu. Veitsi otetaan oikeaoppisesti käteen siten, että etusormi ja peukalo ovat kahvan ja terän kohtaamispaikassa. Tätä kohtaa kutsutaan veitsen tasapainopisteeksi.


– Leikkaaminen helpottuu, kun veitsestä pidetään juuri siitä kohtaa kiinni, Briscione toteaa.

Et suojele sormiasi

Ammattikokit suojaavat aina huolellisesti sen käden sormet, jossa veistä ei pidetä. Tästä syystä sormia ei koskaan saisi pitää suorana siinä kädessä, jolla ei leikata. Asiantuntija suosittelee kuvittelemaan vapaaseen käteen pienen pallon, jonka ympärille sormet kietoutuvat.

– Tarkoitus on, että sormesi muodostavat eräänlaisen kupin – kuin pallon ympärille. Peukalo kuuluu olla suunnattuna kämmenen keskelle, Briscione kuvaa.

Leikkaat väärällä kohtaa terää

Se ei suinkaan ole yhdentekevää, millä osalla veitsen terästä leikataan. Asiantuntija on huomannut, että on hyvin yleistä, etteivät ihmiset leikkaa raaka-aineita oikealla osalla terää. Tästä syystä esimerkiksi yrtit muhjuuntuvat helposti leikkausvaiheessa.

– Moni käyttää leikatessaan vain terän loppupäätä, vaikka suurin osa leikkaamisesta olisi syytä toteuttaa veitsen ensimmäisen kolmanneksen avulla, Briscione kertoo.

Lähde: Prevention 

Lisää aiheesta:

Vaihda nämä keittiövälineet mahdollisimman pian uusiin: "Voivat olla terveysriski"Käytätkö puista leikkuulautaa? Muista tämä: "Pahin virhe, jonka voit tehdä sen kanssa"Nämä keittiövälineet kannattaa vaihtaa uusiin mahdollisimman pian: "Voivat olla terveysriski"Oletko täyttänyt tiskikoneesi väärin? Kolme hyvää syytä: Näin asiantuntija perustelee oikeaa tapaaKuusi yleistä, mutta vaarallista ruoanlaittotapaa – näistä kannattaa luopua välittömästi! Kuinka usein ja kuinka paljon? Leikkaa varpaankyntesi näin – ja estät monet vaivat
RuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • Eilen13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 2.11.09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 27.10.17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?